De Capsule Wardrobe Piramide

Zoals je gisteren kon lezen, bestaat mijn blog 1 jaar – en vandaag dus één jaar en één dag, haha. Eén van de nieuwe series die ik vandaag lanceer, is een gevolg van een jaar bloggen over minimalisme. Sinds september heb ik een capsule wardrobe: een minimalistische garderobe. In de afgelopen tijd heb ik gewerkt met seizoenscapsules, maar vandaag presenteer ik de Capsule Wardrobe Piramide: een supersimpel systeem met 28+2 kledingstukken en schoenen voor het hele jaar.

CapsuleWardrobePiramide_MD

De piramide werkt heel simpel: je ziet per laag de hoeveelheid die je – naar mijn mening – minimaal nodig hebt. De gekozen items (kleur, vorm, stijl) zijn slechts voorbeelden. Als je deze items bij elkaar optelt kom je aan 28. Je kunt daarnaast 2 items uitkiezen die jij graag extra toevoegt aan je garderobe. Je favoriete mom-jeans of kleurrijke jas. Zo kom je aan een capsule van 30 stuks. Dertig! Is dat echt te doen? Probeer het uit, zou ik zeggen!

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Lees de beschrijvingen hieronder. Wow, da’s echt een heel simpele stap, hè.

Stap 2

Kies vervolgens een kleurencombinatie die jij mooi vindt. Dat hoeft niet saai zwart-wit-grijs te zijn. Zoals je ziet in het plaatje hierboven, kun je veel kanten op. Misschien hou je van de boho stijl of ben je meer van de streepjes. Kies niet teveel patronen (ruit, blokpatroon, bloem) om te zorgen dat je gemakkelijk combinaties kunt maken. Deze colour-combi chart is een handig hulpmiddel.

Stap 3

Haal al je kleren overal vandaan (uit de kast, uit de badkamer, uit de hal, zelfs uit de opslag) en groepeer je kleding per piramide-laag.

Stap 4

Nu komt de lastigste stap. Zoek uit welk kledingstuk het meest veelzijdig is / je lieveling is / je goed staat / goed bij de rest combineert / waar je blij van wordt. Welke dus onderdeel kan zijn van jouw capsule. Ja, dat duurt eventjes maar is een must. Volgens Marie Kondo, a.k.a. de Japanse opruimkoningin, is het goed om elk kledingstuk aan te trekken of op z’n minst te voelen om dit goed te kunnen beoordelen. Gebruik in ieder geval niet alleen de spiegel, merk op wat de kleding met je doet: voel je je er fijn in? Zit het lekker? Kies alleen die kledingstukken uit die jou écht blij maken.

Tippie: kleding die je niet happy maakt, ligt vaak onderop de stapel / onderin je kast / in een doos op zolder.

De Piramide-onderdelen

1 Blazer

Spreekt voor zich hè. Handig voor het voor- of naseizoen als jasje, voor naar je werk. Zeer netjes over een jurkje, stoerder over een jeans. Ga voor een lange of korte, naar gelieve, maar zorg wel dat ‘ie een beetje getailleerd is – tenzij je voor de boyfriend look gaat. Een kimono is ook een idee.

2 Jurkjes

Zoek er twee uit waarmee je het hele jaar kunt doen: één nettere, voor de bekende bruiloften enzo, en eentje voor de zomerse dagen. Eén hiervan kan prima in een kekke print, de ander zou ik wat strakker/rustiger houden. De tweede jurk kan eventueel een langer exemplaar zijn, als je dit prettig vindt. Ben je geen jurken-persoon, dan kun je ook denken aan een net pak of jumpsuit.

3 Jassen / Vesten

Ik zou gaan voor een warme winterjas of parka voor op de fiets, een korter jasje (bijvoorbeeld van leer) en een langer vest, maar hier zijn de mogelijkheden en combinaties eindeloos. Draag je bijna nooit jassen, dan kun je ook twee vesten kiezen. Een denim jack is ook een idee, maar zorg dat er tenminste één jas tegen de regen kan.

4 Warme bovenkleding

Het is nu bijna juli, maar het Nederlandse winterweer vraagt toch echt om wat warme basics. Kies hierbij voor zowel ’n dikke (col)trui als een wat lichtere voorjaarssweater. Door met verschillende halsjes te werken (boothals, V-hals) kun je deze items ook goed combineren met een vest, een t-shirt of een blouse. Ga voor een hoodie als je je graag iets stoerder kleedt.

5 Onderkleding

Ook hier is het goed na te denken over je persoonlijke stijl: ben je meer een rokjesmeisje, dan zou je meerdere broeken kunnen vervangen door rokken van verschillende lengtes en stijlen. In de piramide staat een kokerrok, omdat die heel veelzijdig is, maar als jij meer hebt met A-lijn – go for it! Kies in ieder geval ook voor een leuke short in een neutrale kleur voor de zomerse dagen. Een nette pantalon zou ik ook aanraden; chino’s of slacks zijn handig op warmere dagen en kun je met kniekousjes dragen als het kouder is. Vergeet een goede jeans niet! Varieer in je selectie met pijplengtes, dessins, textielsoorten, slim fit of juist flare enzovoorts.

6 Multi-tops

De zesde laag bevat bovenstukken die je op meerdere manieren kunt dragen. Een polo past bij deze groep, maar ook een button-down shirt, een tuniek en shirts met korte mouw of zonder mouwen. Ik zou gaan voor 2 t-shirts (waarvan eventueel één polo / shirt met kraag), 2 lange-mouwen alleskunners zoals een jeans shirt en een blouse, een spaghettitop / straptop en een tanktop / singlet. T-shirts kun je dragen onder een vest of blazer, maar op een warme dag ook ‘los’. Een mooie straptop op een pantalon is perfect voor een etentje.

7 (paar) Schoenen

Hierover schreef ik twee weken terug al een artikel, het was een voorproefje op de piramide. Minimaal handig om te hebben zijn een paar slippers, sandalen, pumps, sneakers, instappers, veterschoenen en enkellaarsjes. Maar ook dit hangt natuurlijk weer sterk af van je stijl.

Stap 5

Je kunt nu van de kledingstukken die je hebt, per laag, kiezen welke je in je kast wilt hangen om tot de 28+2 te komen. Je kunt er ook voor kiezen om alle kleding waar je écht blij van wordt, terug te hangen in je kast. Dan heb je alleen geen capsule garderobe, maar who cares: dit zijn jouw lievelingsoutfits!

Gooi nooit kleding weg waar je blij van wordt, ook al past het nu niet in je capsule. Op een bepaald moment is je kleding aan vervanging toe, dan kun je dat weggelegde stuk weer inzetten!

Als je wel het capsule wardrobe systeem wil uitproberen, verminder de items per laag dan tot het aantal hierboven beschreven items. Dus 1 blazer, 2 jassen, 5 broeken. Met je ‘plus twee’ items zijn het er 30.

Misschien kom je erachter dat je bepaalde basics mist om combi’s te kunnen maken. Ga niet meteen shoppen, maar test jezelf in de komende weken: hoe bevalt het? Of mis je bepaalde kledingstukken die je niet in je capsule hebt gestopt? Draag je bepaalde items juist heel vaak en andere totaal niet?

Free Download

En jeej, hoera, feest – de piramide én de uitleg zijn ook te downloaden. Handig voor op het prikbord, aan de binnenkant van je kledingkastdeur, in de walk-in closet… En ja, hij is helemaal gratuit, free, gratis en je mag ‘m ook nog delen! Zie: 2018_Capsule_Wardrobe_Piramide (download start direct, PDF).

Reminder

Just to be sure: dit artikel is niet bedoeld om je in een hokje met 30 kledingstukken te stoppen, het is een bepaalde minimale hoeveelheid, vanuit mijn eigen ervaring met een capsule wardrobe systeem. Of zoals de Engelsen zeggen: please do as you please, meer of minder!

xAnja

 

Meer lezen?

De piramide bevat geen sportkleding, swimwear, nachtkleding, lingerie/ondergoed, beenmode/sokken en specialistische onderdelen zoals outdoor laarzen en ceremoniële kleding. Het gaat om de day-to-day outfits het hele jaar door.
Deze blogpost bevat affiliate links.
Anja

40 reacties op ‘De Capsule Wardrobe Piramide

  1. Mooi artikel, ik ga hem ook even delen! Dit is iets waar ik ook (langzaam) naar toe werk. Ik denk wel dat ik het altijd fijn zal blijven vinden om toch iets meer te hebben, maar het lijkt me wel geweldig als alles zo op elkaar afgestemd is. Tegelijkertijd vind ik overigens dat als je het zo indeelt, je ook nog best veel kunt hebben… dat is natuurlijk ook de kracht van het slimme combineren. In de eerste instantie dacht ik namelijk: je hebt dan wel wat weinig voor de zomer. Maar; je hebt een zomerjurkje, een korte broek en een rok (qua kleuren overigens dan niet heel zomers, maar daar kun je natuurlijk zelf in variëren) en voor erboven zie ik ook weer 4 zomergeschikte items. Als je dat jurkje apart draagt, heb je dan toch weer 9 zomerse setjes…

    Like

    1. Dankjewel! Er komt binnenkort een artikel over combinaties voor warm weer met behulp van exact deze kledingstukken. En een artikel over het combineren van een short op X-manieren (ben nog aan het puzzelen)… voor mij inspiratie zat, haha. Leuk hoe je creatiever wordt als je jezelf limiteert, maar daar weet jij (qua budget) waarschijnlijk ook alles van 🙂

      Like

  2. Ik ben nu al een tijdje bezig met het minimaliseren van mijn kleding. Vroeger had ik enorme stapels en hingen alle hangers vol (had er soms zelfs te weinig, die hingen dan op een stoel).
    Nu is er nog 1 klein stapeltje over met tops die ik onder een blouse aandoe of onder een trui en verder hangt alles netjes op een hangertje (vind ik wel lekker overzichtelijk).
    Maar het is nog wel een stuk meer dan wat jij nu beschrijft.
    Wat mij daar zo lastig aan lijkt is niet de beperkte keuzes maar het wassen van de kleding. Ik ben best onhandig en maak vaak vlekken en ook nu met het warme weer heb ik soms 2 outfits per dag aan. Ik heb het idee dat ik dan best in de knoop kom..
    Loop jij daar weleens tegenaan? Of herken je iets in mijn verhaal?

    Vind het wel super vormgegeven trouwens!

    Like

    1. Een goed vlekkenmiddel is inderdaad wel ‘noodzaak’. Ik kook met een schort voor en doe m’n best niet teveel te knoeien, maar ook hier gaat het wel eens fout. Van oma en mams heb ik wel wat vlekkentips geleerd, niet wrijven in de vlek maar deppen bijvoorbeeld. Maar probeer het gewoon eens uit, dan merk je het vanzelf!

      Like

  3. Hahahahah dit zou mij echt never nooit lukken. Ik heb teveel kleding en gooi nooit iets weg. Wil altijd alles houden ‘voor die ene keer’ hahaha!

    Like

    1. Dat herken ik wel hoor, dat ‘voor de ene keer’. Het is echter wel zoveel rustiger in mijn kast – en lekker overzichtelijk! Ik hoef er veel minder over na te denken.

      Like

  4. Hoera, het is me eindelijk gelukt om dit artikel te lezen! Ik las al een paar keer over de piramide en je blog hierover op instagram en was nogal nieuwsgierig geworden. Het spreekt me veel meer aan om een selectie te maken voor het hele jaar dan voor elk seizoen. Sowieso omdat ik geen zin heb om elk seizoen weer items te wisselen en ook omdat ik de meeste items in alle seizoenen draag.

    Die piramide vind ik wel interessant! Heb je zelf verzonnen dat je de blazer bovenaan zet en de schoenen onder? Ik zou namelijk meer jurkjes en vestjes uitkiezen en minder schoenen bijvoorbeeld. Laatst had ik een soort mini capsule, want ik deed mee aan de 10×10 challenge. Ken je die? Dan maak je 10 dagen lang elke dag een andere combinatie met 10 items. Best leuk en heel inzichtelijk! Uiteindelijk zou ik wel naar een soort capsule wardrobe toe willen, eentje voor het hele jaar. Gaat nog wel even duren, want ik wil de tijd nemen om wat dingen af te dragen en later te vervangen met dingen die meer joy sparken. Kan ik intussen steeds meer ontdekken wat mijn stijl precies is en wat voor soort kledingstukken en kleuren fijn combineren in een capsule.

    Like

    1. Ik denk dat seizoenswisselen vooral voor mensen zijn die heel erg into fashion zijn en dus af en toe naar de (tweedehands) winkel willen voor één of 2 nieuwe items. Ik ben zelf ook wat meer ‘honkvast’ wat kleding betreft.

      Ik heb de hele piramide zelf verzonnen, maar het systeem kun je natuurlijk personaliseren zoveel je wilt. Je kunt dus ook minder schoenen en meer jassen of truien/broeken wisselen, als dat beter werkt 🙂

      Die 10×10 is inderdaad super om te checken wat je goed staat en welke kleding goed bij elkaar past. Je wordt er heel creatief van en ziet wat echte multifunctionele items zijn.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.