Wat ik heb geleerd van 3 jaar bloggen | Feest & Winactie

🎵 Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien, da’s mijn bloooooooooog!

Minimalist Dutchie bestaat vandaag precies 3 jaar. Aan de ene kant denk ik daarbij “pas” drie jaar, aan de andere kant denk ik: wooow, het lijkt wel gisteren dat ik mijn eerste bericht typte. En wat een rollercoaster is het bijhouden van zo’n blog – dat is misschien voor lezers niet zo te begrijpen, maar collega-bloggers zullen het herkennen (zie ook de lijst met “wat heb ik geleerd” hieronder).

Statistieken

In de eerste dagen van juni 2017 kwam er af en toe – waarschijnlijk bij toeval – iemand op mijn blog terecht. In juli 2017 had ik 52 views in de hele maand. In heel 2018, het eerste volle jaar dat ik blogde, waren dat er 105.000. Eind 2019 zat ik op 310.000+ views en sinds mei 2020 komen er elke maand ruim 10.000 bezoekers en zo’n 35.000-40.000 views per maand. Tot zover heeft 2020 ruim 200.000 views opgebracht.

Is dat iets waar ik trots op ben? Jazeker! Ik ben er onwijs trots op! Niet op dat precieze aantal (ik heb er bijvoorbeeld ook geen doel voor gesteld) maar het feit dat ik met mijn getyp een boodschap over kan brengen die ik van levensbelang vind, maakt me warm van binnen (oh gosh wordt het zó’n blog!). Ik wil me inzetten voor de wereld op deze manier, mijn ervaring delen, kennis delen, zelf méér leren en dat het liefst via schrijven: dat is altijd al mijn passie geweest.

Nog wat meer feitjes over mijn blog, voor de liefhebber:

 • Mijn persoonlijke favoriet: ik ben heel trots op de VoorraadFebruari maand, met elke dag één post, maar ook de post onder ‘zelfontwikkeling‘ vind ik waardevol
 • Totaal aantal weergaven: 625.870
 • Het moeilijkste om te schrijven: deze over religie en minimalisme, omdat ik dacht dat het een gevoelig onderwerp zou kunnen zijn en ik niemand voor het hoofd wilde stoten
 • Gepubliceerde berichten: 422
 • Populairste dag: zondag
 • Populairste uur: 22:00 (lezen jullie mijn berichtjes in bed 😂 ?!)

Wat heb ik geleerd van 3 jaar blogger zijn?

Pionieren – Elk blogartikel is nieuw (tenzij je het kopieert van een ander, maar dat is een no-go voor mij). Dat betekent dus ook dat je elke keer pioniert: wat werkt er wel, wat werkt er niet? Na gelang van tijd leer je je publiek een beetje kennen maar nog steeds verbaas ik me over het aantal reacties die een post soms krijgt. Of juist het uitblijven daarvan. Dat hangt ook niet altijd af van het aantal uren dat je erin gestopt hebt. Voor sommige heb ik echt dagen werk verricht.. met een handjevol lezers als resultaat. Van anderen was ik zelf niet overtuigt, en die werden dan razend populair. Het blijft een beetje trial and error.

Discipline en regelmaat – Ik ben een spontaan iemand, erg enthousiast in het begin. Vol nieuwe ideeën en acties. Slecht in stilzitten. Zo’n persoon die een blik verf koopt en er dan halverwege de muur achterkomt dat het toch niet helemaal de kleur is. Volhouden, doorzetten… dát is niet echt mijn sterkste kant. Het bloggen heeft me geleerd dat ik dat wel kan als ik me ertoe zet. Ik heb wel eens steken laten vallen. Ik heb wel eens naar dat leeg blad met knipperende cursor zitten kijken. Ik heb meer dan eens gedacht “f* it, ik laat het hierbij”. Maar… de blog is er nog. Ik heb meestal zo’n 30 conceptberichten in de planning. Bloggen leert me discipline, doorzettingsvermogen, regelmaat.

Jezelf zijn (en blijven) is moeilijk als blogger – In een wereld waarop iedereen blogt en vlogt en podcasts maakt en Instagram-fanaat is en Facebook links laat liggen en werkt met e-coaching en spreekt op congressen en werkt voor merk X, Y of Z en ingeschreven staat bij bureau A of toch juist bij influencer agency B…. is jezelf blijven als blogger écht niet gemakkelijk. Regelmatig twijfel ik aan mijn content. Aan de zakelijke stappen die ik zet. Of ik het niet over een andere boeg moet gooien. Wat ik ook moeilijk vind: zien dat iemand je content of idee kopieert. Full-time moet gaan bloggen? Een andere lay-out misschien? Hoe ik mijn authenticiteit waarborg, maar ook de hosting en het blogonderhoud kan betalen en er dan ook graag nog een leuk zakcentje bij verdien… Het is echt een struggle, maar het maakt ook creatief. En ik en rust vinden… dat is sowieso een utopie 😀

“It’s better to write for yourself and have no public than to write for the public and have no self.”

Cyril Connolly

Dankbaarheid en support – Mijn allergrootste fan… is mijn vriend. Die er vanaf dag 1 geen probleem mee had en er later bij vlagen enthousiaster over was dan ik 😉 Mr Dutchie, je bent de allerallerallerliefste ❤ Daarnaast ben ik enorm dankbaar voor een vaste groep lezers die steevast elk artikel lezen zodra het uitkomt. Of die dat op een moment in de week doen en me dan een lief mailtje sturen. En zelfs de lezers die nog nooit één berichtje hebben achtergelaten of iets hebben laten horen, wil ik bedanken. Zonder lezers was dit maar een saai blog!

De waarde – Ik ben me vanaf dag 1 bewust geweest van mijn positie als blogger én minimalist. Ik heb vrij snel na de lancering mijn waarden bepaalt als persoon en omdat de blog een verlengstuk is van mijzelf, is de blog een plek waar die waarden terug komen. In mijn disclaimer zie je waar ik voor sta. Er zijn hier geen advertenties of pop-ups. Je hoeft niet te betalen voor artikelen. Ik stuur je geen maandelijkse / wekelijkse/ dagelijkse reclame-mails. Als ik samenwerk met andere partijen, dan zijn dat echt partijen die ik onderschrijf en een warm hart toedraag. De waarde van mijn blogcontent gaat dan ook veel verder dan een financieel getal.

Onderhandelen – In lijn met de waarde die ik lever, is ook het “staan voor wie je bent en wat je biedt” mijn leven in gekomen. Ik weet dat er bloggers zijn die werken voor een appel en een ei en die ‘stukjes schrijven’ (brrr) voor elke opdrachtgever. Ik schrijf dit niet om hen te bashen – we moeten allemaal eten – maar het is niet mijn stijl en ik kan gelukkig die afweging maken. Ik zeg vaker ‘nee’ tegen verzoeken dan ‘ja’ en het komt eerder voor dat ik contact zoek met een partij dan dat ik ja zeg tegen een aanbieder die zich bij mij meldt.

Wat staat er verder op het programma?

In mijn post van vorige week liet ik dat al een beetje doorschemeren: in de komende weken ga ik langzaam naar het “tropenrooster”: er wordt niet drie keer maar twee keer per week geblogd. Ook is de zomer(vakantie) voor mij steevast een tijd waarin ik reflecteer en nadenk over nieuwe dingen die ik kan doen met/op de blog. Verwacht een aantal ‘vakantiedates’ (de eerste publiceerde ik vorige week), posts over zomer-leven, de capsule wardrobe: summer edition en vakanties in eigen tuin/huis.

Winactie!

En natuurlijk: wie jarig is, trakteert. Dus verloot ik onder iedereen die onder dit bericht een reactie achter laat een speciaal Minimalist Dutchie cadeaupakket, met in ieder geval een waardebon voor een leuke ervaring voor 2 personen (want ja, minimalist hè). Ik beloof: dit is geen flutcadeau, maar echt iets waar je wat aan hebt. Ik beloof het! De precieze inhoud is nog een verrassing, maar de winnaar en de inhoud van het pakket laat ik hier op de blog weten. [Reageer voor 4 juli 2020 om mee te doen!]

Feedback altijd welkom!

Ik schreef het al eerder: ik vind het heel leuk en belangrijk om te weten wat voor artikelen jullie graag lezen. Deel je mening via de reacties, per Facebook/Instagram of per mail. Dat mag ook negatief zijn (uh-oh)! Waar wil jij meer over lezen in het vierde levensjaar van de blog? Welke onderwerpen vind je interessant? Zo kan ik mijn kennis vergroten, content verbeteren en van jullie leren 🙂

Dank dank dank aan iedereen die leest, liked, deelt, volgt en reageert!

xAnja

Fotocredits: Ben Wicks

Anja

33 reacties op ‘Wat ik heb geleerd van 3 jaar bloggen | Feest & Winactie

 1. GEFELICITEERD!!!!! Geniet van wat je bereikt hebt, wees lekker trots op jezelf en daarna: op naar de vierde verjaardag.

  Like

 2. Gefeliciteerd met je blog verjaardag. Knap hoor dat je zo regelmatig blogt. Ik lees je blogs graag. De blog struggles achter de schermen herken ik wel. Hoe enthousiast ik ook in het begin was, soms kan ik me er niet meer toe zetten om te schrijven. Dan denk ik dat iedereen er al over geschreven heeft. Ik dacht zelfs een keer, zal ik gewoon stoppen? Gelukkig hoef ik er niets mee te verdienen. De flow komt vanzelf weer. Net als jij doe ik niet aan samenwerkingen en reclame. Ik ben blij dat ik niet allemaal pop-ups hoef weg te klikken op je site, ik vind dat altijd zo Amerikaans. Anyway, ik kijk uit naar je nieuwe artikelen 🙂

  Like

 3. Gefeliciteerd! Ik ben zo’n lezer die al jaren meeleest maar nu pas reageert😉. Je opmerking dat je bang was dat je artikel over religie en minimalisme gevoelig zou kunnen liggen prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Na lezing kan ik mij echter niet voorstellen wie aanstoot zou kunnen nemen aan de inhoud! Wat jammer er zo’n angst lijkt te bestaan voor verschillende meningen en zienswijzen. Het gaat om de respectvolle toon. En die is aanwezig! Wens je nog veel succes toe en een fijne dag!

  Like

 4. Van harte gefeliciteerd met jet 3 jarig blog jubileum. Ik lees graag jouw blogs en word er ook door geïnspireerd. Op naar het 4-jarig jubileum.

  Like

 5. Super doe je dat ! Van harte gefeliciteerd met je jarige blog ! Ze lezen als een trein. Sommige zijn een echte inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan ! Veel succes en alvast een mooie zomer gewenst ! Groetjes vanuit België.

  Like

   1. Van harte gefeliciteerd met je jubileum! Geniet van deze mijlpaal.
    Voor mij persoonlijk zijn je blogs gevuld met waardevolle inhoud.
    Mijn complimenten!
    Liefs, Yvonne

    Like

 6. Mooi om stil te staan bij wat blog betekent en ook wat je ermee bereikt. Ik vind je schrijfsels altijd weer interessant, ze zetten me regelmatig aan het denken. Op veel mooie jaren en artikelen!

  Like

 7. Gefeliciteerd!
  En ik ben inderdaad zo iemand die in bed nog even een rondje sites doet die ik volg om te kijken of er een update is 🙂
  Ik volg je blog nu ongeveer anderhalf jaar en ik geniet met name van een kijkje in jouw huis en blogs over hoe jij dingen doet (praktische blogs dus). Al lees ik de andere blogs ook graag 🙂
  Wat ik waardeer in jouw blog is dat je dicht bij jezelf blijft, zoals je zelf ook al schreef.
  Gelukkig schrijf je geen overdreven reviewblogs omdat je iets gratis ontvangen hebt en mensen moet overtuigen dat te kopen.
  Op naar je eerste lustrum zou ik zeggen!

  Like

 8. Proficiat met 3 jaar bloggen 🙂
  Ik lees wel mee maar reageer niet vaak.
  Je schrijft leuke artikelen , minimalisme spreekt me erg aan, dat scheelt natuurlijk ook 😉
  Ga maar mooi nog weer drie jaar door, ik lees mee.

  Like

 9. Gefeliciteerd Anja, 3 jaar is supertof. Ik lees je blog erg graag, juist omdat je zo jezelf bent. Vind het heel grappig om te lezen dat je gedisciplineerd raakt door je blog, terwijl je dat eigenlijk niet van nature bent. Misschien komt het door de kalme, minimalistische (ha!) uitstraling op je blog, maar als lezer dacht ik juist dat je super gedisciplineerd bent. Dus wat ik wel zeggen; op naar het vierjarig jubileum en fijne zomer!

  Like

 10. Ik ken je blog nu sinds maart. Sinds ik het ontdekt heb, heb ik alle artikelen teruggelezen! En kan ik niet wachten op de wekselijke updates. Erg leuk om te lezen en het zet me aan het denken hoe ik zelf wil leven

  Like

 11. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Ik ben blij dat ik je blog heb ontdekt. Ik kan mezelf niet een minimalist noemen, maar vind het wel een ontzettend interessant onderwerp en door er meer over te lezen raak ik toch geïnspireerd om wat kritischer over dingen na te denken.

  Like

 12. Ik ben uw blog ook bij toeval tegen gekomen. En heb me ook geabonneerd om via de reader op de hoogte te blijven. Ik wou dat ik meer tijd had om meer te lezen 🙂 (ik volg enkele 100den blogs) Belangrijk is dus de Titel en 1ste zin en kop-foto bij het artikel. Hoe dan ook gefeliciteerd met de mijlpaal en dat er nog veel mogen volgen 🙂

  Like

 13. Gefeliciteerd! Wij vierden gisteren samen een feestje; 26 juni is namelijk mijn verjaardag 🙂 Ik denk dat ik je nu ongeveer een half jaar volg. Ik vind je heerlijk ‘gewoon’ schrijven. Misschien is het je minimalistische stijl, misschien spreekt het mij aan omdat ik 50 (!!!) ben geworden gisteren en ik met veel bloggers de connectie kwijt raak door hun ‘hippige’ manier van schrijven , wat ik bij jou niet ervaar.
  Fijn dat je er bent!

  Like

 14. Van harte met je blog verjaardag! 😉 Ik volg je nu denk ik 1,5 jaar en heb veel van je blogs van daarvoor ook gelezen. En heel af en toe durf ik te reageren 😛 Ik vind je overzichtelijke en praktische manier van schrijven heel fijn! Vaak krijg ik meteen motivatie om ergens mee te beginnen. En elke keer heb je weer inspirerende onderwerpen of thema’s. De variatie, van voeding tot kleding tot opruimen tot mindfull zorgt dat het elke keer weer een verassing is welk artikel we kunnen verwachten. En dat is leuk! Ga zo door, het lezen van je blogs is elke week weer een feestje!

  Like

 15. Gefeliciteerd, ik lees je blogs inderdaad altijd in bed haha! Ik heb er al zoveel aan gehad , hoe minder prikkels hoe beter. Ga zo door! Ik ben groot fan.

  Like

 16. Drie jaar, terwijl het al weer langer lijkt dat ik je volg. Gefeliciteerd, maar vooral ook dank je wel. Want ook dit artikel over volhouden inspireert me weer. Het is altijd fijn dat er mensen zijn die blijven staan voor waar ze in geloven. Uiteindelijk levert dat namelijk het meeste op. Het doet een beetje denken aan Annemarie van Gaal. Ze blijft stug achter haar minder populaire boodschap staan en uiteindelijk levert dat heel veel rust en voldoening op.

  Like

 17. Gefeliciteerd met je blog!
  Bij toeval kwam ik op je blog en die is nu een vast onderdeel geworden van mijn ochtend rondje blogs lezen. Ik vind dat je een hele fijne, heldere schrijfstijl hebt en de onderwerpen spreken me erg aan. Op deze manier ontdek ik steeds meer de rust van minimalisme en kan ik ondertussen meespieken met verbouwing van een prachtig huis. Op naar de volgende drie jaar!

  Like

 18. Hoi hoi,

  Gefeliciteerd met je blog!! Ontzettend leuk dat je gewoon door blijft gaan met schrijven, keep Up the Good work!!

  Marieke

  Like

 19. Hi Anja,

  Hieperdepiep hoera gefeliciteerd met je 3 jarig bestaan van je blog. En ja ook ik lees graag je blogs en zou zomaar kunnen dat ik ze in bed lees 😁. Enorm bedankt voor je inspirerende blogs. Keep up the good work!

  Oh en die taart ziet er echt heerlijk uit! Ik mis wel de 3 kaarsjes erop 😉

  Like

 20. Gefeliciteerd met je blog verjaardag naamgenoot 😉
  Ik ‘gebruik’ je blog voornamelijk om me ervan bewust te maken dat het allemaal ook wel met een stuk minder kan.

  Anja

  Like

 21. Gefeliciteerd!!!

  Ik volg je blog heel graag en ik kijk altijd uit naar het moment dat het mailtje met een nieuw blogartikel binnenkomt! Jouw topics sluiten vaak perfect aan bij de tijd van het jaar of wat er speelt in de grote wereld daarbuiten. Ik haal veel inspiratie uit jouw blog, omdat je zo dicht bij jezelf blijft.

  Hopelijk komen er nog vele jaren bij!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.