Mijn babysteps rondom afval verminderen en recyclen

Onder het mom ‘een beter milieu begint bij jezelf’ schreef ik in de blogpost met plannen voor 2019 dat ik me dit jaar graag wat meer wilde inzetten voor het milieu – en dan met name in de dagelijkse dingen; die hebben dan ook meteen het grootste effect.

Jullie weten ondertussen dat ik wel houd van een uitdaging. Vorig jaar deed ik mee aan Plastic Free July, deed ik in december een week lang minimaal één ‘goed ding’, deed ik een No-Spend kwartaal (en faalde) en heel februari 2019 blogde ik elke dag (= al een challenge op zich) over een challenge waarbij je je voorraadkasten leegat.

Op zich was dat ook al een mooie zet voor het milieu, maar de focus ligt nu op afval en recycling. Zonder boomknuffelen, het liefst zonder al te veel ‘gedoe’ en natuurlijk met zo min mogelijk (extra) spullen. Hoe dat ging, en wat het resultaat was/is, lees je hieronder.

Direct resultaat: weigeren

Van de ene op de andere dag besloot ik “een soort van” zero waste te gaan, wat in mijn geval uitkomt op een low waste: het begon met het weigeren van zoveel mogelijk suikerzakjes, rietjes, plastic bekers etc buitenshuis. Dat zat eigenlijk al redelijk in m’n systeem, onder andere door Plastic Free July. Maar toen we bij de Thai stonden op zaterdagavond was ik helaas toch weer bakjes en een tas vergeten…

Gemeente-check: weet wat nut heeft

Daarnaast informeerde ik bij de gemeente (gewoon op de website hoor) wat de recycle-status in mijn stadje is. In sommige steden kun je namelijk GFT apart inzamelen, in andere niet. Ik woon in een appartement en dus hier geen container per adres, maar een algemene container in de straat. GFT inzamelen heeft daarom geen zin.

Wat ik wel kan doen: plastic, glas en papier scheiden. Er staan daar inleverbakken voor op het pleintje dichtbij; ze stonden heel handig aangegeven op een Google Maps kaartje op de website van de gemeente. Dat maakt dus 4 dingen om te scheiden.

Geen gedoe-recycling

Nu zijn we bij stap 3: ik wil recycling makkelijk maken voor mezelf en de huisgenoten. Naast de prullenbak staan nu de glasbak-items. Er ligt een boodschappentas met oud papier in een lade en daarnaast ligt een plastic tasje (van de Thai dus) met plastic afval erin. M’n vriend wordt er gek van, het slingert maar een beetje door de kast. En gelijk heeft hij; het is een rommeltje en zeer on-minimalistisch. Tel daarbij op dat de huidige prullenbak zwaar aan vervanging toe is…

Trouwens, een shout-out naar mijn lief, die zonder morren meteen on board was met dit hele recycle-gebeuren. Hij heeft nogal eens wat te stellen met me… ❤

Ik dook in de opties. Er blijken bijna geen 4-delige prullenbakken te zijn en als ze er wel zijn, zijn ze klein of onhandig ingedeeld. Dan maar een driedelige prullenbak en een mandje voor het glaswerk in de lade; ze zijn er met 3×11/12 of 3×15 L inhoud. Is dat dan niet te klein?

Of toch maar een duo-bak en dan ook een mandje voor papier in de lade? Van RVS, of gerecycled plastic? Een afvaltoren of een afvalbox? De keuzes! En de prijzen! Ik ben er nog niet uit… nog even aanmodderen met de tasjes dan maar (sorry schat).

Toekomstmuziek

Nu ik hier over nadenk, zie ik ook steeds meer in dat we qua kopen / in huis halen zelf nog wel wat veel kunnen verbeteren. Minder plastic verpakkingen kopen is lastig, dat viel me vorig jaar al op. Minder verpakkingen (totaal) al helemaal. Je kunt natuurlijk grootverpakkingen kopen, maar dat past dan weer niet in mijn minimalistische gedachtegoed. Ik zie m’n huis niet zo snel vol met 600 toiletrollen…

Maar, zoals de titel al aangaf, dit zijn baby steps. En ik vind zelf dat ik al een hele grote meid aan het worden ben 😉

Ook aan de slag? Weiger single use plastics waar mogelijk. Informeer bij je gemeente hoe het zit met recycling en wat er nuttig is. Kijk wat er kan, zonder al te dramatische veranderingen (die houd je vaak niet vol). Stapje voor stapje, maar wel doorgaan, is mijn devies.

xAnja

Ps. er is een nieuwe categorie: Milieu | Eco Living!

Meer lezen? Wat dacht je van: