8x opruimen in de herfst van 2020

De tijd die waarschijnlijk de geschiedenis in gaat als de ‘gekste’ herfst ooit is aangebroken. Dachten we net dat het weer een beetje oké ging, is de tweede lockdown een feit. Met hernieuwde ogen kijken we naar ons huis, onze leefomgeving. Tijd voor een lijstje met aanpakkers voor deze tijd van het jaar.

Het is dan een gedeeltelijke lockdown en toch zie ik – net als in maart/april – het aantal lezers stijgen en zoeken naar ‘opruimen’, ‘ontspullen’. Volgende week schrijf ik dan ook een speciaal bericht over corona-opruimen. Wat ik daar precies mee bedoel wordt dan duidelijk, vandaag richt ik me op een aantal punten die je dit weekend of in de komende week alvast kunt aanpakken.

1 – Zomerkleding

De dagen van zomerjurkjes en slippers zijn definitief voorbij voor 2020. Neem een momentje om je kledingkast op te frissen, het zomergoed weg te bergen naar zolder en je kast in te richten met de fijnste items voor het najaar. Ik deed dat zelf ook: zie hier mijn Capsule Wardrobe voor deze herfst.

Overbodige items breng je het beste naar:

PackMee
Weggeefwinkel
Kringloopwinkel
COA
 (azc)
Lokale kledingbank
Kledingcontainers van bijv. Leger des Heils of Sympany – hier mag ook kapotte kleding in.

2 – Tijdschriften

In de winter lezen we meer dan in de zomer – behalve in de vakantie – en de meeste mensen hebben ook zin in ander leesmateriaal in het najaar. Ruim je stapel tijdschriften en magazines op (een mooi klusje voor een doordeweekse avond) en bewaar alleen degene die je nog wilt lezen of waar je inspiratie uithaalt.

Deze items opruimen:

In de oud-papier bak
Naar scholen/KDV/verenigingen om te knutselen
Hele jaargangen kun je verkopen op Marktplaats
Doorgeven aan iemand anders
“Gratis af te halen” lokale groep op Facebook

3 – Voorraadkast

Nu we niet uit eten kunnen, bestaat er het risico dat we onze voorraadkast helemaal vol gooien met allerlei ‘lekkers’, bijzondere maaltijdmixen, maaltijdpakketten of allerhande culinaire uitspattingen. Waar we vervolgens nooit meer wat mee doen. Of misschien één keer mee koken. Maak van je vrije dag gebruik om de voorraad eens even goed door te spitten en alle producten die over-de-datum / halfopen / ongebruikt en ongewild in de kast staan, weg te doen.

Bonuspunten: de theedoos – zoek ‘m uit, maak ‘m goed schoon en doe de smaakjes weg die er al te lang inzitten.

Deze items opruimen:

Open verpakkingen en/of over-de-datum: weggooien, recycle de verpakking
Gesloten verpakkingen: Voedselbank, vrienden/buren, “Gratis af te halen” lokale groep op Facebook

4 – Thuiskantoor

Ben je ook van de “afdeling thuiswerken” geworden dan heb je waarschijnlijk voor jezelf een werkplek ingericht. Of dat nu de eettafel of een aparte werkkamer is, grote kans dat ‘ie ondertussen aardig dichtgeslibd is. Nietjes, post-its, papieren, kladblokjes… Om over de hygiëne maar te zwijgen met al dat eten-achter-het-scherm. Tijd voor een uurtje opbergen en schoonmaken met een fijne, opgeruimde, schone werkplek als resultaat.

Doen met de overbodige items:

Recyclen (oud papier in de oud-papier bak etc)
Computers, modems, schermen, printers: IT Donations

5 – Zwemspullen

Ligt er nog een opblaasboot in het midden van de schuur, hangen er nog half-opgeblazen zwemvestjes in de gang, ligt er nog een verdwaalde zwembroek in een wasmand? Ook die hebben we niet meer nodig in de herfst. Pak een momentje om deze categorie uit te zoeken en op te bergen tot er weer warmere dagen aanbreken. Hieronder vallen alle zwemkleding en zwem/waterattributen en bijvoorbeeld ook strandlakens. Laat de kids meehelpen met dit opruimklusje – zij zijn ook de grootste troepmakers hier 😉

Overbodige items kun je het beste hier brengen:

Weggeefwinkel
Kringloopwinkel

“Gratis af te halen” lokale groep op Facebook

6 – Planten

Het was een ware rage in het begin van het jaar: de ‘urban jungle’. Het hele huis moest ineens vol met planten. We sloegen aan het verzamelen, stekken en verzorgen. Voor sommige bleek het een mentale oefening, anderen hadden het na twee weken weer gezien. Hoe staat het met de planten bij jou in huis? Heb je er eigenlijk teveel? Ben je niet zo’n groene-vingers-type en kost het je teveel tijd, ook al staat het leuk? Geef jezelf de toestemming om spullen weg te doen als het niet werkt voor jou.

Wil je er een extra beetje power aan geven: check dan meteen alle plantenpotten en bloemenvazen: welke gebruik je wel/niet? Welke kunnen er weg?

Planten cadeau doen of doneren kun je via:

“Gratis af te halen” lokale groep op Facebook
Plantenbieb of stekjesbibliotheek
Vrienden/familie/kennissen/buren
Marktplaats (te koop/gratis)

7 – Sjaals / mutsen / handschoenen

Hoe staat het met het herfst- en wintergoed: sjaals, mutsen, handschoenen, maar ook paraplu’s en hoeden/petjes? Zijn de handschoenen te klein voor de aanwezige kids of zijn het er zoveel dat de mand uitpuilt? De mand of het ladekastje met wintergoed uitzoeken is een 10 minutenklusje met een fijn resultaat voor elke winterdag. Bekijk dan ook meteen even de paraplu-collectie en de hoeden aan de kapstok: welke zijn er al heel lang niet gebruikt / gedragen?

Te groot, te klein, teveel? Breng het naar:

Weggeefwinkel
Kringloopwinkel
Lokale kledingbank
Kledingcontainers van bijv. Leger des Heils of Sympany

8 – De tuin / het balkon

Van de week viel het me ineens op: het is ook herfst in de tuin. Bladeren overal op de grond (en bij ons een enorme lading kastanjes), maar ook donkerdere kleuren, weinig bloemen en die nat-hout-geur die zo hoort bij de herfst. Binnenkort maak ik de tuin winterklaar en ik raad je aan hier ook alvast een dag voor te plannen. Oktober is er dé maand voor. Ik zal daar nog een apart blogje aan wijden en tips zijn zeker welkom – ik ben nog lerende hier. Heb je een balkon? Dan is dit het moment om die op te ruimen en spullen naar binnen te halen.

Tot zover het lijstje met opruim- en minimaliseeracties voor dit najaar. Ik heb ze weergegeven in een speciale printable, die voor jou – als lezer van mijn blog – volledig gratis te downloaden is. Print ‘m uit en hang ‘m goed in het zicht, zodat je de klusjes kunt afstrepen. Er zijn extra blanco regels toegevoegd zodat je er eventueel nog extra to-do’s aan toe kunt voegen. Handig hè!

Veel succes, laat me weten welke klus jij als eerste gaat aanpakken!
xAnja

Omslagfoto: freddie marriage

Anja

7 reacties op ‘8x opruimen in de herfst van 2020

  1. Leuk lijstje weer! Oktober vind ik altijd een heerlijke opruimmaand, dat is de eerste maand dat we echt meer binnen dan buiten zijn. Even frisse wind er door om daarna te genieten van knusse avondjes binnen 😉

    Like

  2. Net de gang + kast opgeruimd (alle zomerjassen gewassen en maten gecheckt, sjaals/mutsen/wanten tevoorschijn gehaald), en eindelijk haakjes opgehangen voor alle school- en gymtassen. Inderdaad laarzen ook weer tevoorschijn gehaald. Nu wel nog een laarzenhanger maken van wat hout, want het zijn ontzettende sta-in-de-weg gevallen.

    Winterklaar maken van de tuin doe ik vrij minimaal: de meubels en het tuingereedschap worden geboend met een sopje, eventueel geolied, en opgeborgen in de schuur. Dat is even tetris voor gevorderden, maar het staat er dan wel mooi 5 maanden droog. Het groen laat ik met rust, zo heb ik nog een beetje mooi uitzicht op het skelet van de planten in plaats van allemaal van die afgeknipte bosjes. Daarnaast zitten de meeste planten nog vol met dingetjes waar vogels en beestjes nu behoefte aan hebben, zoals zaden maar ook schuilplaatsen.
    Alleen het gras en de wintergroene planten worden vrijgemaakt van gevallen blad, anders verstikt het groen. Dat gevallen blad hark ik zo tussen en onder de rest van de planten: gratis voeding en ook weer schuilplaats voor allerhande beestjes. Klaar 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.