Mijn 8 zomerse favorieten | Zomer 2020

Oké, oké, deze blogpost is rijkelijk laat. Het is al een hele tijd zomer en in delen van het land kijken sommige kids alweer uit naar de herfstvakantie, maar toch vond ik het nog best kunnen. Het is tenslotte nog steeds augustus en de laatste dagen was het weer zomers (soms zelfs tropisch) warm. Dus hierbij mijn lijstje met producten, diensten, services waar ik deze zomer plezier aan heb beleefd of waarde uit heb gehaald.

Waarom dit lijstje elk seizoen? Ik doe dat een beetje als ‘tegenhanger’ van de reguliere berichten hier, die vaak gaan over dingen waar je prima zonder kan. Maar dat is slechts één kant van de medaille van minimalist zijn, want juist door te zoeken naar dat wat je wél gelukkig maakt en wat er waardevol voor jou is, kun je afscheid nemen van al het andere. En nee, onderstaande dingen zijn geen must-haves of wereld-veranderende items, het zijn simpelweg kleine highlights voor mij in deze zomerse dagen.

1 – Verhalen-podcasts

Yes, ik schreef er al eerder over, maar tijdens de vakantie heb ik me helemaal suf geluisterd! Verhalen-podcasts stonden vrijwel dagelijks op het menu. Toegegeven: het was bij vlagen ook wel echt te warm om iets te doen, anders dan in de schaduw zitten met een groot glas water. Ik verslond onder andere (je vindt ze allemaal op Spotify):

  • In het hart geraakt – over de moord op Els Slurink
  • De Deventer moordzaak
  • De laatste dans – over een man die zijn vrienden verteld dat hij ongeneeslijk ziek is, maar die in leven blijft
  • Waarom – over de zelfdoding van Björn en hoe zo’n gebeurtenis de gemoederen nog vele jaren later bezighoudt
  • El Tarangu – over een oud-wielrenner die dood is maar ineens op een Belgisch terras zit
  • De showbizzmoord – over de moord op producer Bart van der Laar in 1981.

Vooral die laatste vond ik echt bizar. Even hoopte ik dat het een fictief verhaal was, maar helaas is niets minder waard. Het zijn inderdaad nniet de gezelligste onderwerpen, maar ik vind true crime ontzettend interessant.

2 – Groene thee Sinaasappel Papaya

Gezelligere topics nu! De omslagfoto van deze blogpost is mijn favoriete theesmaakje dit seizoen. Gewoon van de AH. Heerlijk omdat ‘ie zowel warm als koud kan – als je zelf ice-tea wilt maken. De papaya is goed aanwezig en dat maakt deze thee weer eens anders dan anders.

3 – Salade ‘perzik caprese’

Zomerfruit is sowieso een winnaar met warm weer. Een watermeloen-feta salade bijvoorbeeld, maar ook een ‘perzik caprese’: een salade waarbij je in plaats van tomaten verse perzikpartjes gebruikt. Je vult dus aan met mozzarella, rauwe of Parmaham, basilicum en rucola. Nog lekkerder wordt ‘ie als de perzikpartjes of schijfjes nog even op de barbecue gelegen hebben. Snijd daarvoor wel iets dikkere plakjes.

“Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit and resign yourself to the influence of the earth.”

Henry David Thoreau (een van mijn favoriete citaten)

4 – Uncle Roger

Helemaal mijn type humor, die Uncle Roger, te vinden op YouTube. Heel droog, ik waarschuw je alvast. Zijn commentaar op Hersha Patel’s fried rice ging viraal en sinds dat filmpje kijk ik zo af en toe een nieuwe aflevering. Geinig, leuk voor even tijdens je koffiepauze. Gewoon een toffe stand-up comedian.

5 – Kokoswater

De dorstlesser die me in gedachten terugbrengt naar de vuurtoren op Aruba of de baai waar je alleen kunt komen door er naartoe te zwemmen of te wachten tot laag water en over de rotsen te klauteren in Brazilië: dat waren namelijk de twee plekken waar ik – recht uit de kokosnoot – dit drankje dronk. Maar thuis op je terras is het net zo lekker hoor, al is het uit een glas toch minder leuk 😉 Klein weetje: kokoswater is best calorierijk. Eén glas van 250 ml is ruim 100 kcal. Overigens kun je het ook als sportdrank gebruiken: kokoswater is een isotone drank. Het vocht van isotone (en hypotone) dranken kan het beste worden opgenomen door het lichaam.

6 – Gegrilde maïs van de barbecue

Barbecuen in general, haha! Toch wel één van m’n favoriete zomerse bezigheden. We kregen een prachtige barbecue cadeau van Boretti (de Terzo compact) en dat is echt een waanzinnig ding. Ooit krijgt ‘ie een vast plekje in de buitenkeuken, maar voor nu is het gewoon “waar op het terras zijn de tegels het mindste verzakt en kan ‘ie veilig staan” haha. Nu de maïs ook vers van het land in de winkels ligt (check je groenteman/-vrouw) is dat zo van de hete grill met wat boter en zout één van mijn favoriete gerechten. (Beste manier om het te eten: twee saté- of cocktailprikkers pakken, aan allebei een kant er één prikken en afknabbelen maar!).

7 – Zonnebloemen

Ik ben in augustus jarig en heb altijd al iets met zonnebloemen gehad. Toen we in Frankrijk waren, met alle velden volop in bloei, kon ik het niet laten om even goed op te foto te gaan tussen deze tournesols. Voorzichtig natuurlijk, maar wat was het magisch. Ze kunnen zo’n 3 meter hoog worden, dus dit waren nog maar kleintjes! Ik koop nu nog geen bosje voor thuis, want het huis is nog een zooitje, maar reken maar dat er volgend jaar een bos op de eettafel staat!

8 – Weckpotten

Nu er veel lekkers vers van het land te verkrijgen is, wil ik mijn vrije weekenden gebruiken om te wecken, in te maken of bijvoorbeeld jam te koken van het zomerfruit. De oldskool weckpotten gebruik ik het hele jaar door, in de keuken als opbergplek, om restjes in te bewaren, om ice-tea in te maken en zelfs als wijnkoeler, maar ook op andere plekken in huis: als plantenpot (leuk met blauwe druifjes in de lente), vaas, pennenbak en zelfs als cadeautje. Eerder schreef ik er al over in mijn post over multifunctionele keukentools. Ik gok dat ze de komende weken wel weer goed van pas zullen komen!

Tot zover mijn lijstje met favorieten van deze toch wel wat vreemde zomer. Deel gerust de dingen waar jij waarde uit hebt gehaald in de afgelopen tijd!

xAnja

Ps. vanaf volgende week is er een nieuw blogschema: maandag en woensdag staat er een nieuwe post online omstreeks 07.00 uur, in het weekend (afwisselend za/zo) is ‘ie er voor bij je koffie om 09.00 😉

Anja

7 reacties op ‘Mijn 8 zomerse favorieten | Zomer 2020

  1. Toevallig dat je die mais noemt. Toen ik een dikke week geleden nog samen met mijn tijdelijke campingbuurman naar de super ging voor een gezamelijke bbq vond hij het maar een raar idee. Maar de in drie stukken gesneden kolven, mét stokje inderdaad, waren het meest populair!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.