10 Opties om je overbodige spullen te doneren

[Dit artikel is geüpdatet op 27-08-2018]

Dus je zit volop in je minimaliseerfase en je merkt dat er behoorlijk veel weg kan. Dat is mooi, omdat het jou ruimte en rust geeft. Maar al die spullen zomaar weggooien, gaat je ook een beetje aan het hart. Het zijn immers nog prima kopjes / lampjes / schilderijtjes / shirtjes / babybenodigdheden enzovoorts. Been there, done that. Daar dacht ik de laatste tijd flink over na. Want hoe mooi is het als je er iemand anders blij mee kunt maken of als er voor een ander nog waardevol kan zijn. Fijn en veel duurzamer dan gewoon weggooien. Super, maar wáár vind je zo iemand? Ik besloot om een lijstje te maken (dat doe ik nogal veel hè, valt het op?!) met mogelijkheden om je spullen te doneren. Hierbij ben ik ervan uitgegaan dat je dit gratis wilt wegdoen, er dus niet aan wilt verdienen. Here we go!

10 Manieren om Tweedehands Spullen te Schenken

1 Je eigen omgeving

Het is natuurlijk heel makkelijk om die doos vol overbodige spullen buiten de deur te willen hebben, waarbij je dan waarschijnlijk snel denkt aan de kringloop of een soortgelijk adres. Maar vraag eens rond of er niet iemand in je familie- of vriendenkring is die dat wel zou kunnen gebruiken? Een neef die net op zichzelf gaat heeft misschien wel baat bij jouw servies. Die vriendin die het financieel wat moeilijker heeft en jouw maat heeft, is vast blij met wat extra truien. Plaats bijvoorbeeld een foto van het item op Facebook, Instagram of Snapchat. Niet geschoten is altijd mis!

2 Kringloop & Tweedehandswinkel

The usual suspect in dit rijtje. Bij de kringloopwinkel kun je van alles brengen; van sokken tot cd’s en van poppen tot printers. Een overzicht van alle kringlopen in Nederland vind je hier (lieve Belgische volgers, hoe zit dit bij jullie?). Veel kringlopen hebben tegenwoordig echter zó’n aanbod, dat ze bepaalde spullen niet meer aannemen. Check daarom ook zeker de rest van het lijstje. Tweedehandswinkels zijn vaak commerciëler dan kringlopen (die vaak door vrijwilligers worden gerund). Ze specialiseren zich ook vaak; elektronica, babyspullen, vintage lampen. Je vindt ze het beste door te googelen op je plaatsnaam of regio + ‘tweedehandswinkel’.

3 Facebookgroepen

Er zijn inmiddels vele honderden groepen op Facebook waar je een foto van je spullen plaatst en waar men kan reageren. De groep ‘Gratis Ophalen in Rotterdam en Omstreken’ bijvoorbeeld heeft meer dan 15.000 leden. Door te zoeken op ‘gratis ophalen’ of ‘weggeefhoek’ + je plaats, netnummer of regio kom je al een heel eind. Het risico is dat er door het grote aanbod minder aandacht is voor jouw spullen. Begin je advertentie/post daarom met de naam van het ding in hoofdletters, dat pakt meteen de aandacht van de geïnteresseerden.

“MAGNETRON – 3 jaar oud, netjes schoongemaakt. Merk….”

4 Marktplaats, Ebay & Speurders

Drie websites met hetzelfde doel; hier kun je je spullen verkopen. Maar het is ook prima mogelijk om je overbodige meubels/kleding/accessoires gratis aan te bieden. Marktplaats is verreweg de bekendste en grootste van de drie. Ebay is internationaler, Speurders wordt veel lokaal gebruikt.

Even lachen? Klik op Speurders.nl op ‘dating’ in het linkermenu. Didn’t see that coming, did ya? 

5 Gratisaftehalen

Gratisaftehalen.nl en Gratisoptehalen.nl zijn wederom twee websites met hetzelfde doel, hetgeen direct duidelijk wordt door de URL. Ik kan er weinig aan toevoegen, behalve dan misschien dat gratisaftehalen de grootste van de twee is, heeft het meeste bereik.

6 Bedrijfs-prikborden

Je lokale supermarkt heeft ‘m misschien nog wel, zo’n prikbord met standaardkaartjes waarop je van alles kwijt kunt. Dat je gitaarles geeft bijvoorbeeld, maar ook dat je iets weg te geven hebt. Instellingen zoals de bibliotheek of het gemeentehuis hebben ook nog wel eens zo’n wand.

7 Weggeefwinkel

Een weggeefwinkel is eigenlijk de spullen-variant van de Voedselbank; met dat verschil dat iedereen er welkom is om zowel spullen te brengen als te komen halen. Waar je bij de kringloop een klein bedrag betaald, is het bij de weggeefwinkel dus gratis te krijgen. Weggeefwinkels zitten vaak anti-kraak of in een pand waarbij de huur door een particulier wordt betaald, als donatie. De winkels worden gerund door vrijwilligers. Er zijn er ongeveer 50 door heel Nederland.

8 Regionale kranten

Ze gaan er een beetje uit, maar de meeste steden en regio’s hebben nog wel een lokaal sufferdje, zoals het wel eens oneerbiedig wordt genoemd. Met daarin de mogelijkheid om een kleine advertentie (‘zoekertje’) te plaatsen. Hier vind je een overzicht met regionale kranten om je zoektocht naar de juiste plek te starten.

9 Lokaal doel

Een top initiatief van vriendinnen Bianca en Dorien. Op een terrasje bedachten zij dat het zonde was om spullen naar het grofvuil te brengen, als er anderen (dichtbij en ver weg) nog plezier van zouden kunnen hebben. Via SpullenSchenken.nl kun je kijken welke goede doelen bij jou in de buurt je blij kunt maken met jouw (tweedehands) spullen. De website werkt heel simpel en er is een grote diversiteit aan goede doelen, kerkelijk/niet kerkelijk, voor dieren, voor milieu etc. Echt een dikke pluim voor deze ladies!

[Update 27-08-2018: helaas blijkt deze link niet meer te werken en ook een zoekmachine search levert niets op. Een alternatief zou kunnen zijn: Inzameldoelen.nl.]

10 De rommelmarkt

Bij de voetbal, van school, de kerk of van de muziekvereniging: er is ieder weekend wel een rommelmarkt te vinden in een willekeurige Nederlandse stad of regio. We snuffelen graag wat af en maken er de vereniging/kerk/school etc blij mee. Check lokale kranten voor data en bel waar je je spullen kunt brengen. In veel gevallen kunnen vrijwilligers de overbodige items ook ophalen, handig voor grotere spullen. Zij blij, jij blij.

Persoonlijk

De kringloop was mijn go-to spot. Maar die lopen soms ook over, dus probeer ik nu meer te letten op wat ik aan wie / waar kwijt kan, zodat men er langer plezier van kan hebben. M’n overbodige kerstdecoratie ging hier bijvoorbeeld naar een peuterspeelzaal in de buurt. Kleding lever ik in bij het Leger des Heils. Hebben jullie nog mooie aanvullingen?

Fijn weekend alvast!
xAnja

Anja

14 reacties op ‘10 Opties om je overbodige spullen te doneren

  1. Ik vraag geregeld aan mensen waarvan ik denk dat ik ze ergens een plezier mee doe of ze het willen. Heb nu wat kleding van mijn oudste dochter en mijzelf waar ik een kennis weer blij mee kan maken. Kost wel wat om te versturen maar ik ben blij dat het dan weer gebruikt wordt-

    Ook heb ik dingen via mijn blog weggegeven waar ik zelfs leuke kennissen aan heb overgehouden.

    Dingen aan de weg / in je tuin langs de straat zetten wil ook wel helpen, gewoon met een bordje erbij dat het meegenomen mag worden. Als je gemeente hier niet moeilijk over doet.

    Verder zou je oude lappen aan asiels kunnen geven, cosmetica aan blijf van mijn lijf huizen, babyspullen maar ook kleding aan mensen die het inzamelen voor bijvoorbeeld Oost Europa, gereedschap aan Stichting Gered Gereedschap en hobbyspullen aan verenigingen, buurthuizen, asielzoekerscentra etc.

    Like

    1. Aan de straat zetten is ook een goed idee, al krijg je daar hier inderdaad een boete voor 😮 Wel heeft de gemeente de mogelijkheid tot het ophalen van spullen voor de kringloop.
      Mooi ook van die contacten die je zo hebt opgedaan!

      Like

  2. Babyspullen doneren aan Stichting babyspullen. Via google makkelijk te vinden. Daar kun je ook terecht voor kraamverband ed dacht ik. (Ik doe niet aan wegwerp, dus ik wil het straks graag weggeven).
    Ik doneer ook wel eens spullen aan school van kind als ze er specifiek om vragen. Pas nog kleding voor een bepaald doel. Kast van man lekker opgeruimd bijv.
    Voedsel wat we niet eten, bijvoorbeeld uit het kerstpakket, doneren we aan de voedselbank.
    Zoiets?

    Like

  3. Ik ben een voorstander van weggeven aan vrienden kan ik er niemnd blij mee maken dan naar de kringloop.

    Ik heb alleen niet zoveel over gezien ik bijna nooit iets koop

    Like

  4. Pas maar op aan wie je je spullen geeft. Wat ik hier allemaal beschreven zie kan erg onbetrouwbaar zijn. Beter aan een non profit organisatie zodat je zeker weet dat alles op de juiste plek terecht komt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.