Je boeken minimaliseren: 12x verkopen, ruilen & doneren

De herfst is bij uitstek het seizoen om je boekencollectie uit te zoeken en te ontdekken welke je nog niet gelezen hebt, welke je nog gaat lezen en welke je toch echt nevernooitnietmeer gáát lezen. Maar wat doe je met de boeken die je niet wilt bewaren? Vandaag 12 tips om ze de deur uit te krijgen – op de meest uiteenlopende manieren!

Verkopen

1 – Verkopen op Marktplaats of Bol.com – Dit zijn de twee makkelijkste platformen om je boeken te koop aan te bieden. Bol vraagt een fee voor de service, maar heeft dan wel weer een enorm bereik, waardoor de kans op verkopen groter wordt.

2 – Tweedehands boekwinkel – Ze bestaan zowel online als offline; boekwinkels waar je je literatuur ter verkoop aan kan bieden. De meeste vragen ook een handling fee of een percentage van de verkoopprijs volgens ‘no cure no pay’ methode.

3 – Verkoophoek of lokale ‘marktplaats’ – Er zijn tegenwoordig veel algemene koopjeshoeken en lokale verkoopgroepen op Facebook waar je je boeken te koop aan kunt bieden. Je vindt ze door te zoeken op ‘Marktplaats’ of ‘Verkoophoek’ + je woonplaats of regio. Ook zijn er speciale boeken-kopen-en-verkopen groepen, zoals deze voor Nederland en deze voor België.

4 – Studieboekenverkoop – School- en studieboeken kun je het beste verkopen via specialistische sites. Ook daar moet je soms kosten maken voor het daadwerkelijke verkopen.

Handige tip: Studystore, waar je direct kunt zien wat je boek ongeveer waard is.

Ruilen

5 – Ogma’s boekenswap – Heb je genoeg van een boek en ben je op zoek naar een nieuw exemplaar, dan is ruilen een idee. Zo doe ik zelf mee met Ogma’s boekenswap: een initiatief van vintage boekenblog Ogma om een onbekende een kerstpakketje (inclusief tweedehands boek) te sturen. Niet heel minimalistisch, want je krijgt ook een pakketje terug. Wel erg leuk. Opgeven vóór 1 oktober.

6 – BoekenRuilen.nl – Voor zover ik weet met ruim 6000 boeken de grootste boeken-ruil-site van Nederland. Je zoekt in de collectie van andere gebruikers, en je mailt elkaar om tot een deal te komen met een boek wat jij aanbiedt. Vooral handig als je zelf een grote collectie hebt. Persoonlijk geen ervaring mee, jij wel? Laat het weten in de comments!

Doneren

7 – Initiatieven voor een goed doel – Hier in Rotterdam kan ik terecht bij Boek met een Doel – een winkel waar ik boeken in kan leveren die dan verkocht worden waarbij de opbrengst naar één van de door hen geselecteerde doelen gaat. Books4Life (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven) werkt volgens hetzelfde concept.

8 – Lokale verkoop – Ken je ‘m nog, de good ol’ fashioned rommelmarkt of braderie? Veel muziekverenigingen, sportclubs en kerkgenootschappen hebben één of twee keer per jaar een verkoop, waarbij de opbrengst gaat naar henzelf en/of een gekozen goed doel. Meestal lees je in lokale weekbladen waar en wanneer je je boeken kunt inleveren, zodat zij ze kunnen verkopen. Jij hebt je ruimte terug, zij hebben een leuk zakcentje. En als jij geen drop off adres weet, dan weet je moeder of oma het waarschijnlijk wel 🙂 .

9 – Boekenjagers – Het idee is heel simpel: je plaatst een boek ergens in België “te vondeling” en post een hint in de bijbehorende Facebookgroep. Een andere boekenjager gaat op jacht, vindt hem, leest het boek en laten het boek weer ‘los in de natuur’. Geweldig idee, minimalistisch en sociaal: na het lezen maak je er een ander blij mee! De Nederlandse Facebookgroep is een stuk minder actief, maar is ook gestart.

10 – Kinderzwerfboeken – Een variant op bovenstaand idee van de boekenjagers, maar dan specifiek voor kinderboeken. Hoe tof is het om samen met je kindje / neefje / nichtje op woensdagmiddag op jacht te gaan?

Extra leuk is dat je een zwerfboek kunt volgen op zijn reis met behulp van de speciale code en sticker!

11 – Little Free Library en andere minibiebs – Ken je ze al, de kleine huisjes, kastjes en vitrines langs de weg? De buurtbiebs zijn wat mij betreft één van de mooiste ontwikkelingen van de laatste tijd. Een letterlijke uitwerking van ‘sharing is caring’. Het is eigenlijk gewoon een gedeelde boekenkast op straat, waar jij en je buren gebruik van kunnen maken. Je kunt zelf boeken toevoegen en lenen, zoveel en zo vaak je wilt.

Weggooien

12 – Oud papier-bak – Is een boek echt niet goed meer, valt het uit elkaar of is er wijn water overheen gegaan of plakken de pagina’s aan elkaar? Dan is het echt niet bezwaarlijk om ‘m gewoon in de oud-papierbak te gooien. Ook hele specifieke boeken, encyclopedieën en oude reisgidsen en brochures raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Recycling it is!

Deel gerust ook jouw tips om je boeken uit te zoeken en je collectie te minimaliseren!

xAnja

Andere opruimtips?

Foto van Brandi Redd.

Anja

12 reacties op ‘Je boeken minimaliseren: 12x verkopen, ruilen & doneren

  1. Deze zomervakantie heb ik flink opgeruimd. Veel boeken zijn er uit gegaan. Meestal naar de minibieb of de kringloop. Naar collega’s zou ook nog kunnen, bedenk ik me nu.
    Het oude reisgidsen bij oud papier gedaan. Vond er nog wel een briefje tussen van onze gastheer op onze huwelijksreis. Oei, blij dat ik die nog op tijd zag. Die wilde ik niet kwijt.

    Like

  2. Wat leuk die ruilsite, ik wist niet dat het bestond! Ikdoneer mijn gelezen boeken meestal aan de minibieb in de buurt! Alleen als het een echt goed boek is houd ik het zelf. Leuke blogpost!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.