Boodschappenbudget: de Finale + Tips

In een eerder blogbericht kon je lezen dat ik mezelf een boodschappenbudget had toebedeeld. En hoewel dat in het begin heel prima leek te werken, liep het op 11 augustus he-le-maal in de soep. Balen natuurlijk, maar toch heb ik er veel van geleerd.

De inzichten en tips & tricks deel ik graag.

Goed van start

Eén van de wensen bij de start van deze blog was: beter omgaan met mijn budget. Méér overzicht te hebben in mijn inkomsten, maar vooral in mijn uitgavenpatroon. Zowel aan het einde van de maand juni als juli bleek dat ik een overdreven hoog bedrag uitgaf aan boodschappen. En dus ging ik met mijzelf de uitdaging aan om in de hele maand augustus te doen met een boodschappenbudget van € 250.

Hier moesten 2 (soms 3) volwassenen van leven. Ik moest er alle boodschappen van kopen, behalve diervoeding en aanverwanten en non-food zoals barbecuekolen, plakband of extra veters, die je nog wel eens oppikt bij de super. Ik kook graag, vind dat eten gezond maar óók lekker moet zijn en kies zoveel mogelijk voor biologisch. Ook deze waarden moest het budget opvangen.

Ik haalde het bedrag uit de muur, zodat ik kon zien wat er over bleef en ik geen bonnetjes hoefde te verzamelen. Op dag 1 en dag 2 ging het goed, er waren redelijk wat boodschappen nodig en dus gaf ik € 14,50 uit (€ 235,50). Op 9 augustus stond de teller op – € 41,10 (€ 208,90). Helemaal niet slecht, al zeg ik het zelf!

Boodschappen Budget Minimalisme

En toen ging het mis

11 augustus. De buurvrouw vroeg me om de glazenwasser cash te betalen. In de super stond ik – zonder na te denken – bij de pinkassa. Mijn vriend moest onverwachts cash betalen voor een huur-item. De rits van mijn portemonnee ging stuk en ineens lag al mijn muntgeld verstrooid op straat. Datzelfde weekend trok mijn vriend bij mij in en toen had ik zomaar ineens een enorme voorraad levensmiddelen extra.

Ineens had ik nog maar een paar briefjes in mijn portemonnee en geen idee meer wat ik nu waaraan had uitgegeven. Of hoeveel er misschien op straat was beland. En wat er nu gratis met mijn vriend meegekomen was. En toen gaf ik het op. Maar dat was oké, want die halve maand had ik al zoveel geleerd:

 • Door op te letten kon ik ongeveer de helft (ca. € 150) uitgeven van ten opzichte van een andere gemiddelde andere maand aan boodschappen.
 • Ik leerde de huismerken en B-merken kennen. Sommige zijn een prima vervanger, anderen laat ik nu liggen.
 • Door zoveel mogelijk voor biologisch te kiezen, limiteer je het aantal impulsaankopen.
 • Het voelde soms een beetje raar voor me om in de super naar prijzen te gaan speuren, vergelijken of om iets na te vragen.
 • In bulk kopen (grote verpakkingen) is niet altijd goedkoper.
 • Ik keek wat ik nog had liggen, in plaats van ‘waar ik trek in had’, als ik onderdelen voor een maaltijd ging halen.
 • Vlees – en zeker goed vlees – is duur. Vis is nog prijziger. Je gaat dus vaker vegetarisch eten als je op je budget let.
 • Ik realiseerde me dat ik best wat eten weggooide. Er ging geregeld iets in de prullenbak, omdat het over de datum was / ik was vergeten dat ik het had.
 • Gemaksproducten zijn kostbaar en vaak met veel plastic verpakt. Door ‘los’ fruit en bijvoorbeeld een hele sla-krop te kopen, bespaar je op verpakkingsmateriaal.
 • Ook al focuste ik me op boodschappen: je gaat beter nadenken over ál je uitgaven.
 • Ik moest zo vaak het euro-teken typen, dat ik de snelcode heb geleerd: ALT-128 🙂

Bewust Boodschappen Doen

Letten op je geld is een middel om bewuster boodschappen te doen. Of om mindful boodschappen doen, om er maar even een hippe term in te gooien. Ik kies – waar mogelijk – een rustig moment, bekijk mijn koelkast, vrieskast en voorraad en maak een lijstje. Je leert dankbaar te zijn dat je op loopafstand een goede bakker, slager, groente/fruitzaak, delicatessenwinkel en een betaalbare supermarkt hebt. Goede voeding te over. Keuze te over. Wat zijn we rijk in dit land – en wat vergeet je dat toch gauw.

Het was een goed inzicht, die hoge boodschappen-uitgaven. Het was een sport om met minder geld wel goed en gezond te eten – maar zeker niet onmogelijk. Dit soort uitdagingen aangaan met mijzelf vind ik leuk. Voor september ben ik daarom de 30 Dagen Minimalisme Challenge gestart en er volgen er vast meer.

Oh, en iemand nog tips voor een nieuwe (tweedehands) portemonnee?! 😉

xAnja

Ps: Ja, de blog is helemaal vernieuwd! Nieuwe features, meer overzicht. Ik zou het heel leuk vinden om te horen wat je ervan vindt!

Anja

12 reacties op ‘Boodschappenbudget: de Finale + Tips

 1. Wij gaven ook belachelijk veel geld uit aan boodschappen, maar werken nu ook met een budget. Wij pinnen nu elke week €80,- en stoppen dat in een apart ‘boodschappenbeursje’. Ik koop er alles van, behalve wasmiddel en hondenvoer. Ik koop veel groente en fruit bij de groenteboer bij mij op de hoek. Dat scheelt zoveel geld! Verder doe ik nog gewoon boodschappen bij de Albert Heijn en het lukt me eigenlijk elke week om binnen het budget te blijven én gezond en gevarieerd te eten. Leuk om mee bezig te zijn!

  Like

 2. Haha, jullie zijn allemaal hartstikke zuinig hoor 😊
  Hier 60,- per week voor 1 persoon (wel inclusief verzorgingsproducten, huishoudelijke zaken, bezorgen tot in de keuken en alles bio.) Heeerlijk om niet meer naar winkels te hoeven. Dit voegt zoveel waarde voor mij toe aan mijn leven dat ik besloten heb dat het mag. (ik verantwoord mijzelf altijd met dat ik weinig geef om op vakantie gaan en max 2 kledingstukken per jaar koop).
  Erg he 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.