De minimalist ging op reis en nam mee terug… | Minimalistische souvenirs

… een kerstbal.

Yep, ik ging met zomervakantie en nam een kerstbal mee terug. Niet de eerste keer hoor. En zo ontstond het idee van een blogje met een lijstje van ‘minimalistische’ souvenirs. Want hoewel die twee met elkaar lijken te botsen, zijn ze er echt wel.

Foto’s… zoveel foto’s!

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een camera, een “losse” dan wel eentje op je telefoon, waarmee je foto’s maakt op vakantie. En dus zou je kunnen concluderen dat het meenemen van een souvenir – tenslotte bedoeld om je te herinneren aan de reis – niet langer nodig is. Ultiem minimalistisch bovendien…

Toch vind ik foto’s niet altijd voldoende. Ik maak ze graag – fotograferen is een hobby van me – maar ik ben er selectief in geworden. Ik wil niet de helft van mijn vakantietijd spenderen aan kiekjes schieten. En ik wil ook geen uren bezig zijn met het uitzoeken van geschikte foto’s voor in het fotoboek bij thuiskomst.

Weten hoe ik snel en gemakkelijk ‘minimalistische’ fotoboeken maak? Klik dan hier.

Geen frutsels

Maar goed, ik wijk af van het verhaal. Ja, (mooie) foto’s zijn persoonlijke vakantiesouvenirs bij uitstek. Maar toch is het leuk om iets – al is het maar iets kleins – mee terug te nemen als aandenken aan de reis. De meeste souvenirwinkels tonen echter alleen de standaard frutsels: beeldjes, snuisterijen, miniaturen… En, eerlijk is eerlijk, daar heb je vrij weinig aan, toch?

Opknappertje… Auvergne, Frankrijk.

Tsja… Wat zijn dan wel leuke en minimalistische souvenirs? Hier een lijstje met ideeën:

Minimalistische souvenirs

  1. Een ansichtkaart – Zoek een toffe kaart, zet er wat van je belevnissen op en stuur hem naar je huisadres. Je kunt de kaart bij thuiskomst een poosje op het prikbord hangen en/of hem inscannen (voor- en achterkant) zodat je ‘m kunt gebruiken in je fotoboek.
  2. Een landenvlaggetje of pin – Zeker als je de globetrotter zelf bent, voelt het vast als een “in the pocket” als je de vlag van Bolivia of Laos op je backpack kan naaien.
  3. Kruiden, specerijen of andere smaakmakers – Geen uitleg nodig toch? Wat heerlijk om met die Griekse salie te koken, ook als je al lang weer terug bent?
  4. Lokaal gemaakte kleding – Ik bedoel hier niet het I LOVE NY t-shirt, maar iets wat je nodig had, wat je draagt, wat je toch al wilde kopen. Dat kun je ook prima in je vakantieland doen. Dan heb je in ieder geval een extra herinnering en waarschijnlijk eens een keer niet hetzelfde aan als die collega…
  5. Lokaal gemaakte sieraden – zie 4.
  6. Etenswaren – Deense koekjes, Italiaanse gedroogde ham, Spaanse wijn, Belgische chocolaatjes… Leuk om thuis te delen met familie en vrienden, waarbij je kunt vertellen over je reis.
  7. Geur: een geurkaars, parfum of ander geurend gebruiksitem – Geur is zo belangrijk!
  8. Verzorgingsproducten – Een handcrème uit de Provence, aloë vera after sun uit Aruba…
  9. Een recept – Uit eten geweest en genoten van de kruiden/smaken? Waarom vraag je niet hoe het gerecht is gekookt of vraag je om een kijkje in de keuken? Geweldig leuk om thuis uit te proberen.
  10. Spullen voor in huis – Iets functioneels: een handdoek, badlaken, een kommetje etc. Zo heeft mijn vriend herbruikbare eetstokjes meegenomen uit Azië. Als het maar waardevol is en geen extra rommel geeft.

En dan terug naar de kerstbal. Het klinkt natuurlijk niet super minimalistisch, maar toch is het dat best wel. In een kerstboom horen ornamenten en ballen. In plaats van het hebben van én een souvenir én een doos met ballen hebben wij een doos met vakantiesouvenirkerstornamenten (3x woordwaarde!). En zo is onze boom elk jaar uniek, persoonlijk en is het ophangen van deze ornamenten één groot “oh ja wist je nog…” moment.

Wat je ook kiest, bedenk dat een souvenir niet moet, maar wel “mag“. Koester de herinneringen boven alles.

Wat heb jij mee naar huis genomen van je laatste reis?

xAnja

Ps. Het was ook wel weer ‘ns tijd voor een nieuwe profielfoto (zie de balk rechts), uiteraard gemaakt tijdens de vakantie.

Anja

23 reacties op ‘De minimalist ging op reis en nam mee terug… | Minimalistische souvenirs

  1. Een hele mooie kerstbal en herinnering aan je vakantie. Naast de foto’s die ik maak, neem ik graag een ansichtkaart mee, of een kledingstuk. In Parijs nam ik onderzetters mee, in Zuid-Frankrijk de kruiden en in Tunesie heb ik een keer een mooie sjaal gekocht. Prachtige items die me even terugbrengen naar die vakantie.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik kan het meestal niet laten om notablokjes en zo te kopen dus dat neem ik geregeld mee van op vakantie. In Ierland heb ik zo fijne washi tape gekocht. Zo denk ik er nog aan terug als ik hem gebruik.
    En kleren kopen in het buiteland doe ik ook wel eens.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik hoorde een paar maand geleden van iemand die makkelijk papieren servetten koopt bv in een museum. Als ze daarna een etentje thuis geeft, krijgt ieder een ander servet en hebben de gasten meteen wat om over te praten. Uiteraard niet geschikt voor mensen die een samenhorigeheid van tafelkleed, kaarsjes, bloemen en servetten willen maar wel een leuk idee.

    Like

  4. Leuk om eens bij stil te staan. Wij hebben bij onze laatste reis uit Kreta olijfolie mee gebracht. En ik heb in een lokaal winkeltje een jurk gekocht. Vind het ook wel fijn om de lokale economie te steunen.

    Like

  5. Wij nemen altijd een kalender mee van ons vakantieland/-omgeving. Dit jaar dus een mooie notitiekalender met prachtige foto’s van Toscane voor het komende jaar. Niet duur, gaat op, is goed bruikbaar.

    Like

  6. Ik probeer altijd een kamerplant(je) mee te nemen vanaf mijn vakantieadres. Ik vind het leuk om veel planten in huis te hebben en nu laat het me ook nog terugdenken aan mijn vakantie.

    Like

  7. Wij nemen vaak zaadjes mee van leuke tropische planten..meestal doen ze het hier echter niet helaas:)
    Zelf koop ik ook vaak sjaals ..altijd leuke herinnering en draag ze veel dus bruikbaar

    Like

  8. Mooi☺️leuke blog zeg, tof geschreven.Volg je mij terug;-) leuk als je een kijkje neemt tussen mijn blogjes.Liefs Willemien

    Er hip en trendy uit zien voor weinig geld, shop dan een keer bij de kringloop.🎀👗👝🛍👛👚👘👢
    Ik doe het regelmatig en in deze blog revieuw ik de kringloop shop items, 9 hippe kleding stukken en hippe enkel laarsjes. Nieuwsgierig geworden?Check de blog hier

    https://hotstuffforladies.com/2019/08/14/9-trendy-kleding-voor-een-budget-prijsje-bij-de-kringloop-hippe-enkel-laarsjes/

    Like

      1. Haha ja het is meer dat ik mn blog wil delen, en de link ging over wat leuks hihi heb je meteen juiste blog;-) lol☺️☺️☺️

        Like

  9. Aan deze tips heb ik zeker wat.👍🏼 Altijd als ik op vakantie ben, dan loop ik door de souvenirwinkels en koop meestal niets. Ik zie namelijk niet iets wat ik ook daadwerkelijk ga gebruiken. En anders vind ik het zo zonde om een verzameling te hebben waar ik in feite nooit een blik op werp.

    Wat wel een soort traditie is bij mij in de familie is om cadeautjes voor elkaar mee te nemen.
    Mijn moeder nam bijvoorbeeld vanuit Londen kleine snuisterijen mee voor al haar dochters, zoals een miniatuur engelse brievenbus als een puntenslijper. En mijn zus nam vanuit Australië en Thailand verzorgingsproductjes voor me mee.

    Lokale producten meenemen is een optie die ik de volgende vakantie zeker wil uitproberen. 😍

    Geliked door 1 persoon

  10. Zo heb ik ook meerdere gebruiksvoorwerpen in huis die me leuke herinneringen geven: zoals een waxinelichthouder uit Dusseldorf (toen moesten mijn vriendin en ik door een sneeuwstorm lopen), een zoutvaatje uit Griekenland met handgeschilderd landschapje (gekocht bovenop een berg naast het Sisi paleis uitkijkend over Corfu stad). Een leuke theedoek uit Tenerife gekregen van mijn ouders. Ook zoek ik in het buitenland altijd naar hobbyspulletjes en heb nog een mooi stencil uit Berlijn en leuke hartjes en stickers uit andere Duitsland reizen. Oh ja, ik heb ook een prachtig boeddha sieraad wat een hologram is – hij lijkt licht te geven (Boeddha/verlichting) gekocht in Rattenberg toen ik op vakantie was in Oostenrijk. Zo dit opschrijvend merk ik dat ik dit al veel langer doe. Ik heb zelfs nog een zeer versleten leren portemonnee uit Frankrijk, gekocht toen ik een puber was. Veel gebruikt en nog steeds een geliefd voorwerp.

    Leuke nieuwe profielfoto trouwens!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.