Waarom minimalisme werkt voor hoogsensitieve mensen

Eind maart publiceerde ik een artikel met 18 redenen waarom het prettig is om te leven met minder spullen, in tegenstelling tot de algemene gedachte dat geluk zit in het vergaren van dingen en het kunnen kopen wat je hartje begeert. Daarin schreef ik onder andere dat minder zooi zorgt voor minder stress en dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd, rustig hoofd. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom minimalistisch leven goed is voor mensen die hoogsensitief zijn.

Veel mensen voelen zich onrustig of minder prettig in een rommelige omgeving. Maar hoogsensitieve of hooggevoelige mensen hebben daar nog veel meer last van. Zij ‘voelen’ vaak de rommel, wat in sommige gevallen zo overweldigend kan zijn dat gewone dagelijkse taken een probleem kunnen worden.

“Hoogsensitieve volwassenen raken snel (fysiek of emotioneel) uitgeput bij overprikkelende situaties. Ze kunnen door emoties overvallen worden. Juist het onderdrukken van die gevoelens veroorzaakt weer nieuwe emoties.”
Bron: Hoogsensitief.nl

“In externe zin zijn hsp’ers niet alleen gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele en tactiele stimulatie, maar blijken zij ook meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en het aantal mogelijke scenario’s die een omgeving in zich bergt.”
Bron: Wikipedia

“Ieder hoogsensitief persoon ervaart zijn hooggevoeligheid op een eigen manier. Aan de basis ligt steeds zintuiglijke of emotionele overprikkeling, maar de symptomen zijn verscheiden.”
Bron: Vind-een Therapeut.nl

Ik ben zelf niet hooggevoelig, maar ken wel mensen die zich identificeren als hsp’er. Naar schatting is zo’n 15% van de bevolking hoogsensitief in meer of mindere mate. Hoogsensitiviteit is niet goed of slecht; het is een eigenschap (kernmerk van je persoonlijkheid) met plus- en minpunten.

Minimalisme: de omgeving geeft rust

Als je hooggevoelig bent, of je bent ouder van een hooggevoelig kind, dan kan minimalisme een tool zijn om beter met de prikkels en situaties om te gaan. Als je zintuigen snel over hun toeren zijn (geluid, licht, geur, grote mensenmassa’s, drukke omgeving) dan kun je met een minimalistische inrichting in ieder geval je eigen omgeving ‘temperen’:

  • Weinig spullen = weinig visuele prikkels en dus meer rust in je hoofd. Ontspullen is de beste stap hier naartoe. Vooral voor een hooggevoelig kind kan een slaapkamer vol speelgoed in bonte kleuren een stressfactor zijn.
  • Na een drukke (werk)dag is een minimale ingerichte ruimte hetgeen wat je nodig hebt om op te laden. Een rommelige ruimte geeft onze ogen en onze geest minder mogelijkheden om te rusten.
  • Als je minder hebt (bezit), is wat je doet belangrijker. Het geeft meer tijd en ruimte voor zelfonderzoek en tijd om jezelf te leren kennen.
  • Er is minder rommel die je hoeft door te spitten, alles heeft alles z’n vaste plek, wat ook rust geeft.

Het dagelijkse ritme van een minimalist

Maar minimalistisch leven gaat verder dan je omgeving. Het is ook een handelen, en ook daarin denk ik dat dit een verschil kan maken voor hoogsensitieve mensen:

  • Een hoogsensitief persoon voelt zich gestrest of overweldigd als hij in korte tijd veel moet doen. Te veel op je bordje hebben, multitasken, haasten en de druk die daarbij hoort zorgt voor uitputting. Door na te denken over wat er voor jou van belang is om je tijd, aandacht en energie aan te geven – een vitaal onderdeel van minimalistisch leven – kun je deze uitputting voorkomen of in ieder geval verminderen.
  • Hetzelfde geldt voor de creativiteit die deze mensen vaak bezitten. Door niet-nodige acties te schrappen, en bewuster te leven, is er meer tijd voor creatief zijn en het bedenken van nieuwe plannen.
  • Een vaste avond- of ochtendroutine helpt om balans en overzicht aan te brengen in de dag. Voor kinderen kunnen planborden of dagritmekaarten van groot belang zijn.

Ik begrijp dat er veel situaties zijn waar je als hooggevoelig persoon geen of slechts beperkt invloed op kunt uitoefenen. Maar – hoogsensitief of niet – wij kunnen ervoor kiezen om een huis te creëren dat als toevluchtsoord of rustpunt kan dienen. Waar je tot rust kunt komen van de chaos, onduidelijkheid en prikkels van buitenaf. Dat is een voordeel voor iedereen.

Ik denk oprecht dat minimalisme hoogsensitieve mensen in staat stelt een omgeving te creëren die ze nodig hebben om écht uit te rusten, te ontspannen en op te laden. Vooral nadat ze de hele dag externe prikkels hebben ervaren. Wat hen vervolgens weer in staat stelt om goede dingen te doen met de positieve kanten van hoogsensitiviteit: begrip, inlevingsvermogen, creativiteit.

Ben jij een hoogsensitief persoon of ben je ouder van een hsp-kind? Ik hoor graag je mening over bovenstaand artikel!

xAnja

Ik ben geen medische of psychische professional en schrijf over mijn eigen ervaringen en gedachten met gelimiteerde kennis. Hoewel ik me verdiept heb in dit onderwerp, ben ik zeker geen expert. Ga voor persoonlijk advies altijd naar je huisarts voor een verwijzing naar een HSP-coach of GGZ professional. Zie ook hier.

Fotocredits: Vladislav Muslakov

Anja

7 reacties op ‘Waarom minimalisme werkt voor hoogsensitieve mensen

  1. Wat een ontzettend fijne post! Ik herken me hier heel goed in, ik raak overweldigd door heel veel spullen. Toch heb ik bijvoorbeeld veel schoenen, omdat ik hier intens gelukkig van word, maar wanneer de schoenen mijn slaapkamer overnemen geeft het weer heel veel onrust.

    Like

    1. Onze dochter heeft Autisme, ze laat mij zien wat minimalisme is. Wat ze heeft staan aan meubeltjes en accessoires is miniem en veranderd nooit van plaats. Wel houdt ze van kleuren en dat schept dan ook de sfeer in haar studio van haar woonvoorziening. Ook wat kleding betreft, ze heeft wat nodig is en schaft pas iets aan wanneer het andere kapot is is. Het geeft haar rust.

      Like

      1. Wat een mooie reactie, Neeltje. Fijn dat je dochter je zo’n andere kijk op het leven biedt en dat minimalisme ook werkt voor mensen met autisme. Ik kan me indenken dat structuur en regelmaat heel belangrijk voor haar is. Hartelijke groetjes!

        Like

    2. Dankjewel voor je waardevolle bericht, Suzanne. Goed om inderdaad je grenzen te bewaken hierin en te weten wanneer het te ver gaat. Fijne zondag!

      Like

  2. Heerlijk artikel. Ik ben een HSP-er en rust ‘s middags om de namiddag en avond weer aan te kunnen. Ik herken de voordelen van minimalisme, maar de andere kant ervan is dat ik ook floreer bij gezelligheid, gemoedelijkheid en ‘warme’ dingen om me heen. Dus een kaal interieur met staal, leer etc zou mij weer heel ongelukkig maken. Voor mij dus niet te veel, maar wel stof, hout en andere levende materialen. De stadsdrukte zoek ik niet graag op, maar altijd helemaal alleen midden in de rimboe is het ook niet. De HSP-er is in het algemeen gebaat bij ‘alles met mate’. En dat is al moeilijk genoeg 😄voor een HSP-er.

    Like

    1. Hi Petra, dank je voor je berichtje. Inderdaad denken veel mensen bij een minimalistisch leven aan een minimalistisch ‘koud’ interieur: veel wit en harde materialen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ik moest lachen om je ‘in de rimboe’ reactie. Volgens mij kan het daar ook behoorlijk druk zijn met al die apen, vogels en beestjes. Ik heb wel eens in de Amazone overnacht en daar was het geen minuut stil! En ook aardig vol, haha, met al die planten! Fijne zondag nog!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.