Hoe ziet een minimalistische badkamer eruit?

Wit. Beetje zwart. Leeg… zoiets? Zo. Weer een blogpost klaar.

Haha, oké, da’s misschien wel erg kort door de bocht. Eerder schreef ik al over een minimalistische slaapkamer, maar over een badkamer in deze stijl had ik nog niet nagedacht. En dat terwijl m’n huidige badkamer toch echt heel, heel minimalistisch is:

Badkamer_Minimalistisch

Jep. That’s it. Eén wastafel, één spiegel, één plankje en links: de douchecabine. Makkelijk schoonmaken, joh! We wonen in een verbouwde timmerfabriek en de badkamer is ingebouwd in één van de oude opbergkasten. Het toilet en de was-/linnenkast trouwens ook. Mooi gedaan, maar soms wel wat aan de kleine kant.

Op Pinterest zie ik soms jaloersmakende plaatjes voorbij komen. Maar echt reëel is dat niet; ik krijg dan meestal het idee dat er niemand woont en wat moet je met zo’n badzaal? Toch is een opgeruimde badkamer, waar je je rustig klaar kan maken voor de dag of juist kan ontspannen na een drukke dag, erg fijn. En dus vandaag mijn praktische tips en ideeën.

Een minimalistische badkamer is…

… opgeruimd

Helaas begint een overzichtelijke ruimte wel hiermee. We hebben allemaal wel producten die we niet (meer) gebruiken, crèmes die over de datum zijn of handdoeken die meer gat zijn dan handdoek. Haal alles UIT de kamer, zet het bij elkaar op de grond en kies wat er weg mag. Door alles bij elkaar te zetten, zie je hoeveel shampoo’s, crèmes en botte scheermesjes je nog hebt liggen.

Je kunt eventueel de verhuurtruc doen: wat zou je in deze badkamer laten staan als je je huis zou verhuren? Wat zouden AirBnb-gasten waarderen en gebruiken? Je kijkt hierdoor met andere ogen naar de ruimte en zal gemakkelijker essentiële en niet-essentiële dingen kunnen scheiden.

… georganiseerd

Stap twee is dan zorgen dat alles wat je graag in je badkamer hebt / wat je gebruikt een handig plekje heeft. Ik houd van lege oppervlakken rondom m’n wasbak, maar helaas heb ik zo weinig opbergruimte in de badkamer dat ik toch gebruik maak van de vlakken ernaast.

Als je kasten plaatst: kies dan voor ondiepe kasten. Hoe dieper de kast, hoe minder georganiseerd het is – zeker met al die kleine flesjes. De kans dat het snel weer een zooi wordt en je niet meer weet wat er allemaal staat, is groot. Maar als je de keuze hebt, denk dan ook eens aan open kasten: dan zie je helemaal goed wat je hebt liggen/staan. En ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

Zet de spullen die je écht dagelijks gebruikt in het zicht op het plankje onder de spiegel / boven de wastafel. Limiteer jezelf tot 3 of 4 producten. Bij mij zijn het mijn dag- en nachtcrème, parfum en deo. Houd de randen van je bad / oppervlakten in je douchecabine leeg. Die lelijke flacons zijn echt zo niet spa-achtig (en maken het vies).

Lades zijn een goed idee voor kleinere producten. Ze dwingen je om dingen neer te leggen, in plaats van te stapelen of achter elkaar te plaatsen. Zo is een besteklade-inzet een goede opberger in de badkamer: je kunt hier gemakkelijk tandenborstels, deodorant en flacons handcrème in kwijt. Een kleine plank boven het toilet of een mand naast het toilet is ideaal voor het toiletpapier en het extra toilethanddoekje (ja ééntje ja 😉 !).

Maar serious mensen, lege oppervlakken zoveel mogelijk!

… schoon

Ik gebruik twee producten + een microvezeldoekje voor het schoonmaken van de badkamer: een gewone badkamerspray en glassex. Voor het zware werk komt daar soms bleek bij. Ik werk van boven naar beneden met het schoonmaken en gebruik een lintroller voor het weghalen van haren uit lastige hoekjes (yak). Een platkop-schroevendraaier met een schoonmaakdoekje erop komt trouwens het beste tussen randjes en kieren.

Oh en nog iets: gebruik een doorzichtige of witte handzeep en witte tandpasta in de badkamer. Dan heb je ook geen roze / blauwe / paarse vlekken op je wastafel.

… ingericht op rust

Voor een spa-beleving in je badkamer kun je gaan een plant. Je kunt gemakkelijk gaan voor een neppert; je badkamer is vaak een natte ruimte met weinig licht, dus echte planten zullen het niet zo goed doen. Wat wel kan: een vetplant, aloë vera of graslelie. Heb je geen sta-plek, dan kun je ook een hangplant kiezen, de Scindapsus bijvoorbeeld. Koop dan wel een RVS-haak, anders gaat ‘ie roesten.

Ook very thermen-achtig: rol je handdoeken op, in plaats van ze te stapelen en zorg dat je verlichting dimbaar is, indien mogelijk. Kaarsen zijn ook een idee. Hang je bad- /ochtendjas in de winter op een haakje of kledinghanger aan je badkamerradiator. Zo wordt ‘ie lekker warm.

En als je toch bezig bent: geurstokjes of -helemaal chique- een diffuser / vernevelaar maken het wel heel erg af. Alleen als je het echt gebruikt, natuurlijk. Een budgetvriendelijker idee is het sprayen van een roomscent op je radiator. Als ‘ie gaat verwarmen, komt de geur vrij.

Kleur & stijl

Ik ben zelf fan van mooie producten die ook fijn zijn om te gebruiken, zoals de producten van Rituals (geen aandelen). Die geven ook een dot kleur aan een vrij neutrale ruimte. Hetzelfde kun je doen met handdoeken en ander badtextiel, of kleine accessoires zoals een plantenpot en een tandenborstelbekertje. Saai? Misschien. Maar het is maar een badkamer, hè. Functionaliteit over vorm, zou ik zeggen.

Hoe minimalistisch is jouw badkamer?

xAnja

 

Meer lezen over een minimalistisch interieur?

Deze post bevat een affiliate link. Dat is puur ter informatie en verplicht je tot niets. Je helpt er wel mee om deze blog (die vooralsnog alleen geld kost) in de lucht te houden. Dank!
Anja

8 reacties op ‘Hoe ziet een minimalistische badkamer eruit?

  1. De ‘verhuurcheck’ vind ik een leuke tip, heel slim uitgangspunt! Misschien is je verdiepen in natuurlijke schoonmaakmiddelen (op basis van baking soda en azijn, voornamelijk) ook wel iets voor jou? Heb je nog minder nodig en het is nog fijn voor het milieu ook. Ik ben er zelf ook mee bezig, maar ik heb nog altijd spullen staan die maar niet opgaan.

    Like

    1. Ja, dat is een goeie hè. Maakt het gemakkelijk om te kiezen wat je bewaard.

      Natuurlijke schoonmaakmiddelen heb ik geprobeerd, maar ben er vooralsnog geen fan van in de badkamer. Ik heb begrepen dat bleek heel gemakkelijk uit het rioolwater te halen is / gezuiverd kan worden. Ik ben er voorzichtig mee. Heb jij een goed alternatief?

      Like

  2. Goede tips. Wij zijn onze badkamer aan het renoveren en ik ga deze heel minimalistisch inrichten. We zijn van heel veel opbergruimte naar twee lades gegaan en ik snap gewoon niet waarom we hiervoor zoveel ruimte nodig hadden. Alles wat we echt gebruiken, past in die twee lades en heb ik nog ruimte over!

    Like

  3. Badzaal, hahaha. Je hebt inderdaad een erg praktische badkamer, helemaal niets mis mee. Net wat je zegt, makkelijk schoonmaken. Ik heb ook een aloë vera staan in de badkamer, samen met wat andere planten. Maar we hebben een groot raam met veel licht, dus ze doen het er super juist!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.