Dag 14: 18-02 | Je Kruidenrekje Marie-Kondoën

Weet je nog dat ik ontzettend opzag tegen de kruidenkast?

Dit is mijn kruiden-, specerijen- en smaakmakersverzameling. Het voordeel is: alles staat écht op één plek, behalve zout, peper en olijfolie die naast de kookplaat staan. Ik heb het voor de foto hier allemaal even bij elkaar op het aanrecht gezet #MarieKondoStyle.

*Kuch*

Dit is dezelfde kruiden-, specerijen- en smaakmakersverzameling met de producten die over de datum zijn, weggehaald.

*Ahum kuch*

En dit, tenslotte, is dezelfde kruiden-, specerijen- en smaakmakersverzameling weer terug in het (schoongemaakte) kastje. Nog zonder geniaal opbergsysteem of handige kruidenconsole. Voorlopig vind ik het wel best zo. (AL die andere spullen stonden hier dus ook hè jongens, je begrijpt, het was een beetje vol…).

Doe je ook een rondje mee? Het is veel gemakkelijker dan je denkt en dan ook de actie van vandaag: je kruidencollectie opruimen.

Ps. Als je gaat kijken of je kruiden nog goed zijn en je kunt de THT datum niet meer lezen… dan is het over het algemeen al te laat 😉 Heb je kruiden/specerijen die nét over de datum zijn, laat die dan nog even liggen, daar hebben we overmorgen een bestemming voor.

Voor de rest geldt:

  • verse specerijen zoals verse sereh-stengel, munt, verse dille etc blijven een paar dagen tot 2 weken goed
  • vermalen kruiden, specerijen, gedroogde verse kruiden zoals Italiaanse kruiden: zijn ongeveer tot 3 maanden houdbaar en geurend
  • Gevriesdroogde kruiden zijn vaak iets langer houdbaar, soms wel tot een jaar.
  • De meeste vermalen/verpoederde specerijen zoals gemalen kaneel, paprikapoeder en cayenne enzo zijn tot ongeveer 8 maanden houdbaar en ‘actief’. Dit geldt ook voor de meeste mixen.
  • Hele specerijen, denk aan venkelzaad, kaneelstokjes, hele peperkorrels, laurier gaan zeker 1,2 tot 2 jaar mee
  • Grove, ‘houten’ en gesloten specerijen, zoals hele nootmuskaatbollen, steranijs, kruidnagel blijven 2+ meer jaar goed.

Fijne dag en fijne (werk)week!
xAnja

Nog even een overzicht van de acties van deze 1e en 2e week:

Anja

6 reacties op ‘Dag 14: 18-02 | Je Kruidenrekje Marie-Kondoën

  1. De meeste gemalen kruiden en specerijen verliezen geleidelijk hun kleur, geur en aroma. De specerijen zijn dan weliswaar nog bruikbaar, maar u heeft doorgaans meer nodig voor hetzelfde resultaat.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.