8 Manieren om te besparen op de inrichting van een (nieuw) huis

Ons nieuwe plekje is nu voor zo’n 85% af. We zitten in de fase van lampen ophangen, dorpeltjes monteren, plekjes op de muur bijwerken enzo. De grootste klus (het bekleden van het trappenhuis) besteden we uit. Er is al zelfs sprake van het plannen van een housewarming…!

Dat betekent ook dat ik het huis tegen die tijd leuk ingericht wil hebben, al ben ik ook van mening dat een huis moet groeien. Maar alle “grote” dingen (meubels, lampen) moeten er dan toch echt wel zijn. Een verbouwing neemt meestal echter een enorm hap uit je reserves en dus doe ik dat inrichten graag wat budgettair verantwoord.

In deze blogpost – een vervolg op 13 Manieren om te besparen op een verbouwing – schrijf ik daarom over de opties die je hebt als je je huis wél leuk wilt inrichten, maar niet persoonlijk failliet wil gaan. Want dat kan makkelijk hoor!

Besparen op de inrichting van je huis

 • 1 – Gebruiken wat je hebt

Ja, oké, open deur. Als je al een eerder huis bewoont hebt, dan kun je de spullen van dat huis een plekje geven in je nieuwe casa. Maar denk ook ietsje verder: past het niet zo bij je nieuwe decor, dan kun je het item misschien een beetje pimpen: een nieuwe hoes, een ander kleurtje…? En is het meubelstuk / de lamp helemaal niet jouw ding, kijk dan of je het kunt ruilen voor een item dat je wel wilt hebben. Off….. (punt 2)

 • 2 – Verkoop wat je niet gebruikt

Die slaapbank van je studentenkamer hoeft niet meer terug te komen op je nieuwe stekkie, maar als je hem verkoopt kun je de opbrengst gebruiken om iets nieuws voor in huis te kopen. Ook handig: spullen over laten nemen door de nieuwe bewoners van je oude huis (indien van toepassing). Ik verkocht onder andere een complete tuinset, op-maat-gemaakte opbergplanken en een aantal gordijnen. 

 • 3 – Goedkoop tweedehands online

Marktplaats is toch wel de go-to plek voor meubels, verlichting en decoraties, maar ook voor bijvoorbeeld laminaat, tegels en verf. Gratis dingen kun je scoren via gratisoptehalen.nl en gratisaftehalen.nl. Dat is vaak wel een gevalletje “goed zoeken”, maar zeker als je de kunst van het opknappen beheerst, kun je hier best scoren.

 • 4 – Goedkoop offline scoren

U raadt het al, dames en heren: de welbekende kringloop. Ik schrijf hier veelal blogposts over het wegbrengen van spullen naar de kringloop, maar deze plek staat natuurlijk ook vol moois met items van anderen die op zoek zijn naar een tweede leven. Goed voor je milieukarma en je portemonnee. Bij sommige kringlopen kun je telefonisch of per mail verzoekjes indienen. Handig als je op zoek bent naar een witte boekenkast, bijvoorbeeld.

Ook leuk zijn speciale vintage winkels, zoals Spullen voor in je huis hier in Rotterdam (no spon). Of juist shops waar ze vintage verlichting verkopen, zoals de eveneens Rotterdamse Lloyd Industrials en Seventies Design. Gewoon even googelen. Ander idee: de oldskool opkoper: die heeft altijd wel wat pareltjes (misschien niet altijd in jouw stijl). Juist dit soort unieke items maken een interieur “echt”, levendig. Een huis vol nieuwe, gelikte spullen is vaak kil.

 • 5 – Outlets, koopjeshoek, sample sales

Als je een winkel hebt, waar je de stijl erg van kan waarderen, dan is het goed om te kijken of zij ook een outlet hebben. Misschien is die niet op dezelfde locatie, of alleen toegankelijk bij navraag. Diverse meubeloutlets vind je hier, maar een beetje googelen kan ook helpen. De outlet van Fonq (geen aandelen) vind ik ook een aanrader omdat je makkelijk kunt zoeken op type.

Ikea en soortgelijke woonwinkels hebben vaak een koopjeshoek, daarin staan producten die gebruikt zijn om de winkel mee vorm te geven, of die zijn besteld en nooit zijn opgehaald. Je kunt er voor minder een prima item scoren.

De site ikwillem.nu biedt A-merk interieuritems aan waar “iets mee is”. Soms is de verpakking afwezig, soms is er een serieuze kras. Je betaalt daardoor significant minder.

Sample sales zijn verkopen van, het woord zegt het al, “uitprobeersels”. Dit zijn bijvoorbeeld lampen of interieur-deco items. Dezelfde term wordt juist ook wel gebruikt voor verkopingen van de laatste stuks. Nog iets om in de gaten te houden: winkels die leegverkopen, vanwege faillissement of verhuizing naar elders.

Bol.com biedt steeds vaker de optie om tweedehands spullen te kopen. Dat zijn dan producten die retour gekomen zijn bij hen, waar de gebruiksaanwijzing van mist of die licht-beschadigd zijn. Je ontdekt deze afgeprijsde artikelen door op het nieuwe item te zoeken en dan te kiezen voor “tweedehands” aan de rechterzijde.

Ook behang- en vloerenwinkels hebben vaak outlets of ruimtes met coupons (kleinere stukken tapijt of vinyl). Zeker als je wat kleiner woont is dit ideaal!

 • 6 – Google shopping & andere prijsvergelijkingssites

Een vast item op het oog wat je heel graag wilt hebben? Volg dan het volgende proces: 1. Bekijk of het te koop is op Marktplaats (nieuw of gebruikt) en als niet, doe dan 2. een Google shopping search. Zo vind je het item geheid voor de beste prijs.

 • 7 – Donaties van anderen

Een nieuwe plek vraagt om een feestje, toch? Plan een housewarming, borrel of etentje met vrienden en vraag ze om een financiële bijdrage voor een groter meubel wat je graag wilt hebben. Of die nieuwe lamp, misschien (dank schoonouders!). Vind je een fysiek cadeau toch leuker, dan kun je denken aan planten of kleine items zoals een wijnrek of ingelijste poster.

8 – Weet wanneer je koopt

Het is heel verleidelijk om – als je de dozen nog maar half hebt uitgepakt – direct naar een meubelboulevard te rijden voor een setje leuke nieuwe dingen. Dat is uiteraard niet het voordeligste om te doen. Time je aankopen. Weet wat je wilt hebben en wacht een poosje: komen er aanbiedingsweken aan? Wanneer is “de grote sale” bij deze verkoper? Wij kochten onze gordijnen bij Hema in een week dat ze gratis gemaakt werden. Scheelde toch mooi € 150.

Yes, dat was ‘ie weer voor vandaag. Wat zijn jouw manieren om het inrichten van je huis een beetje betaalbaar te houden?

xAnja

Ook leuk om te lezen:

Anja

6 reacties op ‘8 Manieren om te besparen op de inrichting van een (nieuw) huis

 1. Ik kan er ook wel een sport van maken om koopjes te jagen. Het verkopen van meubels of andere spullen doe ik eigenlijk maar weinig. Vaak denk ik al snel ik doneer het wel, is een ander vast blij mee en bespaart mij weer moeite.

  Like

  1. Dat is ook zo. Het is natuurlijk gemakkelijker weg, op deze manier. Zeker als het iets generieks is, wat al veel op MP staat, kan verkopen wel een poosje duren.

   Like

 2. Mooi verhaal, je noemt bijna alles wat ik ook doe. Ik ben verder nog fan van rondvragen of iemand nog iets specifieks heeft liggen. Dat werkt ideaal voor praktische spullen als – ik noem maar iets – een bestekbak, maar soms ook voor iets als een stoel of net dat perfecte kastje voor in de gang.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.