Aan de trouwe lezers en volgers van mijn blog:

Dit is blogbericht 354. Dat is op zichzelf geen bijzonder getal, ware het niet dat ik tot dit aantal gekomen ben door jou, want door de stijgende stroom lezers en volgers met alle vragen, likes en wensen ben ik blijven schrijven. Ben ik beter geworden. Niet alleen in het schrijven, maar ook als minimalist. En door alle zelfreflectie (en soms neus-op-de-feiten berichten) zelfs een beter persoon.

Ik wil je bedanken voor het steunen van een kleine blogger in een niche-markt, die schrijft vanuit passie en bevlogenheid. Hoe je het ook went of keert, het succes van een blog valt of staat bij de mensen die lezen, reageren, delen en vragen stellen.

Het was niet altijd gemakkelijk om gefocust te blijven dit jaar. Om te blijven bloggen. Om mezelf uit een sleur te trekken en toch weer wat nieuws te schrijven. Ik hield me niet altijd aan mijn blogschema, soms door drukte en andere aandachtvreters, soms omdat ik me gewoon niet kon focussen.

Maar wat bleek? De lezers bleven gewoon komen, ook als het even een paar dagen stil bleef. De zoekfunctie op mijn blog werd bizar veel gebruikt dit jaar. Het gaf me hoop en ik leerde accepteren dat het niet altijd “volle kracht vooruit” hoeft te zijn.

Dat bleek sowieso wel een beetje het thema van dit jaar 😉

Minimalisme is en blijft mijn passie – maar ik denk eerlijk gezegd dat ik me er niet meer zo mee bezig zou blijven houden als ik deze blog niet had. Ik heb immers 80% van m’n spullen weggedaan en je zou kunnen zeggen dat het dan wel klaar is. Maar nu we net in het nieuwe huis zijn gaan wonen – een groter huis – is een hernieuwde focus hierop precies dat wat ik nodig heb.

En zo is het bijna 2020. En heb ik weer een jaar geblogd, gezwoegd, gelachen en zelfs wel met een traan gezeten. Ik vergeet nooit hoe mijn blik op ontspullen voor eens en altijd veranderd was door de vraag van iemand die de babykamer leeg wilde ruimen na de zoveelste miskraam. Wat ze dan het beste kon doen met die spullen, zodat ze toch nog goed terecht kwamen…

Of de vraag “wat doe ik met mijn trouwjurk na scheiding” die ik in mijn zoekwoorden-overzicht tegenkwam…

Maar terug naar de reden voor dit laatste blogbericht van 2019: ik wil je heel erg bedanken, trouwe lezer, voor het “hier zijn”, voor de momenten waarop je reageerde met je wijsheid, je vraag, je support, je mening, je antwoord op mijn vraag.

En aan iedereen die me dit jaar “live” zag bij een workshop of presentatie: dank je wel dat je er was, dat je naar mijn verhaal hebt geluisterd. Ik heb zoveel positieve woorden gehoord en wil je bedanken als je de moeite genomen hebt om me te mailen na afloop, te volgen via de blog of sociale media.

Dankzij jou heeft deze blog meer dan 300.000 views gekregen dit jaar en ruim 100.000 bezoekers. Er waren ruim 900 reacties, zo’n 13.000 zoekwoorden en voor het eerst een bezoeker uit Turkmenistan en uit Amerikaans Samoa.

Dankzij jou, voor jou en voor mezelf blijf ik mezelf pushen om berichten van hoge kwaliteit te schrijven, ook als het moeilijk is en na een paar dagen radiostilte. Ook in 2020.

Dankjewel.
Anja


Anja

15 reacties op ‘Aan de trouwe lezers en volgers van mijn blog:’

 1. Hopelijk kan je het nog lang blijven doen, ik lees de artikelen altijd graag. En ga daarna ook graag aan de slag, dat is helemaal uniek 😉

  Like

 2. Je blog volg ik al een paar maanden heel graag! Ik heb alleen nog nooit gereageerd, maar voel nu dat ik dat toch graag wil doen. Jij ook enorm bedankt voor je inspirerende blogs! Door jouw blogs ben ik begonnen met opruimen, maar het belangrijkste: gaan nadenken over mijn tijdverdeling. Dankjewel voor dit fijne en praktische plekje op internet! Veel liefs en succes voor 2020!

  Like

  1. Hallo Anja

   Wat een mooi geschreven stukje weer. Jij inspireert mij altijd enorm, ook blijven we de focus weer houden voor 2020! Het allerbeste voor en mooi gezond en gelukkig nieuwjaar.

   Like

 3. 🙏🏻 Ik wil jou graag bedanken! Ik kijk uit naar jouw nieuwe posts, ontzettend inspirerend om te lezen. Vaak lees ik ook “oude” posts terug. Ga echt vooral zo door! Ik wens jullie een fijn, gezellig en gezond (en minimalistisch) 2020 💫🍀🤩

  Like

 4. Het is helemaal prima als je een tijdje niet schrijft en dan weer wel. Sommige blogs houden zich aan een strakke planning, sommige niet, maar uiteindelijk gaat het meer om de kwaliteit van de artikelen dan om de hoeveelheid en voorspelbaarheid. Hartstikke minimalistisch, voor kwaliteit gaan in plaats van hoeveelheid.
  Ik hoop dat ik komend jaar nog een hoop inzicht kan opdoen hier. Je motiveert me om bewust met mijn spullen, maar ook mijn tijd en energie om te gaan. Bedankt!

  Like

 5. Ik volg je al een hele tijd. Bedankt voor al je tijd en inzet. De artikelen die heel diep gaan, vind ik zo interessant. Bijvoorbeeld je artikel over religie. Maar ook je artikel enige dagen geleden over het Indelen van je leven zodat je niet uitgeput raakt. Daar heb ik zo veel van geleerd. Het was echt omdenken.

  Like

 6. Veruit mijn favoriete blog om te lezen! Dankzij jou Anja, sta ik bij veel meer onderwerpen eens even stil om er over na te denken en ook aan zelfreflectie te doen, of ideetjes op te doen voor de toekomst! Jij, een dikke merci! Liefs, Romy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.