Panty Problemen #EcoFashion + Test

Herfst. Hét moment waarop iedereen panty’s, maillots, pantysokjes of (knie)kousen inslaat. Aangezien ik zoveel mogelijk eerlijke en duurzame kleding koop en geen zin heb ik koude benen, wilde ik ook een panty en een set kousen uit die categorie. Nou, dat bleek nog zo makkelijk niet.

Waarvan gemaakt?

De panty anno 2017 is écht een wegwerpproduct en wordt meestal zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Panty’s worden bijna altijd gemaakt van een combinatie van polyamide (ook wel: nylon) en elastaan (ook wel: lycra of spandex). Polyamide wordt gemaakt van de restproducten van aardolie; het verwerken van de resten tot stof kost veel energie. Niet erg duurzaam dus. Maar polyamide kan wél hergebruikt worden.

Elastaan is nodig voor de rek, om te zorgen dat de panty niet afzakt en mooi zit rondom je knieën. Panty’s met méér elastaan gaan over het algemeen langer mee en hebben een glossy uiterlijk. Bij een gemiddelde panty zitten de stoffen door elkaar geweven en is recycling erg lastig; het scheiden van de stoffen is bijna onmogelijk.

Gewapend met deze info trok ik het centrum van Rotterdam in. Ik draag zelf eigenlijk altijd zwarte kousen (stockings, met jarretel) of een huidkleurige panty, afhankelijk van de outfit. Alle info somde ik voor mijzelf op tot de onderstaande drie punten:

  1. Panty’s of beenmode van (deels) gerecyclede garen
  2. Panty’s van 100% polyamide
  3. Panty’s met een hoger gehalte nylon

Optie 1 betekent dat je het gebruik van duurzamere materialen steunt. Optie twee betekent dat je panty makkelijk(er) te recyclen is. Optie 3 gaat er vanuit dat je langer met je panty kunt doen, ook al is de panty (bijna) niet recyclebaar.

stockings-428601_1920.jpg

In de winkelstraten bleek het aanbod helemaal niet zo divers. Ik bezocht C&A, H&M, Hema (2x), Hudson’s Bay, Kruidvat, Bijenkorf, Zeeman, Hunkemöller en zelfs Dirk v/d Broek en googelde daarna wat af. Het volgende ontdekte ik:

Van gerecyclede materialen

  • Het (voor zover ik heb gezien) enige merk wat zich specifiek richt op ecologische beenmode is Swedish Stockings. Van gerecycled garen, op zonne-energie geproduceerd, met milieuvriendelijke verf. Zowel effen als met een patroontje. Om in hun webshop te bestellen heb je een creditcard of paypal nodig. Kudoos voor dit merk!
  • Green Jump biedt panty’s en kniekousen aan van Swedish Stockings. Kniekousen vanaf € 8, panty vanaf € 19.
  • WatMooi heeft een uitgebreidere collectie van Swedish Stockings, met o.a. nude/huidskleur kniekousjes en nude panty Elin à € 22.
  • Ook de Geitenwollenwinkel en Bijenkorf hebben Swedish Stockings op het ‘menu’.
  • H&M verkoopt (knie)kousen en panty’s van (deels) gerecyclede polyamide.
  • Hema biedt de zwarte Ecocare panty (€ 3,-) van gerecycled garen, maar die is momenteel online niet op voorraad en in de 2 Hema’s waar ik ben geweest, was hij ook niet te krijgen.
  • Kruidvat (!) biedt de Anni Rolfi Eco Friendly (Nilit Ecocare, PDF) in zwart voor slechts € 3,99. Ook van gerecycled garen, een mooi product!

Hoger Elastaangehalte

  • Hunkemöller verkoopt panty’s met 30% elastaan à € 9,95.
  • De luxe panty’s van Oroblu (Bijenkorf, Hudson’s Bay, online) bevatten 61% polyamide en 39% polyurethaan (= zelfde als lycra).
  • De reguliere H&M panty’s bestaan voor 78% uit polyamide en 22% uit elastaan (vanaf € 7,99).
  • Falke (online, Bijenkorf, Falke Stores) heeft de Lunelle 8 à € 19 in verschillende huidskleuren en zwart: een “panty die niet kapot kan”: door een speciale weeftechniek laddert de panty niet als er een gaatje in zit. Hij bestaat uit 66% polyamide en 34% elastaan.

100% Polyamide (Getest)

Bij C&A, Hema (de matt lijn), Dirk van den Broek en Zeeman zag ik panty’s van 100% polyamide voor een lage prijs. Ik vond ze er niet heel mooi uitzien, maar heb die bij Hema gekocht om uit te proberen. Voor 2 stuks betaalde ik slechts € 5. Ik koos de ‘powder’ kleur. Qua draagcomfort begrijp ik meteen waar men het over heeft: panty’s met lycra zitten fijner en staan mooier, zeker rondom de knieën en bij de enkels ‘lubbert’ de panty snel. Ik vond de poederkleur ook niet zo mooi staan bij mijn nog licht gebruinde zomerhuidje. De verkrijgbaarheid is wel een dikke plus: Hema heeft deze panty in overvloed, in de meest uiteenlopende maten en dus voor een vriendelijke prijs.

Recyclen

Heel veel info over het recyclen van panty’s kon ik niet vinden en dus stuurde ik een mailtje naar Circulair Ondernemen. Zo kwam ik te weten dat Ioniqa Technologies een nieuwe methode heeft ontwikkeld om plastic te recyclen, maar dan moet je wel een hele zak met alleen panty’s van alleen dezelfde grondstoffen inleveren. Niet handig voor jou als consument. Bij Sympany (klik voor inleveradressen) en I Did kun je gebruikte kleding inleveren – ook kousen en panty’s. Ze maken er beide nieuwe producten van. Bij I Did wordt er bijvoorbeeld een tas van vilt of een smartphonehoesje van gemaakt.

Langer doen met je panty

Ongeacht welke panty (of kniekous, of stocking) je koopt: een panty één of twee keer dragen is sowieso very un-duurzaam. En dus zijn de volgende tips (ik ben zo’n kluns) ook voor mij geen overbodige luxe:

  1. Leg de panty voor het dragen een poosje in de vriezer. Het garen breekt dan minder makkelijk.
  2. Vooraf licht insprayen met haarlak kan ook.
  3. Knip je teennagels.
  4. Draag (oude) kousjes als tijdelijke handschoentjes om je panty aan te trekken.
  5. Een klein gaatje kun je ‘stoppen’ met blanke nagellak of een drupje lijm. Haarlak werkt hier soms ook.
  6. Draag over je panty een paar sokken als je laarsjes of laarzen draagt, zo blijft je rits niet in je panty hangen.
  7. Berg panty’s op in het doosje of zakje waarin ze kwamen.
  8. Was panty’s met de hand of in een waszakje.

Kousen (stockings of stay-ups) waren eigenlijk nergens eco-friendly te krijgen. Ik ben gegaan voor de bij Hema (hold ups matt, kanten band, 86% polyamide, 14% elastaan) en ga er maar heel voorzichtig mee doen. Een ander alternatief: deze stay-ups van Falke, ook uit de Lunelle 8 lijn.

Handige info?

Zo, dat is een heel verhaal geworden. Blij dat ik dit heb uitgezocht en weet wat de mogelijkheden zijn. Mocht jij aanvullingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag, twee weten altijd meer dan één! Ga jij nu voor een andere panty?

xAnja

Ps. Minimalist Dutchie is nu ook te volgen via Facebook. Ik ben nog hard op zoek naar likes 🙂

Anja

10 reacties op ‘Panty Problemen #EcoFashion + Test

  1. Heyyy daar ben ik weer! Wat een handig artikel. Ik ben dus echt zo iemand die altijd te weinig panties heeft. Ik draag ze al bijna nooit, en als ik er dan 1 weet te vinden, is ie stuk. Ik was al van plan nieuwe te gaan bestellen, dus dit artikel komt op het juiste moment! 😀

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.