65 dingen die ik niet in mijn keuken heb (en ook niet mis)

De keuken is waarschijnlijk de plek waar er per vierkante meter de meeste spullen staan. De hoeveelheid ‘keukendingen’ die te verkrijgen zijn loopt in de tientallen stuks. Het is dan ook de ruimte waar je het meest kunt ‘winnen’ als je gaat ontspullen. Kan jouw keuken wel een opruimrondje gebruiken? Lees dan zeker verder.

Dit lijstje hieronder bevat ruim 60 ‘typen’ keukenprullaria – alles van apparatuur tot pannen tot kookgerei en glazen – die ik niet heb in mijn keuken. En: de lijst zou nog langer kunnen zijn, ik heb me beperkt tot dingen die je regelmatig in huis ziet of die veel te koop worden aangeboden bij huishoudelijke winkels.

Waarom dit lijstje? Omdat ik van mening ben dat we met veel minder afkunnen dan we denken. Ik kook graag en ik heb geen van onderstaande producten nodig. Dat gezegd hebbende, dit lijstje is persoonlijk. Het zijn de producten waar ik geen waarde uithaal en waarop ik dus geminimaliseerd heb – of ik heb ze gewoon nooit aangeschaft. Om een beetje een idee te geven hoeveel ik heb weggedaan in de keuken heb ik de items die we hier ooit in huis hadden schuin weergegeven.

60+ dingen die ik niet in mijn keuken heb

  1. grillpan
  2. tajine
  3. eiersnijder
  4. wok
  5. kruidenrek
  6. appelsnijder
  7. servethouder
  8. appelboor
  9. broodtrommel
  10. messenblok en messenset
  11. kookwekker
  12. keukenrol+houder
  13. etagère
  14. uitsteekvormpjes
  15. frituurpan
  16. magnetron
  17. waterkoker
  18. vershoudclips
  19. speciale pannen: pastapan, aspergepan, mosselpan, stamppotpan…
  20. voorraadblikken voor thee of koffie (ik heb er wel voor suiker)
  21. wafelmaker
  22. satéprikkers
  23. pastatang
  24. vleeshamer
  25. rijstkoker
  26. poffertjespan
  27. chocoladefontein / fondueset
  28. schilmesje
  29. frietsnijder
  30. mandoline
  31. champignonborstel
  32. lepellegger / messenlegger
  33. aanzetstaal
  34. ijstang
  35. borrelglazen
  36. brooddoos
  37. taartdoos
  38. bewaarblik voor knackebröd, toast
  39. crème brûlée brander
  40. beslagkom
  41. beschuitblik
  42. pizzaplank / pizzaplaat / pizzasteen
  43. popcornmaker, suikerspinmachine, pizzapan
  44. cocktailshaker
  45. dienblad
  46. wijnkoeler
  47. spiraalsnijder
  48. rietjes
  49. soepkommen
  50. servetringen
  51. sapkan (met zo’n kraantje)
  52. koffiecupshouder
  53. gebaksbordjes
  54. theebox
  55. thermoskan
  56. theepot
  57. koffiepot
  58. warmhoudplaat
  59. pastamaker / pastamachine
  60. speciale borden (pastabord, kerstboombord, pannenkoekbord, tapasbordje, pizzabord)
  61. theezakjeshouders
  62. lunchbox
  63. eierdopjes
  64. botermes
  65. shotglazen

Benieuwd naar wat ik dan wel in de keuken heb staan? Dan zijn er de blogposts:

waar je inspiratie uit kunt halen. Nogmaals: wat er voor mij hier niet nodig is, is misschien voor jou verrekte handig. Of wil je misschien helemaal niet kwijt. En dat is dikke prima; het heeft hier ook zo’n 5 tot 6 ontspulrondes gekost (en verhuizen helpt ook goed, haha).

Wil je weten waar je deze keukenspullen een tweede leven kunt geven? Kijk dan in het artikel ‘welke spullen doneren aan welke goede doelen‘.

Wanneer heb jij voor het laatst de keuken opgeruimd?

xAnja

Fotocredits: Sven Mieke

Anja

24 reacties op ‘65 dingen die ik niet in mijn keuken heb (en ook niet mis)

  1. Veel van die spullen heb ik eigenlijk ook niet in mijn keuken. Sommige ook wel 🙂 Wij hebben hier thuis vorig weekend onze keukenkasten nog eens uitgemest en er is echt weer veel weg waardoor we ineens een hele kast leeg hadden. Maar we krijgen een baby die weer eigen spullen nodig heeft dus ik vermoed dat die kast ook weer snel gevuld zal worden :p

    Like

    1. Ha, dat noemen ze nesteldrang toch? Met een baby gaat het inderdaad hard qua spullen. Ik heb hier op de blog ook wel eens over een minimalistische babyuitzet geschreven, wellicht interessant! Succes met de laatste loodjes!

      Like

  2. Heel veel van jouw lijstje heb ik ook niet. Toen wij dit jaar een nieuwe keuken kregen, wist ik dat ik minder opbergruimte zou hebben. Ik heb driekwart van mijn keuken inboedel naar de kringloop gebracht. En weet je wat zo leuk is? Tot nu toe mis ik helemaal niks!

    Like

  3. Even geteld, ik heb 30 dingen van deze lijst wel. Veelal veelgebruikt, vaak multifunctioneel (onze beslagkom wordt ook gebruikt voor salades, de gebaksbordjes gebruiken we werkelijk overal voor, van snacks tot toetjes) sommige in de ‘opmaakfase’. Slechts een enkel ding wordt misschien weinig gebruikt, dus ik ben best tevreden. Ik waak wel voor het binnenhalen van extra spullen. Er bestaat zoveel keukenapparatuur, met of zonder stekker, waar ik het nut absoluut niet van inzie.

    Like

    1. Dat is zeker waar, Hermien. Vind het leuk om te lezen dat dit lijstje inspireert tot “tellen wat ik wel/niet heb”. Mooi hoe daar verschillende keuzes in gemaakt worden. Die gebaksbordjes mis ik hier trouwens nooit… en dat was echt een hele stapel (wel 20 stuks ofzo)!

      Like

  4. Ik heb van deze lijst een waterkoker, gebaksbordjes (gebruiken we ook als lunchbordjes) en een glazen beslagkom. Die laatste zou ik nog weg kunnen doen en in plaats daarvan een pan gebruiken, maar glas vind ik fijner 🙂

    Kook jij water in een fluitketel?

    Like

  5. Heerlijk zo’n lijstje. Voor mij gelijk inspiratie om nog eens kritisch naar de inhoud van mijn besteklade te kijken. De ‘opbrengst’: 1 sauslepel, 4 gebaksvorkjes, 2 vorken, een zeefje en een eiersnijder. Dat scheelt weer heerlijk in die kleine lade.

    Geliked door 1 persoon

  6. ik heb alleen de waterkoker en de schilmesjes.
    Bij minimalisme is het vaak een probleem wanneer vrienden,buren, familieleden binnenkomen en meteen kritiek uitten, zo van wat leeg,heb je niks of heb je geen baan?
    Erg lastig als ze in je keuken een glas willen pakken en dan zeggen..zo jij heb weinig wat een keuken zeg?
    En dan roddelen dat ik geen goede gastheer ben of mijn geld aan gokken uitgeef in plaats van mijn huis.
    Maar ik wil gewoon zo wonen!

    Like

    1. Nou mensen die dat soort kritiek leveren minimaliseer ik op den duur ook uit mijn huis. Ik lever ook geen kritiek op mensen die hun huis wel vol zetten met in mijn ogen overbodige spullen. De mensen om mij heen leven gelukkig volgens het motto leven en laten leven en hebben gelukkig zelden kritiek op mijn leefwijze. Sommigen van hen zeggen soms zelfs eigenlijk ben ik best wel een beetje jaloers op hoe je leeft, want je huis is altijd lekker opgeruimd.

      Geliked door 1 persoon

  7. Ik heb er 16 van jouw lijst wel! Een groot deel is te verklaren doordat bakken echt een hobby van me is. En een eiersnijder maakt het maken van een flinke bak eiersalade toch wel een stuk makkelijker, haha.

    Like

  8. Grappig! Dit weekend ga ik mijn keuken opruimen. En het eerste wat de kast uit gaat is de grillpan en die staat bij jou op nr. 1! Verder heb ik dit weekend 4 nieuwe theeglazen en 4 nieuwe koffiemokken gekocht. En die komen in de plaats van alle huidige theeglazen en mokken (ca. 20 stuks!). En volgende maand ga ik voor de tweede keer opruimen aan de hand van de 30-Day Minimalism Game van TheMinimalists.com. Ken je dat? Dit voorjaar deden we een eerste rondje, mijn man en ik ieder voor zich. Met als resultaat meer dan 1000 dingen weg in 1 maand! Tot slot: complimenten voor je blog. Ik lees het met plezier en haal er veel inspiratie uit.

    Like

    1. (Had een hele reactie getypt, maar hij heeft er geen zin in). Kort samengevat: grappig van die grillpan, benieuwd hoe het is gegaan met het opruimen van de keuken. De MinsGame heb ik inderdaad al eerder over geschreven, The Minimalists volg ik regelmatig – zeker in het begin was het een grote inspiratiebron. En 1000 dingen weggedaan in 1 maand? Wat goed zeg, wat een hoeveelheid!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.