Zo vind je wat je zoekt bij de kringloop

Hoe duurzaam je nieuwe product ook is, tweedehands kopen is eigenlijk altijd nog beter. Kringloopshoppen is hip en goed voor je milieukarma. Voor sommige mensen is het echter not done, want vies, bah, ouwe meuk – of men weet niet waar te beginnen. Ik ben zelf best een kringloopfan, en dus dacht ik: daar gaan we eens even een blogje aan wijden.

Oké, als minimalist koop je niet veel. En als je iets wilt aanschaffen, dan heb je daar goed over nagedacht en heb je iets specifieks in gedachten. Dat matcht niet altijd met kringloopshoppene: er valt van tevoren niet te zeggen of dat ene ding er ook zal zijn. Maarrrr… je kunt je succes vergroten. Hieronder mijn tips voor een geslaagde koop bij de kringloop (dat rijmt!).

Kringlooptips voor de minimalist

1 – Schatgraven

Yes, kringlopen is schatgraven. Het is kijken, zoeken, iets opzij schuiven en de hele winkel door – ook al ben je maar naar één ding opzoek. Dat kopje kan verstopt staan achter een rij cd’s en dat houten speelgoed ligt misschien tussen de damesjassen. Sommige kringloopwinkels zijn georganiseerder dan anderen, maar goed zoeken is een must. Eigenlijk is dat ook wel de charme – want hoe tof als je dan een pareltje vindt!

2 – Wees niet te specifiek

Omdat je niet weet wat het aanbod is bij de kringloop – en het van dag tot dag verandert – is het goed om op stap te gaan met een bepaald beeld in je hoofd, maar niet met een té specifiek “iets”. Je kunt bijvoorbeeld beter op zoek gaan naar een ‘naturel-kleurige trui’ dan naar een ‘beige coltrui van Esprit met driekwartsmouw en knopjes op de rug’. Kans dat je precies die gaat vinden is heel heel heel erg klein.

3 – Houd een ‘running list’ bij

De kans dat je meteen vindt wat je zoekt, is klein. Maak daarom een ‘running list’ op je telefoon waarop je dingen schrijft die je nodig hebt of zou willen aanschaffen. En er dus ook weer vanaf haalt als je ze gekocht hebt. Zo kun je gerichter shoppen.

Kom je spontaan een kringloop of tweedehands zaakje tegen, dan kun je even kijken of je er iets van je lijstje kan vinden. Het helpt ook tegen miskopen of het verlaten van de kringloop met een heleboel spullen – precies die je dus eigenlijk net níet nodig had.

4 – Iets ouds in een moderne omgeving

Vind je het maar een beetje oude zooi daar bij je kringloop? Bedenk je dan dat een interieur vaak het leukst is als er verschillende stijlen gemixt worden. Een oma lamp kan supertof staan naast een strakke design bank. Een 70s vaas staat prachtig op je teak eettafel. Noem het gewoon ‘een vintage touch’ en het klinkt al een stuk beter.

Overigens is lang niet alles bij de kringloop oud of heeeeeel oud… er is vaak ook genoeg nieuw (echt nieuw) te koop. Doos, garantiebewijs en al.

5 – Neem de tijd, bekijk alles

Het beste laat je de kids thuis als je gaat kringlopen, want die hebben het waarschijnlijk al vrij snel gezien. Pareltjes vinden kost tijd. Doe het niet ‘op een drafje’ want dan is het vaak niet succesvol. Speur niet alleen op de afdeling waar je “het ding” verwacht, maar kijk door de hele winkel. Vergeet ook de etalage en vitrinekasten niet. Bezoek meer dan één winkel op je vrije middag om je slaagkans te vergroten.

6 – Ga vaak en/of zet een verzoekje uit

Omdat het aanbod zo sterk wisselt is het goed om – met je lijstje natuurlijk – regelmatig binnen te stappen. De beste kringloopshop-maanden zijn de voorjaarsmaanden (na de grote schoonmaak) en september/oktober (als de rommelmarkten geweest zijn en het nieuwe interieurseizoen begint). Je kunt in sommige kringloopwinkels ook een verzoekje uitzetten, zodat je gebeld wordt als er een mogelijke hit binnengekomen is.

7 – Word BFFs met het personeel

Het is goed om te weten op welke dagen de nieuwe spullen de winkel in komen (vanuit het magazijn of depot). Of op welke dagen men ‘nieuwe’ spullen ophaalt. Vraag ook meteen waar die nieuwe spullen in de winkel komen te staan: misschien is er wel een ‘nieuwe items’ tafel of wordt de nieuwe kleding aan een speciaal rek gehangen.

En een hele belangrijke: begrijp de lay-out van de winkel. Weet waar wat staat en hoe de winkel opgezet is. Je kunt altijd het personeel vragen voor een tour, dat is ook tof als eerste kennismaking.

8 – Creatieve slag om de arm: misschien een likje verf?

Als je een item tegenkomt wat je mooi vindt qua vorm, maar niet qua kleur, is de kans groot dat je het met een likje verf of textielkleurbad wél kan bekoren. Je kunt ook denken aan (her)stofferen, een meubel uit elkaar halen en er iets anders van maken of de bedrading van een oude lamp vervangen, zodat ‘ie het weer gewoon doet.

9 – Shoppen voor kleding?

Draag altijd gemakkelijk ‘onderkleding’ zodat je kunt passen, ook als er geen pashokje is. Ook een belangrijke: de kledingmaten zeggen niets – en soms is het label uit het kledingstuk geknipt of niet meer leesbaar. Passen, passen, passen!

10 – Neem een rolmaat mee

… en weet de afmetingen van je huis / kamer / het hoekje waarvoor je een meubel zoekt. Spreekt voor zich en voorkomt een “net niet” aankoop.

11 – Zet een hulplijn in

Ben je toch op zoek naar een vrij specifiek item, zoals een schommelstoel, schroom dan niet om een hulplijn in te zetten: vrienden, kennissen, familie hebben weer andere kringlopen in hun omgeving – en zo vergroot je je speurgebied. Vraag ze gewoon om uit te kijken naar het item op hun wekelijkse / maandelijkse rondje.

12 – Vaker speuren

Yep, die herhaal ik nog maar ‘ns. Soms heb je geluk en vind je het item zo. Andere keren… not so much. De truc zit ‘m in vaak naar de winkel toe gaan, regelmatig de nieuwe aanwinsten te checken en geduld te hebben. Good things are coming your way... letterlijk!

Voilà, dat zijn 12 tips van mevrouw de minimalist om te gaan shoppen als een gek duurzaam spullen in je leven te brengen die nodig zijn. Wat is jouw mooiste/beste/leukste kringloopvondst ever?

xAnja

Ps. Als je dan toch op zoek gaat naar iets bij de kringloop… kun je vast ook iets wegbrengen wat je niet meer nodig hebt 😉

Fotocredits: Carl Borg