De juiste beslissing nemen? | Over kiezen en keuzestress

Er staat hier een Loesje-boek met de titel: “Zekerheid is voor de twijfelaars”. Die quote past goed bij het artikel van vandaag, de eerste in een serie over keuzes maken en de stress die dat met zich mee kan brengen. Want minimalisme betekent namelijk ook: bewust omgaan met tijd en energie.

Momenteel maken we zo’n zesduizend keuzes per dag. Bewust en onbewust, klein, groter en soms life-changing. Over school, carrière, nieuwe opleiding, een gap year, op jezelf gaan, een partner, huren of kopen, kinderen of niet. Maar ook wat je voor de lunch neemt, wie die email moet beantwoorden en wat je aantrekt naar die bruiloft volgende week. Het moet allemaal verwerkt worden en dat vraagt nogal wat van ons.

Prima of perfect?

Hoge verwachtingen van het leven en de neiging naar ‘het perfecte plaatje’ maken ons niet gelukkiger. Integendeel. Depressies en burn-outs zijn het gevolg. Onder Nederlandse twintigers is suïcide momenteel doodsoorzaak nummer één. Momenteel creëren we een wereld vol onhaalbare idealen, zowel individueel als gezamenlijk met een flinke dosis groepsdruk.

En maken we dus zo’n 6000 keuzes per dag. En bij veel van die keuzes vragen we ons achteraf af of het de juiste beslissing was. Of zien we als een berg op tegen het maken van de daadwerkelijke beslissing – en dus stellen we het uit; wat ook weer een hoop onrust en stress met zich meebrengt.

Is er een manier om een juiste beslissing te maken? Ja en nee. Je kunt een situatie scheppen waarin keuzes maken gemakkelijker gaat. Maar of het een juiste beslissing was, weet je altijd pas achteraf – en zelfs in de beste situatie kun je een ‘foute’ beslissing maken. Maarrrrr… foute beslissingen zijn óók goed. Je leert daardoor wat je níet wilt of het leert je om te gaan met situaties die verre van ideaal zijn. Levenslessen.

Help, ik weet het niet meer

Kom je er niet (goed) uit? Onderstaande tips kunnen je een handje helpen bij het maken van een beslissing – en dan vooral de grotere beslissingen:

Verkeerd?

Accepteer dat de gevolgen van een keuze niet altijd te overzien zijn. Als je een bewuste keuze hebt gemaakt met de op dat moment geldende informatie en je bent niet over één nacht ijs gegaan – wees daar dan tevreden mee. Ook als de uitkomst niet zo tof is. Stel de beslissing ook niet uit tot je alles weet / tot de situatie perfect is voor de beslissing – dat moment komt namelijk nooit 🙂

Ken jezelf

Ehm ja. Lekkere term. Niemand wordt echter geboren met een gebruiksaanwijzing en de meeste mensen komen er zo rond hun 50e pas achter wie ze echt zijn (ik heb ook maar een ruw idee over wat ik zelf wil…). Maar vergaar kennis over jezelf, bekijk jezelf in verschillende situaties. Lees boeken over zelfontwikkeling. Schrijf je gedachten op. Vraag anderen wat ze bijzonder én opvallend (gek) aan jou vinden. Het zal je verbazen.

Naar jezelf luisteren

Oké, ook een teiltje voor deze term, maar het is wel waar. De beste keuzes maak je onbewust. Vaak heb je intern al van alles afgewogen en heb je best een aardig idee wat het juiste is voor jezelf. Luister dan naar je gevoel. Vraag jezelf af: waar word ik gelukkig van? En vraag door. Misschien denk je wel dat die nieuwe carrière zo’n goed idee is, maar word je ook echt gelukkig van meer verantwoordelijkheid? Let wel, met gevoel bedoel ik niet: emotie. Een emotie voel je op het moment, een gevoel is een staat die je herhaaldelijk bemerkt bij een bepaald vraagstuk.

No spang

Kiezen wat je op je brood wil als je boos bent, gaat nog wel. Maar keihard roepen dat je “nu toch echt gaat stoppen met die k#tbaan!” en dan ook meteen je ontslagbrief mailen, is ’n minder strak plan. Never make permanent decisions based on temporary feelings. Ben je ziek, down, heb je veel stress – stel grote beslissingen dan toch nog even uit.

Dankbaar

Ook al sta je voor een grote keuze, probeer dan eerst blij te zijn met je huidige ‘staat van zijn’. Vaak hebben we het gevoel dat we keuzes ‘moeten’ maken om ons leven nóg beter te maken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Word jij er echt gelukkiger van? Maak je het niet nodeloos ingewikkeld voor jezelf? Je faalt niet als je niet aan alle hoge standaarden en idealen voldoet.

Bepaal je eigen weg

Als je weet wat je lange termijn doelen zijn, is het gemakkelijker om ergens voor te gaan of niet. Dat geldt natuurlijk niet voor ‘welke sokken vandaag’ maar wel voor het kiezen van je studie en het baby-vraagstuk. Doe het voor jezelf. Leg de lat niet te hoog; niet perfect is ook goed.

Deadline

Te lang wachten met het maken van een keuze, geeft soms nog meer stress dan de keuze zelf. Is het nu niet het juiste moment voor de beslissing, bijvoorbeeld omdat je emotioneel bent? Zet dan een deadline op de keuze. In sommige gevallen zul je daartoe zelfs gedwongen worden, omdat je vóór -datum- moet solliciteren of omdat je biologische klok doortikt. En da’s soms juist wél fijn!

Zo, da’s een heel artikel voor op de zondagochtend. Ben benieuwd naar je reactie erop!

xAnja

 

Meer lezen?

De inspiratie voor deze artikelreeks komt onder andere vanuit het boek ‘The Paradox of Choice’ van psycholoog Barry Schwartz. Te lenen bij elke grote bibliotheek, en onder andere Engelstalig en Nederlandstalig te koop.

Deze blogpost bevat affiliate links.
Anja

20 reacties op ‘De juiste beslissing nemen? | Over kiezen en keuzestress

  1. Goed artikel! Ik ben echt een enorme twijfelkont en mijn vriend ook. Joy. Haha :p Als wij iets moeten beslissen, duurt het echt een eeuw. Zelfs met domme dingen als avondeten hé. Wat wil jij eten? Goh, geen idee, kies jij maar! Nee ik weet ook niets. Oké. Een half uur later herhalen we dezelfde conversatie nog eens :p
    Voor kleine beslissingen, zoals bijvoorbeeld avondeten of wat zou ik aan doen, doe ik soms het volgende: ik vraag aan mijn vriend wat hij zou kiezen. En dan weet ik meteen wat ik wil. Als ik twijfel bij zijn keuze dan weet ik dat ik net moet kiezen wat hij niet zei omdat ik dan stiekem zelf al voor de andere optie had gekozen maar nog niet zeker was. Ofzo.
    ’t Zal altijd iets moeilijks blijven hier denk ik, maar zo’n tips zijn wel handig! En eigenlijk vooral dat het helemaal niet erg is als je eens een verkeerde keuze maakt.

    Like

    1. Dankjewel Irene 🙂 Ik herken je verhaal wel hoor, maar soms word ik ook gewoon ongeduldig en hak ik de knoop door – terwijl dat dan nét weer niet het handigste is, want “grrr”.

      Goeie tip van het avondeten. Een soort min-en-min is plus 🙂

      Like

  2. Wat een fijne tips geef je zeg! Echt een heel fijn artikel. Ik ben altijd een enorme twijfelkont geweest. mijn vriend heeft dat water minder. Ik wil graag altijd alles uitpluizen voor ik ergens voor kies haha..

    Like

  3. Goed artikel. Ik kan bij sommige dingen heel erg twijfelen en soms heb ik zo een beslissing genomen. Met de aanschaf van een apparaat voor in huis, ga ik eerst alles uitpluizen en dan twijfel ik nog haha. En wat ik wil in het leven vind ik ook soms heel lastig om daar een beslissing over te nemen…

    Like

    1. Volgens mij heeft bijna iedereen dat. Mijn vriendin riep op de basisschool altijd dat ze het leger in wilde – om er op haar 15e achter te komen dat dat HE-LE-MAAL niets voor haar is, haha. Maar soms is het wel fijn om ergens echt zeker over te zijn hè.

      Geliked door 1 persoon

  4. Tja, maar als je down en gestresst bent omdát je die grote beslissing moet nemen, helpt het toch wel om die grote beslissing niet uit te stellen en even een knoop door te hakken. Ik zeg er dan soms wel bij dat er nog kans is dat dit niet de definitieve beslissing wordt. Maar ik beslis wel iets. Dat kan enorm lucht geven.

    Like

  5. Wat een fijn en mooi geschreven artikel! Je stipt heel goede punten aan. Ik denk dat je met tip 1 eigenlijk de spijker op zijn kop slaat: een keuze maken wordt al een stuk makkelijker als je het idee loslaat dat je keuze meteen perfect moet zijn. Of je de juiste keuze maakt, merk je immers vaak pas na een tijdje. Verder speelt zeker een belangrijke rol dat je keuzes vooral moet maken voor jezelf en ook moet baseren op hoe goed je jezelf kent. Ik heb zelf vooral veel weerstand van anderen gevoeld toen ik in mijn eerste studiejaar nogal impulsief na de introweek bij de studie psychologie voor een heel andere studie (Nederlands) besloot te kiezen. Op mijn ouders en een paar vriendinnen na, dachten veel mensen dat ik maar wat deed en die stap uit pure stress had gezet. Het was inderdaad een sprong in het diepe, maar achteraf ben ik nog altijd blij dat ik toen naar mijn eigen gevoel heb geluisterd en toch die keuze heb gemaakt.

    Like

    1. Fijn dat je achter je keuze kunt staan; da’s best een flinke stap geweest. Soms voel je gewoon aan dat je niet de goeie kant op gaat hè. Thanks voor het delen van je verhaal! 🙂

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.