Zo maak je er een top zomer(vakantie) van

Experiences over things – dat is toch wel het mantra van de minimalist: tijd maken om dingen te ervaren, al dan niet met degene die je lief en dierbaar zijn, boven het altijd maar verzamelen en najagen van (meer) spullen en bezit. En precies dat is dan ook de focus van dit artikel vandaag, omdat ik oprecht geloof dat je er op die manier een topzomer van kunt maken. Hoe precies? Daar heb ik 8+ tips voor.

Is bij jou de kinder/schoolvakantie al begonnen? Heb je je zomervakantie al aangevraagd en akkoord gekregen? Zelfs al je weinig tot geen vrije tijd in het verschiet hebt, is genieten van de zomer vast één van je wensen. Het is dé tijd om buiten te zijn (als we mazzel hebben met het weer dan 😉 ) en om avonturen te beleven. En, seizoensliefhebber als ik ben, hoort “de zomer volop ervaren” er ook bij.

Oké, leuk idee: maar hoe breng je dat in de praktijk? Hoe maak je er een fijne, mooie zomertijd en/of schoolvakantietijd van waar je (en je kinderen) in de herfst met een glimlach op terug kunt kijken? Ik deel mijn gedachten door middel van onderstaande tips:

1 – Een Zomer Bucket List

Dit zal niet echt een verrassing zijn, want ik heb er zelf ook één. Ik geloof er heilig in dat de zomers die ik achteraf maar een beetje “meh” vond, de zomers waren waarin ik alles maar een beetje op z’n beloop liet. En als dat jouw ding is, of jij juist graag die ontspannen manier van leven kan waarderen in je vakantie – dan moet je dat zeker zo houden. Maar tegen iedereen die blij wordt van veel voorpret, van dingen (samen) bedenken om te doen, zeg ik: maak een bucketlist met toffe zomeractiviteiten (hier alle ideeën). Of je nu single, samen of een gezin van 10 hebt.

2 – Takenlijstjes kids

Het is weinig ontspannend als elke schoolvakantie-dag begint met gezeur om tijd achter de tv, Playstation, laptop of iPad. Of met ruzie wie er die dag een vriendje mag uitnodigen om mee te spelen. Tip van mijn kant: maak voor elk kind een lijstje met taken die ze afgerond moeten hebben alvorens ze schermtijd krijgen en vóór er andere kinderen welkom zijn in huis en/of er groepsactiviteiten gedaan mogen worden.

Op dat lijstje kunnen zaken staan als: bed opmaken, ontbijten, tandenpoetsen, hond uitlaten etc. Door er daadwerkelijk een geprint lijstje van te maken, voorkom je dat jij de politieagent bent en geef je de verantwoordelijkheid aan het kind. Praktische tip: lamineer het printje, hang het op en streep af met een whiteboardstift. Dan kun je het ’s avonds zo weer schoonvegen voor een nieuwe dag.

Voorbeeld van The Incremental Mama

3 – Eén-op-één-tijd

Of het nu gaat om een “date” met oma of een moeder-dochterdagje: de zomer is een mooi moment om één op één af te spreken met iemand die je normaal alleen in een groter gezelschap (je gezin, je halve familie, de totale vriendengroep) ziet. Dergelijke afspraken versterken je onderlinge band uiteraard veel meer dan wanneer je als groep iets doet. Beide zijn leuk, absoluut, maar persoonlijk ben ik net wat meer fan van met z’n 2-tjes. Bootje varen met de beste vriend(in) van je geliefde? Sushi halen met die vriendin die wat verder weg woont? Why not!

4 – Vakantievoorpret

Staat er een vakantie gepland? Al is het ‘maar’ een weekendje weg, de voorpret kan vaak al zoveel doen voor de totale beleving van je vakantie. Hoe je dat doet? Eerder schreef ik al de blogpost ‘Genieten van je vakantie: hoe creëer je voorpret?

5 – Binnen je budget blijven

Oké, stomme tip misschien, maar toch deel ik hem: de herinnering aan je zomervakantie wordt een heel stuk minder gezellig als je thuiskomt met een schuld. Of wanneer je echt veel teveel geld uitgegeven hebt. De oplossing: een goed vakantiebudget – en jezelf eraan houden natuurlijk!

6 – Geen inpakstress

Ben jij een super voorbereid persoon en heb je al inpaklijstjes klaarliggen, terwijl je pas over 4 weken weggaat? Of ben je zo’n lastminute ik-pak-het-gewoon-in-een-keer type? Hoe dan ook, inpakken is meestal wel even een klusje. Voor een minimalistische kijk op inpaklijstjes, klik je hier.

Ps. Ook leuk om uit te proberen: een capsule garderobe <- dit was die van mij voor de zomer van 2020, waarmee ik onder andere naar Frankrijk ging.

7 – Voorkom “vakantietroep”

Vakantietroep is een verzamelnaam voor alle zooi die zicht opstroopt in en om het huis. Entreetickets en afhaalbewijzen maar ook opblaasboten en half in- of uitgepakte koffers. En waar we in de winter af en toe nog wel eens flink opruimen, gebeurt dat hartje zomer zelden. Vakantietroep kun je voorkomen. Eerder schreef ik er al een artikel over.

8 – “Adem” de zomer

Maak er een echte zomerse tijd van, ook al laat het weer misschien te wensen over. Draai zomerse muziek op vrije dagen. Kijk zomerse films. Eet zomerse gerechten. Draag wijdvallende, vrolijke kleding. Lees zomerse blogs of vakantieverhalen. Zomer is ook een mindset!

En nog wat korte en simpele tips om er een mooie zomer van te maken:

 • Neem écht vrij op vrije dagen. Pak niet “een dagje” maar lever vakantiedagen of overuren in om meerdaagse rust te kunnen nemen.
 • Vakantie? Zet je out-of-office aan met een vrolijke boodschap. Zet ‘m tot één dag later dan je daadwerkelijk weer aan het werk bent, zodat je die dag kunt besteden aan het opstarten en bijlezen.
 • Beëindig je laatste werkdag voor de vakantie op een prettige manier, zodat je er echt afstand van kunt nemen. Maak je werktas leeg en ruim je thuiswerkplek op.
 • Dek in het weekend ’s avonds al de ontbijttafel, zodat je lekker kunt uitslapen en direct kan aanschuiven. Maak er wat vrolijks van, alsof je in een hotel of vakantiehuisje bent.
 • Ga op vrije dagen in de ‘pensionado’-stand: hoe zou je dag eruit zien als je met pensioen was? Koffietje, krantje, boekje lezen, dutje?

Tot zover mijn tips en suggesties voor een fijne zomer(vakantie). Wat is jouw manier om écht van de zomer te genieten?

Alvast een fijne zomertijd en mooie vakantie,
xAnja

Anja

7 reacties op ‘Zo maak je er een top zomer(vakantie) van

   1. https://golveninzee.nl/2021/02/27/even-heel-iets-anders/
    Ik was al vroeg aan het uitzoeken geweest hoe mijn garderobecapsule voor voorjaar én zomer er uit zou gaan zien. Moet er nog een blog aan besteden zie ik nu. Maar op de collage is te zien wat er zo ongeveet in mijn kast apart hangt. Drie leuke lange bloemetjes zomerbroeken, twee driekwart, twee jurken, vijf t-shirts, twee blouses, blauwe en zwarte sandalen en een paar witte dichte schoenen. Een spijkerjasje en een rode blazer. En alles is te combineren. Heerlijk. Geen gezoek meer. Heb enkele dingen nieuw gekocht, maar meeste hing al in mijn kast.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.