Consuminderen: niet kopen, maar…?

Consuminderen – een effectief woordgrapje – is het tegenovergestelde van consumeren. We bedoelen er heel simpel en letterlijk mee dat je minder consumeert dan voorheen. Je zou zeggen dat men dit vooral doet om geld te besparen. Maar waarom is consuminderen nog steeds ‘in’, ook nu het economisch weer beter gaat?

Het antwoord: de tijdgeest. Waar voor sommige mensen consuminderen (letterlijk minder uitgeven / aanschaffen) inderdaad een bewuste financiële keuze is, speelt het milieu en de eigen leefomgeving tegenwoordig ook een belangrijke rol. Om het kort te zeggen:

Als je iets niet koopt, betekent dat dat jij er geen geld aan uitgeeft, dat het niet geproduceerd / verwerkt / vervoerd hoeft te worden en dat het geen onderhoud (kosten/tijd) nodig heeft.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als je de woorden niet en geen uit bovenstaande zin verwijderd, zie je wat er gebeurt als je gewoon wel consumeert en blijft consumeren.

Een Nederlander met een gemiddeld consumptiepatroon maakt de grootste impact op milieu en klimaat niet door autorijden, de verwarming hoog zetten of vlees eten, maar door het kopen van spullen. Maar liefst vier tot veertien keer meer dan mogelijk is voor een duurzaam leven.

Quote van de blog Zaailingen

Ik ben geen diehard milieugoeroe. Mijn hart ligt bij het minimalisme: jezelf toestaan om met alleen díe spullen te leven waar je ook echt gelukkig van wordt / wat aan hebt. Uiteraard heeft dat ook z’n effecten om het milieu en gaat duurzaam leven mij aan het hart. Ik zou hier nog uren over kunnen schrijven, maar dat is niet de bedoeling van dit artikel. Vandaag gaat het – een stukje positiever! – over alternatieven die je helpen om te consuminderen.

Niet kopen, wel gebruiken

Er zijn veel andere manieren waarop je wel producten, spullen of diensten (tijdelijk) kan gebruiken, maar ze niet individueel hoeft aan te schaffen. Hieronder een aantal opties.

… lenen

De hoeveelheid gereedschap die ik van mijn vader geleend heb tijdens onze verbouwing is bijna beschamend. Maar voor die paar weekjes dat ik het nodig had, was het wel heel fijn. Hetzelfde geldt voor de bladblazer, hogedrukspuit, klapstoeltjes: een rondje buren / vrienden / familie doet wonderen. Ook handig in dit kader: Peerby, de website waarbij je juist spullen uit de buurt kunt lenen (of huren). Zelfs bakfietsen. En wat dacht je van de mini-biebs (little free libraries)?

… huren

Dat kan een auto bij een autoverhuurbedrijf zijn, maar de e-scooters winnen ook aan populariteit, evenals de (Swap)fiets. Gereedschap (zelfs boormachines of schuurmachines) kun je bij de bouwmarkt huren. De gewone bibliotheek hoort hier natuurlijk ook onder en de nieuwere variant, de Kledingbieb, en de Speelgoedbank ook.

… delen

Mijn vriend en ik delen een auto, in plaats van dat we er 2 voor de deur hebben staan. Dat is soms wat geregel, maar dat is het wat mij betreft waard. Carpoolen met een collega kan natuurlijk ook. Of kies voor Greenwheels: een deelauto systeem. Een boekenclubje waarbij één persoon (om de beurt) het boek koopt en het dan doorgeeft aan de anderen is ook tof.

… digitaliseren

Dit is een beetje een heikel punt omdat je voor digitale zaken natuurlijk nog steeds stroom en geld nodig hebt. Neem het e-book: het is goedkoper en er is geen papier + print + vervoer voor nodig, maar het kost nog steeds geld, je hebt er een e-reader voor nodig en ook dat e-book moet worden geproduceerd. Door foto’s niet uit te printen, maar op te slaan op een schijf spaar je ook papier + inkt uit – maar het kost je nog steeds wat (elektra, tijd).

… ruilen

Boeken die je uit hebt. Kleding die je niet draagt; dat kan ook tijdelijk omdat je het leuk vindt om wat te delen met je vriendinnen! Speelgoed via de speelgoedbank. De website ruilen.nl is het online startpunt voor ‘gelijk oversteken’.

Dit lijstje is natuurlijk nog lang niet compleet. Welke initiatieven ken jij of welke tips zet jij persoonlijk in om consuminderen mogelijk maken?

xAnja