Wat moet je écht kopen voor een baby? | Duurzame Winactie

Als je een kleintje verwacht, dan komt er heel wat op je af. Van alle kanten krijg je cadeaus en donaties en goedbedoeld advies. Je moeder heeft jouw oude truitjes nog, je zus komt aan met het babybadje want haar kids zijn inmiddels te groot en de verloskundige presenteert een lijst met must-haves. En dat terwijl jij dit hele babyavontuur juist simpel en duurzaam wilde aanpakken. Help!

Wat moet je in hemelsnaam in huis halen voor zo’n ukkie? Die lijst met baby must-haves is maar liefst anderhalf A4-tje groot. En op het moment dat je dat bespreekt met je vriendinnen die al moeder zijn, zeggen zij “daarvan heb ik de helft niet gebruikt”. Aaaaaaahhh!

Too much stuff

Zeker als het de eerste keer is dat je een kindje verwacht kan het je allemaal nogal overweldigen. Gelukkig zijn er meerdere mama’s en papa’s die in dat schuitje hebben gezeten. Die twijfels hadden bij “alles in huis halen” en die het ook duurzaam en ecovriendelijk wilden doen, dat ouderschap. Een mooi voorbeeld daarvan is de GreenKit, van oprichter Saar Vangeel:

“Toen ik moeder werd begon er een hele nieuwe zoektocht naar duurzamer leven, want de duurzame babywereld kende ik nog niet. Bij de geboorte van mijn dochter begon ik te dromen over een doos die duurzame producten samen zou brengen voor aanstaande ouders. Die droom borrelde en groeide, viel dan een tijdje in slaap en werd weer klaarwakker bij de geboorte van mijn zoontje. En toen vond ik dat ik er werk van moest maken. Dat ik moest uitzoeken of die droom werkelijkheid zou kunnen worden.”

De droom is echt

De doos kwam er. De GreenKit dus. Een prachtig alternatief voor de ‘commerciële’ dozen, inclusief toffe duurzame stalen, proefmonstertjes en producten en mijns inziens de topper: een duurzame geboortelijst; een simpel maar mooi vormgegeven boekje met daarin de echte must-haves, items die je prima pre-loved (tweedehands!) kunt verkrijgen. Ook schrijven ze over alternatieven voor ‘overbodige’ items (“gebruik niet x, maar y want dat is multifunctioneel”).

De inhoud van de doos is verdeeld in vijf categorieën:

 • groen smullen
 • groen spelen en dromen
 • groene snoeten en billen
 • groene kleertjes
 • groene ouders.

Het is dus geen doos met frutsels en papiertjes en reclamebriefjes die zo weer in de prullenbak kunnen. De babydoos is een kennismakingspakket met de duurzame, eco-vriendelijke alternatieven. In België kunnen aanstaande ouders de GreenKit (met als ondertitel: ‘kickstart voor je superheldje’!) gratis ontvangen bij een consult bij de vroedvrouw of verloskundige. In Nederland kan dat helaas (nog) niet.

GreenKit website

De website van GreenKit is uiteraard wel voor iedereen te bezoeken. Met name de blog is een bron van informatie voor iedere mama of papa in spe die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Er staan ook kortingscodes voor duurzame producten, give-aways en binnenkort ook interviews met “duurzame mama’s” op.

De GreenKit winnen!

En hoewel de GreenKit dus niet in Nederland te verkrijgen is, vind ik dit zo’n mooi initiatief dat ik deze speciale babydoos graag in de spotlights zet (vandaag dus) én dankzij Saar nu ook de unieke mogelijkheid heb om maar liefst drie GreenKits te verdelen onder de Nederlandse bloglezers*. Maar dat is niet het enige. Er zijn aan twee kanten winnaars in dit verhaal!

Want naast deze winactie voor Nederlandse mama’s en papa’s (die zo veel informatie en inspiratie opdoen voor een duurzame leefstijl met kids) doe ik ook – namens de winnaars – een donatie aan de Belgische organisatie Memisa**. Samen vergoeden we zo de kosten van een prenatale screening voor 10 vrouwen in Afrika, in landen zoals de Democratische Republiek Congo. Winnaars all around dus!

Zo maak je kans:

Meedoen (kan ook voor je zus / vriendin / broer / geliefde) doe je simpelweg door een berichtje hieronder te plaatsen. Is het niet voor jezelf, meldt dan even voor wie wel. Ik verloot de drie dozen onder de inzending op 20 september aanstaande.

Wat een mooie dag is het, hè! Vind ik nou ook!
xAnja

Ps. De doos is heel mooi vormgegeven en kan daarom ook heel goed als bewaardoos gebruikt worden. Voor de eerste tandjes, een haarlokje, de eerste foto’s…

* Belgische bloglezers kunnen de doos dus verkrijgen via de verloskundige of vroedvrouw.
** GreenKit’s Saar van Geel is ambassadeur voor dit goede doel, vandaar.

Anja

13 reacties op ‘Wat moet je écht kopen voor een baby? | Duurzame Winactie

 1. Hi! Ik doe graag mee met deze winactie. Ook al ben ik nog niet zwanger; ik hoop zó dat het binnenkort eens raak is en dat ik dan óók spulletjes mag gaan kopen! Groetjes, E.

  Like

 2. Ik doe graag mee, het is nogal vroeg om iets te kopen, maar we zijn ons aan het orienteren om wat er echt nodig is voor onze baby die er over aantal maanden is. Groet, M.

  Like

 3. Ik doe graag mee voor 2 hoogzwangere vriendinnen: sowieso kan ik er wel eentje mee blij maken! Fingers crossed!
  Leuk dat dit bestaat! De roze doos is toch vooral reclame onder het mom van gratis krijgen… Dan liever dit initiatief!

  Like

 4. Hi Anja, wat een toffe post lees ik hier onderuitgezakt met 36 weken zwangerschap op de bank! Deze derde zwangerschap is zo anders en zo groen, met pre-loved spullen, wasbare luiers en elfgemaakte wasbare billendoekjes en natuurljjke materialen zoals wol/zijde en bio producten. Het was wacgten op dese box, daar worden heel veel natuurlijke ouders dolgelukkig mee!

  Like

 5. Hi Anja,
  Dank voor deze inspiratie! Als net zwangere momenteel bezig me te verdiepen in de duurzame babywereld. Deze doos klinkt heel tof en ik ga zeker een kijkje nemen op de blog 🙂
  Fijne zondag!
  Lieve groet, Marijn

  Like

 6. Ongelofelijk! Juist gister een gesprek gehad met vriendinnen en medemoeders in spe over het gebruik van her bruikbare luiers. Ook ik wil graag mijn kindje op een groene manier grootbrengen wat een super goed initiatief! Ik voel mij idd enorm overweldigd door de verschillende lijstjes met wat je zeker moet hebben als je een kindje krijgt en vraag me altijd maar af welke invloed de babywinkelketens hier op hebben. Zeker omdat het mijn eerste keer is, alles is zo nieuw en overweldigend. Daarom alleen al super blij met deze post! Zijn er mensen met meer groene tips?

  Like

 7. “De droom is echt” gaat in dit geval over duurzaamheid.
  Ik zou deze doos graag winnen voor mijn vriendin. Als ze zwanger is ga ik haar op elke mogelijke manier verwennen en verrassen. Onze droom is dan écht geworden. Ik doe dus graag mee, zodat ik mijn vriendin kan verrassen als onze droom uit mag komen!

  Like

 8. IK doe graag mee voor.. mezelf! *woeps, hihi* In februari verwachten we ons tweede kindje en hoewel we nu al ons best doen om zo groen mogelijk te leven, denk ik dat we zeker nog heel veel kunnen bijleren! De Greenkit zou voor ons dochtertje een mooie, groene start zijn! Jong geleerd is oud gedaan! 🙂

  Like

 9. Hoi Anja, wat een leuke actie! Ik doe graag mee! Ik ben zwanger van ons tweede kindje. Zo anders nu dan bij de eerste. Bij de eerste haalde ik alles in huis om het maar ‘te hebben..’. Nu ben ik heel bewust bezig met wat wel nodig is en wat niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.