Hoe kies je producten die “een leven lang” meegaan?

Als minimalist koop je niet veel dingen. En als je dan wat koopt, wil je een product wat lang meegaat, bij voorkeur je hele leven. Ook als je aanhanger bent van de zero waste of eco leefstijl, zullen dergelijke producten je aanspreken: je wilt immers de planeet zo min mogelijk belasten.

Maar dat soort producten vinden, is nog zo gemakkelijk niet. Recent is er – met name door het goedkope shirtje – bij mij een shift gaande: ik wil geen trendgevoelige spullen meer. Ik wil geen meuk. Ik wil stoere-mannen-rrraawww spullen die tegen een stootje kunnen.

Gemaakt voor de sloop

Nog niet zo lang geleden kwam er een nieuwsbericht naar buiten dat de meeste spullen tegenwoordig worden “gebouwd om maar een paar jaar mee te gaan”. Mobieltjes bijvoorbeeld, maar ook wasdrogers en meubels. Dat de fast fashion industrie graag gebruik maakt van niet-al-te-superieure stoffen is al langer bekend. Dan koop je namelijk een paar weken later weer een nieuw item. Lekker cashen.

Goed, alles is dus gemaakt om een bepaalde tijd mee te gaan. Dat weten we. Bepaalde spullen zijn op het moment van in de winkel liggen alweer “oud”, de technologie is verder gegaan. Dat is niet per se verkeerd: als een gloeilamp stuk gaat, kun je hem vervangen voor een milieuvriendelijker exemplaar. Hetzelfde geldt voor je benzine-slurpende auto.

Ik probeer dus nu te leven met deze uitgangspunten:

  1. Koop zo duurzaam mogelijk en houd het zo lang het zijn doel heeft
  2. Als je het moet vervangen: zorg dan dat het nieuwe product beter / sterker / duurzamer / gezonder / fijner in gebruik / milieuvriendelijker is.

In het kader van punt 1 schrijf ik vandaag over het vinden van producten die lang meegaan. Hoogwaardige items, waar mogelijk tijdloze stukken. Maar hoe vind je die?

“Hoe oud word jij?”

Als je een product op het oog hebt, kun je het – bij wijze van serieus grapje – de vraag stellen: hallo vriezer, hoe lang ga jij mee? Het is meestal geen onderdeel van ons koopproces om de levensduur te bepalen van een item, of het nu een bankstel of een blouse is. We kijken naar de stijl, de prijs, (de levertijd) en vergelijken het met ander aanbod.

Je kunt je van tevoren beoordelingen inlezen en reviews bekijken (of zelfs in de winkel, met je mobieltje), het personeel om raad vragen (niet altijd even succesvol). Natuurlijk zetten de fabrikanten veelal de glorieuze reviews op hun site, dus check onpartijdige websites als de Consumentenbond of Tweakers.

Googelen op het specifieke product kan je helpen aan beoordelingen van bloggers, forum posts of artikelen in online magazines. Let wel: er is de kans dat deze niet onafhankelijk zijn. Google laat tegenwoordig ook reviews (sterren) zien, al zijn die niet van een product, maar van het bedrijf waar je koopt. Dat kan wel inzicht geven in zaken als klachtafhandeling, garantie en bereikbaarheid.

Om te bepalen of je kleding van hoge kwaliteit is, kun je de BAS-check doen. Dat geldt eigenlijk voor al het textiel (ook bedlinnen bijvoorbeeld).

Koopgids

De Consumentenbond (nee geen aandelen) heeft niet alleen reviews, ze bieden ook specifieke koopgidsen aan. Zoals deze als je twijfelt tussen een friteuse of airfryer #firstworldproblems 😉 Dat voorkomt een miskoop en als je eenmaal weet dat je écht voor een friteuse wilt gaan, kun je de beste voor jou zoeken middels de ‘vergelijker‘. Bij de CB moet je soms betalen voor een uitgebreidere review, als lid is dat uiteraard gratis.

Léés de reviews

Je hebt van die mensen die één ster geven omdat de kleur van de bank niet overeenkwam met hun tapijt. Tsja. Mijn punt hier: ga niet af op cijfers of sterretjes, maar lees de reviews door.

Koop met garantie

Sommige fabrikanten zijn zo overtuigd van hun product dat ze 20, 30 of zelfs levenslange garantie bieden. Tupperware bijvoorbeeld: een bloglezer tipte me onlangs dat je je kapotte bakkie naar een gastvrouw mag brengen en je dat je dan een nieuw exemplaar krijgt. Mijn eigen BK braadpan heeft ook levenslange garantie. Check dus voor je koopt hoe lang de garantie is, dat is een aardige indicator voor hoe lang het product moet meegaan.

BIO & BIFL

Ehh wat? BIO staat hier voor Buy It Once en BIFL (niet te verwarren met DILF, gniffel) voor Buy It For Life. Het komt dus neer op hetzelfde: het zijn producten die héél lang meegaan. De trend om deze spullen te kopen begon zo rond 2014 en ondertussen zijn er verschillende webshops rond dit thema:

Je kunt ook googelen op deze afkortingen om op websites te komen met producten die aan deze criteria voldoen.

Big spender

Niet alle dure producten zijn goed en niet alle goedkope producten zijn fout, maar het is toch vaak wel een serieuze indicator. Zo heb ik zelf spijt van een koptelefoon die ik kocht (refurbished, dat wel) voor € 20. Het was een oké ding tot ik een keer de best-wel-dure koptelefoon van mijn vriend gebruikte. Dat zelfde liedje klonk ineens heel anders…

De les: me beter inlezen, niet zomaar kopen en uitgebreid testen. En investeren in een kwalitatief, waarschijnlijk duurder product.

Materiaal

Jongens, ik heb ballen verstand van dit punt, maar weet dat mijn glazen items, emaillen items, houten spullen, dingen van gietijzer, aardewerk, leer, roestvrijstaal en sommige soorten plastic lang mee gaan. Een simpele regel die ik toepas; hoe meer poespas, des te groter de kans op kaput. Eenvoud siert.

Koop vintage

Ja, dat klinkt een beetje gek, want deze producten zijn al langer gebruikt dan hagelnieuwe items, maar dat bewijst vaak juist dat ze tegen een stootje kunnen. En soms zelfs mooier worden met de jaren (net als ik). Zo ben ik blij met m’n prachtige designstoel uit de jaren ’70. Hij mist een sierdopje, maar dat is het dan ook wel. Voor vintage design betaal je vaak wel.

Persoonlijke favorieten

Deze items heb ik in huis, ben ik tevreden over en gaan alweer een poosje mee zonder problemen:

  • Mijn Grundig earbuds / “oortjes” – Duitse degelijkheid!
  • De BK Braadpan dus
  • Mijn Dopper
  • Een paar Converse schoenen: ik heb ze nu al 10 jaar, ze gaan zelfs in de wasmachine
  • Mijn Michael Kors handtas
  • Mijn Samsung Galaxy S6 telefoon – al 2x in het water geweest, steeds gerepareerd, hij gaat al 5 jaar mee ofzo
  • M’n Havaianas slippers die ik in 2014 in Rio de Janeiro kocht, hebben o.a. de Afrikaanse zon en de ijskoude Noordzee al overleefd
  • Het echte metalen Stanley-mes
  • Weckpotten van Fido Italia
  • Mijn Herschel Littel America rugzak
  • Glazen ovenschalen van Arcuisine of Pyrex
  • Mijn Siemens keukenmachine
  • Spaanse ovenschalen van aardewerk (uit Sevilla)

Ik vind het belangrijk om van elkaar te leren en wil je daarom vragen jouw lijstje met producten die heel lang meegaan te delen via de comments hieronder. Dankjewel alvast!

xAnja

***

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via de link een aankoop doet, ontvang ik een kleine commissie. Die gebruik ik om deze site – zonder advertenties en zonder andere inkomsten – in de lucht te houden. Jou kost het niets. Dankjewel!
Foto credits: A GIRLBRAND

Anja

18 reacties op ‘Hoe kies je producten die “een leven lang” meegaan?

  1. Tof stukje dit! Ik probeer daar nu ook wel op te letten om meer duurzame dingen te kopen. Havaianas gaan inderdaad lang mee (ken iemand die al 7 jaar met hetzelfde paar doet) en jeans zonder stretch gaat naar mijn mening ook langer mee.

    Like

  2. Mijn pannen en bestek van Sola zullen denk wel een leven lang meegaan. Schoenen laat ik op tijd onderhouden bij de schoenmaker, sommige gaan echt al heel lang mee. Havaianas vind ik inderdaad ook een hele goede koop.

    Like

  3. Mijn Fiskars schaar (oerdegelijk en knipt zelfs door dozen).
    Een leuk wandlampje van opa en oma van metaal bronskleur met kelkje met bloemetjes, zo schattig. Nu met LED lampje erin.
    Strijkplank van Brabantia van opa en oma (wordt wekelijks gebruikt voor was vouwen).

    Like

  4. Een heel belangrijk onderwerp, waar niet zo vaak aandacht aan besteed wordt. Leuk dat jij dat wel doet. Gaan voor kwaliteit heb ik van mijn vriend geleerd. Mijn ouders deden het ook al, maar ik ben toch ook een koopjesjager, wat ik trouwens wel al tweedehands deed. Nu is dit wel een makkelijker afweging omdat ik wat meer te besteden heb dan een paar (studenten)jaar terug. We hebben na een Ikea-frustratie serieus onderzoek gedaan naar de beste kaasschaaf. Superblij mee.

    Like

  5. Interessant om te lezen! Bij reviews lees ik juist altijd bewust de 1 ster-reviews. Als daar alleen maar ongenuanceerde onzin staat, weet ik dat het goed is 😉

    Ik ben ook groot fan van mijn Dopper en ik heb van mijn moeder de liefde voor Molen-schilmesjes overgenomen. Ze zijn wat prijziger, maar gaan wel superlang mee en snijden veel fijner dan die goedkope dingen.

    Like

  6. Toch is het soms ook een gok. Je hoopt dat een product langer mee kan, maar geeft niet altijd de garantie. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Kleding is vaak ook een gok. Duurkoop wil niet altijd zeggen dat het mooi blijft.

    Dopper was ik niet zo tevreden over. Begon snel te stinken. Ik heb nu RVS flessen van het merk Pura. Multifunctioneel. Ik kan er verschillende doppen / spenen / rietjes op draaien en zowel voor mijn dochter als mijzelf gebruiken (die spenen dan niet). Kwa milieu is het ook nog beter dan al dat plastic van de dopper.

    Geliked door 1 persoon

  7. Ha! De Samsung Galaxy S6 had ik ook, was ik mega blij mee. Want kon inderdaad heel goed tegen een stootje. Tot ik ‘m een keer verloor op de weg. Half uur later vond ik ‘m, er waren een paar auto’s overheen gereden. Helemaal kaduuk. Grappig genoeg wilde hij nog wel opladen, maar het was duurder om het scherm te laten repareren dan een nieuwe te kopen. Dus toch maar voor de S7 gegaan, want S6 kon ik nergens meer krijgen.

    Like

  8. Mijn knipschaar/tang van facom gaat al heel lang mee en er is levenslange garantie op. Mijn blikopener van brabantia gaat al een 35-jarig huwelijksleven mee net als mijn brabantia-strijkplank! 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.