Onderdeel van de oplossing: Meedoen met Plastic Free July

Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met Plastic Free July, een initiatief om ons plasticgebruik en plasticverbruik te minderen. Ik koos ervoor om “de Big Four” te vermijden en blogde over mijn ervaringen. Die Big Four, dat zijn trouwens de top 4 meest gebruikte plastics:

 • rietjes
 • tasjes
 • flesjes
 • koffiebekers

Dat ga ik in de komende maand weer herhalen, want ik vind het een top initiatief. Zeker aan het vragen-om-geen-rietje in restaurants en bars moest ik aardig wennen: ze zitten standaard bij veel drankjes. Plastic tasjes gebruik ik eigenlijk nooit meer, maar soms sta ik bij de Indiër of Thai en dan krijg je alles óók standaard verpakt in zo’n wit tasje. Dus ook daarop ga ik letten.

Stepping up

Maar, ik schreef al eerder: ik wil er ook een schepje bovenop doen. Daarom ga ik in juli één week lang proberen om helemaal geen plastic (verpakkingen, gebruiksvoorwerpen) te kopen en zo min mogelijk te gebruiken. Margarine die dus al in de koelkast staat gebruik ik wel, maar ik koop dan die week géén margarine in plastic als dat nodig is.

Welk doel ik hiermee voor ogen heb? Bewustwording. En dat werkt volgens mij het beste met de “cold turkey” methode. Ik probeerde eerder al om te gaan picknicken zonder plastic en dat was al een uitdaging. Deze week zal dus ook best pittig worden.

Jij ook?

Maar de vraag van vandaag is natuurlijk niet “wat doe ik?” maar: doe jij mee?! Word je ook onderdeel van de oplossing, in plaats van onderdeel van het probleem? Wil je deze uitdaging ook aangaan?

Dat doe je zo. Ga naar plasticfreejuly.org en klik op “yes I will join the challenge”. Vul wat NAW-gegevens in en kies welke challenge je gaat doen. Je kunt:

 • single-use plastics vermijden
 • de top 4 meest gebruikte plastics niet te gebruiken (rietjes, tasjes, flesjes en koffiebekers) of
 • volledig plastic-vrij gaan.

Vervolgens geef je aan hoe lang je de challenge aangaat: 1 dag, 1 week, de hele maand juli. Na het subscriben krijg je een bedankje en tips via de mail. En dan wordt het effe keihard je eigen gemakzucht onder ogen zien 😉

Deel je wijsheid

Doe je mee? Laat het me weten! Ik doe uiteraard op mijn blog verslag van mijn ervaring. En heb je een tof artikel geschreven over je plasticvrije leven, je ervaringen met Plastic Free July en/of tips voor anderen om plastic te vermijden, plaats dat dan hieronder in de comments.

Samen zijn we (onderdeel van) de oplossing, en niet meer (van) het probleem!
xAnja


Fotocredits: John Cameron

Anja

5 reacties op ‘Onderdeel van de oplossing: Meedoen met Plastic Free July

 1. Wat een goed initiatief! Heb hier nog niet eerder van gehoord, maar ik geloof zelf ook dat de cold turkey methode goed werkt om te werken aan je bewustwording. Zou zelf ook wat bewuster met plastic om willen gaan.

  Like

 2. Wat leuk! Ik doe ook mee, kijk er echt naar uit. Onze grootste bron van plastic (en ook grootste bron van ergernis) is hummus. Het komt vaak in kleine plastic bakjes die je binnen een dag of twee wel leeg hebt, en dan zit je met zo’n bakje. Tja. Dan maar zelf hummus maken!

  Ik schreef trouwens een blog over plastic vrij in de keuken: https://kitchenoflion.com/2019/05/28/zerowaste-in-the-kitchen-three-ways-to-reduce-plastic-waste/#plasticvrijindekeuken

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.