Anja’s Eco Alternatieven – Deel 2

Het eerste artikel was een succes, en ondertussen waren er weer wat producten op en nieuwe nodig en dus is er weer een lijstje met ecovriendelijke alternatieven die ik uitkoos! Het is één van mijn doelen voor 2020: duurzamer leven. Door regen, wind en stormvlagen kon ik de laatste weken op zoek naar nieuwe (en soms tweedehands) producten.

1. Dag- en nachtcrème

Mijn originele dag- en nachtcrème, die ik kocht bij Aldi of all places, was op en aan vervanging toe. Mijn wens was overstappen naar een combicrème (dus dag- en nachtcrème in één) die niet te prijzig was en biologische, of natuurgetrouwe ingrediënten bevat. Na een uitstapje naar The Body Shop vond ik in de Gezond & Wel winkel de Aloe Vera dag- en nachtcrème van Harmonie. Deze crème voor de normale en droge huid ruikt een beetje muf, maar doet z’n werk erg goed. Hij zit in een hygiënisch pompje, maar ’t is wel een plastic verpakking.

2. Hoofdhuidvriendelijke shampoo

Ik heb vrijwel geen roos (heel af en toe), maar wel een heel gevoelige hoofdhuid. Voorheen gebruikte ik daarom de Head & Shoulders Antiroos shampoo voor de gevoelige hoofdhuid, omdat dat m’n hoofdhuid kalmeerde. De fles was op en ik kocht als alternatief deze Mizellen Shampoo met bio-katoenolie van Alviana Naturkosmetik. Ik heb ‘m pas één keer gebruikt (ik was m’n haar niet te vaak) dus kan nog niet zoveel zeggen over het effect. Ook deze kochten ik – voor ongeveer € 7,- bij de Gezond & Wel winkel. In plastic.

3. Navulverpakking handzeep

Eén van de zeeppompjes was leeg, dus tijd om een eco vervanger te zoeken voor mijn gewone handzeep (meestal huismerk). Ik besloot te gaan voor deze grote verpakking – geheel onminimalistisch – van Ecover omdat je zo uiteraard minder plastic nodig hebt dan bij twee of drie losse verpakkingen (en minder transport en minder moeite voor mij). De handzeep zit inmiddels in het pompje en ik ben er super tevreden mee: schuimt goed, ruikt heerlijk (lavendel) en wast schoon zonder uit te drogen. De zeep is op basis van plantaardige ingrediënten en PH-neutraal. 1 Liter kost ongeveer € 12,-. En daar kan je heeeeeeel lang mee doen.

4. ‘Nieuwe’ lampen

Er hangen hier nog steeds overal vooral peertjes aan het plafond, dus speurde ik Marktplaats af voor passende exemplaren voor in ons nieuwe huis. Ik heb er inmiddels twee gevonden, de deal is beslecht, ik moet ze alleen nog even ophalen. To be continued dus!

Ik kreeg de vorige keer leuke suggesties op m’n vraag: wat heb jij voor eco alternatief gekocht, dus ik stel ‘m gewoon weer: laat maar horen, lieve lezers!

xAnja

.

.

Disclaimer: Alle hierboven geschreven tekst, ervaringen en reviews zijn mijn eigen mening – ik ben nergens voor gesponsord en niet gelieerd aan merken/brands/bedrijven.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je op deze link klikt en iets koopt, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Omdat deze blog reclamevrij is, is dit een manier om de (hosting)kosten van de blog te betalen. Met je aankoop houd je deze blog dus in de lucht.

Anja

6 reacties op ‘Anja’s Eco Alternatieven – Deel 2

  1. Jammer dat het allemaal in plastic verpakt moet zijn he? Ik heb bij kokosolie, shea butter en tinnen blilkjes gekocht bij natural heroes en wil zelf lippenbalsem en handcreme gaan maken. Heb ook ecologische bijenwas gekocht. Even kijken nog waar ik ook alweer een recept had gezien. Qua deo en tandpasta vind ik het ook lastig om een less waste alternatief te vinden dat ook nog goed werkt.
    We moesten wegens schimmel een nieuwe douchemat (de kinderen zijn bang om uit te glijden) en ik heb er bij greenjump eentje van natuurrubber gekocht ipv weer een goedkope bij ikea ofzo. Nu elke keer maar goed afspoelen en te drogen hangen. 😉
    Ook ben ik aan het wassen met wasnoten. Volgens mij is het prima als je was niet heel vuil is, maar bij echt vuile was ben ik nog niet zo enthousiast.

    Like

  2. Ik vind het vloeibare wasmiddel van Ecover – die met kamperfoelie & jasmijn – helemaal fantastisch. Dat gebruik ik nu al jaren, maar het is nog steeds een geluksmomentje als de was met die geur uit de wasmachine komt. XD (En als er wasverzachter nodig is, gebruik ik expres een geurloze, om die geur niet te verpesten.)

    Like

  3. Leuk artikel! Ook hier zijn we de gebruiksartikelen langzaam aan het vervangen voor duurzame alternatieven. Heb nu ecologische toiletreiniger (ook in plastic..), baking soda, natuurazijn en de allesreiniger zeep van werfzeep ter vervanging van de schoonmaakproducten. En aangezien we hier helemaal in de babytijd zitten heb ik de dagcrème van Naïf gekocht en ben daar heel enthousiast over! Helemaal vegan en een ecologische verpakking. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Toevallig maakte ik van de week mijn 5 liter jerrycan allesreiniger (van Ecover) op. Dat deed me afvragen hoelang ik daarmee gedaan heb; vanaf oktober 2018 blijkbaar. Ik gebruik de allesreiniger voor alle grotere schoonmaakklussen (badkamer, keuken, vloeren etc.) en als aanmaak voor ‘ het spuitje’. Het spuitje is een lege spuitfles die ik vul met allesreiniger + water en daar dan door de week alle kleine vlekken, tafels en aanrecht mee afneem.
    Al met al dus 1,5 jaar met 5 liter. Dat scheelt gevoelsmatig veel plastic én bedenken om mee te nemen bij het boodschappen doen.

    Tegelijkertijd met die 5 liter afwasmiddel bestelde ik 5 liter afwasmiddel en 5 liter wc-reiniger. Die zijn beiden nog ruim voor de helft gevuld. Daar ga ik dus waarschijnlijk 3 jaar mee doen.
    In de bijkeuken staat een 15 liter doos met zak wasmiddel (eveneensch Ecover) om uit te tappen. Die gaat naar verwachting een klein jaar mee (veel sporters en een net-niet zindelijke kleuter tikken aan). Daarna gaat het karton en plastic gescheiden de deur uit, en bewaar ik de tap voor op de volgende doos.

    Als je eenmaal van die jerrycans hebt staan, ga je je wel ineens storen aan al die relatief lullige flesjes shampoo. Ik ben hartstikke merktrouw qua shampoo, dus waarom kan ik daarvan niet óók een jerrycan kopen? Daarover een mail naar de producent sturen staat nog op mijn to-do lijstje voor ooit 🙂

    Like

  5. Toevallig maakte ik van de week mijn 5 liter jerrycan allesreiniger (van Ecover) op. Dat deed me afvragen hoelang ik daarmee gedaan heb; vanaf oktober 2018 blijkbaar. Ik gebruik de allesreiniger voor alle grotere schoonmaakklussen (badkamer, keuken, vloeren etc.) en als aanmaak voor ‘ het spuitje’. Het spuitje is een lege spuitfles die ik vul met allesreiniger + water en daar dan door de week alle kleine vlekken, tafels en aanrecht mee afneem.
    Al met al dus 1,5 jaar met 5 liter. Dat scheelt gevoelsmatig veel plastic én bedenken om mee te nemen bij het boodschappen doen.

    Tegelijkertijd met die 5 liter afwasmiddel besteld ik 5 liter afwasmiddel en 5 liter wc-reiniger. Die zijn beiden nog ruim voor de helft gevuld. Daar ga ik dus waarschijnlijk 3 jaar mee doen.
    In de bijkeuken staat een 15 liter doos met zak wasmiddel (eveneensch Ecover) om uit te tappen. Die gaat naar verwachting een klein jaar mee (veel sporters en een net-niet zindelijke kleuter tikken aan).

    Als je eenmaal van die jerrycans hebt staan, ga je je wel ineens storen aan al die relatief lullige flesjes shampoo. Ik ben hartstikke merktrouw qua shampoo, dus waarom kan ik daarvan niet óók een jerrycan kopen? Daarover een mail naar de producent sturen staat nog op mijn to-do lijstje voor ooit 🙂

    Like

  6. Ik heb mijn eerste paar vegan schoenen gekocht, tweedehands via Marktplaats. Op twee manieren goed voor de wereld dus. Bovendien zijn het Dr Martens, die hartstikke lang mee zouden moeten kunnen gaan. Ik ben er helemaal blij mee. De zool van mijn huidige schoenen begint los te gaan van de rest van de schoen (als in, je kunt mijn hielen nu zien) dus het werd tijd voor een goed alternatief. 🙂

    Een kleine nederlaag was dat de dynamo van mijn fiets het begaf en ik nergens een passende vandaan kon halen. Nu heb ik het batterij-achterlicht van een inmiddels ingestorte fiets “getransplanteerd” en een batterij-voorlicht aangeschaft. Het is beter dan van die kleine wegwerplampjes (ook qua zichtbaarheid), maar wel erg jammer dat ik op batterijen over moest gaan. Hopelijk gaat deze oplossing mee totdat mijn fiets het begeeft (de fiets is stokoud) en kan ik de verlichting daarna zelfs nog verder gebruiken. 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.