De 1e kamer is af! Voor en Na foto’s | Verbouw-update

Sinds maart van dit jaar verbouwen wij ons herenhuis uit 1906, waar sinds de jaren 80 niet zoveel meer aan gedaan was. We zijn van plan het huis in meerdere fases te verbouwen, waarbij we grote klussen afwisselen met kleine. En vandaag kan ik voor het eerst foto’s delen van een kamer die af is. Het is: het toilet 😀 Welkom bij klus-update 6!

Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, lees dan eerst even deze eerdere verbouwupdates (chronologisch van nieuw naar oud):

En dan nu naar anno nu: overal in huis vorderen de projecten gestaag. Als je me op Instagram volgt, dan heb je ook al wat foto’s van de hal gezien en mijn laatste project: het restaureren van de glas in looddeur van de vestibule.

De vóór-foto’s

Eén kamer(tje) is in ieder geval klaar, hoera, hoera! Het is het toilet op de eerste verdieping. Eens even kijken hoe dat er eerst uitzag:

Yep. Eerst was het toilet onderdeel van de badkamer. Daardoor had deze ruimte een wat vreemde vorm – en het klopt ook niet met de originele plannen voor het huis.

Dat wandje hier hebben we weggehaald om een ingang te maken naar de badkamer vanuit de slaapkamer. Dit wordt dus onze badkamer en-suite, op de tweede verdieping is er nog een doucheruimte. Het toilet zit nu weer op de ‘oude’ plek (zoals op de bouwtekening) en het is dus ook een “losse” toiletruimte, niet meer een onderdeel van de badkamer.

Hier is het nieuwe wandje al te zien (links en rechtdoor). Je kijkt hier via de inbouwkast naar de achterkant van het toilet, die je vanaf de gang binnengaat. Rechts de slaapkamer, links doorgang naar de badkamer.

Weer een flink stuk verder: alle leidingen op hun plek, inbouwtoilet staat, de muur is dicht, de vloer bijna en het plafond ook. De leidingen (ook elektra) zijn in gefreesd. Ook zit de centrale ventilatie-afzuiging op z’n plek (dat witte bolletje).

Tijd voor de tegels! De muren links en rechts zijn in een mat- offwhite tegel met een heel klein werkje erin. Maar all eyes gaan natuurlijk naar de wand met de prachtige groene tegels in visgraatmotief.

De deur was ooit omgezet om naar binnen open te gaan, maar dat zou met het toilet niet meer passen. Dus die moest omgedraaid. Hier liggen de vloertegels er ook al in en je ziet het wasbakje al. Maar als je denkt dat je er dan bijna bent, neeeeee… er moet nog gekit en geverfd en gevoegd en nog meer gekit en gemonteerd worden. Het plafond moest nog gestuct en geverfd. En ik mocht nu ook met de verfkwast aan de slag, want dat poepbruin was het toch niet helemaal voor ons 😉

En dan nu…

*tromgeroffel*

Daar is ie dan: de volledig nieuwe toiletruimte! Al het houtwerk is van Fairf in RAL 9010. Ik heb ook hun multiprimer gebruikt als ondergrond. De paneeldeur is nog origineel, uiteindelijk moet hier nog messing deurbeslag op.

We zijn voor een hangend toilet een een hangend fonteintje gegaan. Overal in huis zul je hier dezelfde tinten aantreffen: messing, matzwart, groen, wit. Het zwart stalen onderstel van het betonnen fonteintje zorgt ervoor dat je geen haakje hoeft op te hangen. De spiegel is tweedehands en hadden we in ons oude huis ook al.

Ik ben zo blij met deze groene tegels! Het was best een gok vanaf een staaltje maar ik was er vrijwel meteen verliefd op en ik ben zo blij dat Mr Dutchie het er ook mee eens was. Het toilet is een rimfree variant, dus hoera hoera, geen vieze randjes meer. Hier zie je ook de mooie vloertegels wat beter, in een tint die overeenkomt met het beton van het wasbakje.

Ik ben bewust gegaan voor een hangend zeeppompje om de oppervlakken zoveel mogelijk leeg te kunnen laten. Het ontwerp is verder ook ‘minimalistisch’ omdat er geen randjes of plankjes etc zijn. Zo is het toilet helemaal ingebouwd met de muur. Er komen verder ook geen knopjes of hangertjes of andere freubels. Alles wat er staat/hangt heeft een functie.

Hier zie je de tinten in de tegel pas echt goed… wat een plaatje he!

Voor de kraan kozen we dus voor messing, net als de handgrepen in huis, maar dan wel voor een iets modernere variant: strakke kranen in geborsteld messing, niet de glimmende gepolijste versie. De mand is bewust van ribstof om de akoestiek in deze ruimte wat te verbeteren: het zijn veel harde oppervlakken.

Het is bizar om te bedenken dat dit de eerste ruimte is die we afgemaakt hebben, maar het kwam toevallig zo uit en was ook een “overzichtelijke” klus. Ik ben er zo ontzettend blij mee – over alles in dit kleine kamertje is nagedacht. Van de afzuiging in het plafond tot de lichtschakelaar, tot de spotjes, het toilet, de zeeppomp, de bijpassende toiletrolhouder en de wcrol-mand. Het geeft goede motivatie om verder te gaan.

Het lijkt een kleine stap misschien, maar is toch een immense stap voorwaarts. Wat vind jij ervan?

xAnja

Productinfo:

Groene wandtegels: Lume green, uit de Crogiolo-lijn van Marazzi, via Jan Groen Tegels*
Witte wandtegels: mat wit, Austin, Steuler Design via Jan Groen Tegels*
Vloertegels: Earth, Sintesi Concept Stone (formaat 60×60 cm) via Jan Groen Tegels*
Houtwerk verf: multiprimer en Fairf zijdeglans RAL 9010*
Spiegel: kringloop, al in bezit
Wasbakje en kraan: Beton met gouden kraan, Force fonteinset, Differenz
Zeeppompje: Bol.com
Wc-rolhouder: Bol.com
Toilet: Nemo Go rimfree met softclose toiletbril
Inbouwtoilet en spoelfrontje: Geberit
Mandje, zwart met leren hengels: Xenos
Gastendoekje: Blokker
Toiletborstel: Ikea

*ik heb Fairf en Jan Groen zelf benaderd voor een samenwerking i.v.m. het houtwerk wat geverfd moet worden in ons huis en het inrichten van de badkamer. Hoewel we hier dezelfde producten gebruiken, is dit artikel geen onderdeel van de samenwerking. Samenwerken beïnvloedt mijn mening niet en beide bedrijven hebben geen enkele invloed op de inhoud van dit artikel gehad.

Anja

29 reacties op ‘De 1e kamer is af! Voor en Na foto’s | Verbouw-update

    1. Ha, dat is een beetje lastig fotograferen! De lichtschakelaars hier in huis zijn van Gira, de matzwarte variant (ik geloof E9 ofzo, als je de details wil vraag ik ze even na). De spotjes zijn ook matzwart, 2 stuks, via Lampenlicht.

      Like

  1. Ziet er strak en mooi uit! Wat ik me afvraag, waarom is er niet gekozen voor een hangend wc borstel houder om de vloer leeg te houden en geen nisje voor de wc-rollen?

    Like

    1. Heel simpel: deze toiletborstel hadden we nog en ik wilde ‘m niet wegdoen als ‘ie nog goed was. Hij is eigenlijk veel te glimmend zwart, maar over een poosje zal ‘ie wel opgebruikt zijn en komt er wellicht een hangende houder.
      Zo’n nisje voor de toiletrollen vind ik niet zo mooi. Zeker met deze patroontegel zou dat teveel zijn, ik vind juist die hele wand zo imposant zo!

      Like

  2. Wow, wat een mooie ruimte geworden. Ben echt verliefd op die groene tegels! En slim inderdaad om zoveel mogelijk hangend te doen, een goede tip om te onthouden.
    Ben zo benieuwd naar de rest van de het huis straks.

    Like

  3. Ik vind die groene tegels geweldig mooi! Dat wil ik dus ook graag nog ergens hier in huis als we ooit gaan verbouwen. Wij hebben gekozen voor een zwarte wc (ik wou eerst onze vintage roze exemplaar houden maar mijn vriend heeft ‘m per ongeluk stuk gemaakt) en die zou denk ik ook wel mooi passen bij die groene tegels.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ziet er erg mooi uit, alleen ik had dan ook nog even de wc rollenhouder ingebouwd met een rollenbox voor je voorraad. Super fijn systeem en dan heb je dus ook niks meer op de grond rondom de wc staan 😊

    Like

  5. Zeer verliefd op de groene tegels. Worden hier ook overwogen voor het toilet.
    Wel zeer benieuwd hoe jullie die groene kleur zullen doortrekken in jullie woonkamer.
    Daar toevallig al foto’s van?

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.