Mindvol wonen: hoe doe je dat?

Als je ergens tot rust zou moeten kunnen komen, is het wel thuis. Maar hoe doe je dat? Hoe creëer je een rustige, ingerichte omgeving? En wat als je directe omgeving misschien niet het meest ‘chill’ is: hoe kun je dan toch mindful leven op je stekje?

Rust om je heen

Een rustig interieur betekent wat mij betreft een interieur met minder spullen en een rustig kleurenpalet. Natuurlijke kleuren zoals zachtgroen, zachtgrijs, zand en zeeblauw. Ook natuurlijke materialen zoals linnen, steen en canvas doen het goed. Maar ook als je geen zin hebt om de muren een ander kleurtje te geven, kun je door middel van ontspullen ook al ver komen in het creëren van een rustige ruimte:

Ontspullen

Denk niet dat het voldoende is om ‘alleen’ op te ruimen en zaken te (re)organiseren, voor een zen omgeving moeten er vaak ook echt spullen weg. Doe bijvoorbeeld een “Marie Kondootje” met je meubels: gebruik je ze? Word je er blij van? Of staat het er maar te staan?

Troepplekjes

Kijk daarnaast ook naar de prikkels die het interieur geeft: een klok die elk half uur en uur slaat, kan je uit je rust halen. Die verzamelplek voor post, folders, tekeningen etc op je eettafel maakt het ook onrustig: zorg voor een vaste plek waar dit soort spullen (tijdelijk) opgevangen kunnen worden (zoals een postvakje), zodat ze niet door het huis gaan slingeren. Ontdek je irritatiezones en pak ze aan. Je huis kan nog zo zen ingericht zijn, met troepjes overal valt alleen dat op.

Akoestiek

Denk ook eens aan vilten dopjes onder meubels (tegen krassen en nare geluiden) of in het deurkozijn (tegen klapperen of deuren die hard in het slot vallen). Een drupje olie in een piepende deur of piepend raamkozijn kan ook helpen. Er zijn zoveel kleine ‘onruststokers’ waar we ons niet bewust van zijn. Gordijnen, een vloerkleed en stoffen meubels absorberen ook geluid en voorkomen dat geluiden van buiten in je huis weerkaatsen. Over het verbeteren van de akoestiek zal ik binnenkorst wat meer schrijven.

Verlichting

Goede doelgerichte verlichting is belangrijk, maar sfeerverlichting minstens net zo. Stel je een prachtig ingericht huis voor waar ’s avonds de TL-verlichting aan gaat: ik denk niet dat je daar graag op de koffie zou willen gaan. Wat aanpassingen maken in de aanwezige lampen kan een groot verschil maken.

Planten

Een rustige omgeving met groene elementen is persoonlijk mijn favoriete interieurstijl. Ik houd het graag bij rustige kleuren: wit, grijs, hier en daar zwart en natuurlijk hout. Juist in een eenvoudig, minimalistisch interieur komen planten goed tot hun recht. Ze brengen veel sfeer met zich mee, elke plant heeft zijn eigen voordelen zoals luchtzuiverend of ‘maakt een statement’. (Trouwens: plastic planten zijn een big NO voor mij… er zijn echt planten die zelfs de allerslechtste plant mom nog kan handelen, echt waar!).

Maar ook: rust in je hoofd

Misschien is je huidige huis niet de meest rustige plek. Omdat je een kleintje hebt die je uit je slaap haalt, omdat de kids de traptreden gebruiken als springplank, omdat je huis niet al te best geïsoleerd is of omdat er al weken aan de straat voor je deur gewerkt wordt. Dan kan het o zo moeilijk zijn om de rust te vinden.

Maar het kan wel. Natuurlijk is het niet erg fijn als je midden in je meditatie opschrikt van de betonboor bij de buren. Of als je wakker wordt van schreeuwende jongelui onder je raam zondagnacht. Toch is rust in je hoofd creëren – en vooral: accepteren dat het soms is zoals het is – misschien nog wel de belangrijkste stap:

  • Stop met multitasken
  • Plan elke dag een rustmoment voor jezelf
  • Creëer overzicht: schrijf op, plan, maak schema’s
  • Creëer routines zodat zaken op de ‘auto-piloot’ gaan
  • Stop de ‘info overload’: minder nieuws, social media, minder tv etc

Wat is jouw beste tip voor rust om je heen?

xAnja

Anja

7 reacties op ‘Mindvol wonen: hoe doe je dat?

  1. Goede tekst, maar ik ben het niet eens met de afkeer van kunstplanten. In ons huis staan en hangen redelijk wat echte planten, die mooi zijn, sfeer geven en het goed doen. Maar wij hebben een paar plekken in huis die écht te donker zijn voor echte planten. Ik heb het met allerlei soorten geprobeerd, maar het wil niet. Deze locaties zijn naast donker ook nog eens hoog en daardoor warm, waardoor planten daar ook nog extra water nodig hebben. Lang verhaal kort: het kost veel tijd en inspanning met als eindresultaat toch steeds weer dode planten. Voor die plekken heb ik dus een paar mooie kunstexemplaren gekocht. Niet van die gifgroene extreem plastic dingen, maar een paar echt mooie kunstplanten. In combinatie met de donkere locatie en het feit dat de overige planten wél echt zijn, valt dat niemand op. Scheelt tijd, geld, verspilling van planten en het levert een mooi resultaat op dat jarenlang meegaat. Op die manier vind ik kunstplanten heel goed passen bij onze minimalistische levensstijl 🙂

    Like

  2. Helemaal eens met Ingeborg: ik heb thuis alleen maar mooie nepplanten. Dit omdat ik geen groene vingers, maar bruine vingers heb zeg maar. Oftewel een excellent talent om planten om zeep te helpen. Mijn kunstplanten zijn zo mooi dat een oppas een keer mijn plant water had gegeven want hij was zo droog. Ik heb haar bedankt voor het vermelden en het overtollige water eruit gegooid. Ze was verbaasd dat hij nep was.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.