Ontspullen na de vakantie: wat doe je weg en wat niet?

De zomervakantie zit er weer op. In die periode waren we meer thuis, maar ook meer ván huis. En dat levert regelmatig een stapel spullen op. Dingen die je hebt gebruikt, zoals de bekende opblaaskrokodil, maar ook spullen die extra gekocht zijn, zoals nóg een fles zonnebrand of souvenirs. Slingeren die bij jou ook nog door je huis? Tijd voor een ontspulronde!

Dan heb ik het in de intro nog niet eens gehad over de vakantieprulletjes die spontaan lijken te ontstaan: de tickets van het zomeravondconcert, muntjes buitenlands geld, ansichtkaarten die je zijn toegestuurd, bagagelabels, rondslingerende paspoorten en natuurlijk een hele rits foto’s op je mobiel en camera.

Heel leuk en heel begrijpelijk, maar wat doe je ermee? Hieronder een aantal tips per categorie, zodat jij kunt beslissen wat je houdt en wat niet

Zomerse gebruiksartikelen

Denk: opblaasboot, schepnet, mini’s voor op reis, kampeerspul, paspoort, bikini

  • Vraag jezelf af of je het volgende zomer weer gebruikt. Misschien is dit wel de laatste kampeertrip geweest of zijn de kids inmiddels te oud voor de zandvormpjes. Dan kun je er afstand van nemen.
  • Is je bikini toe aan vervanging? Of is dat badlaken meer gat dan stof? Doe het weg.
  • Veel zomerse spullen kun je heel goed doneren.
  • Check meteen of je paspoort (bijna) aan vernieuwing toe is en zet de uiterste datum van vervangen in je agenda.
  • Bewaar je het wel? Heb je het nodig? Leg elk item dan weer terug op zijn vaste plek (of geef het die vaste plek).

Souvenirs

  • Zijn de souvenirs voor anderen, zoals je lief/ouders/vriendinnen? Plan meteen een bezoekje om ze af te leveren.
  • Heb je een souvenir voor jezelf gekocht? Ruil het dan voor een item wat al ergens staat. Of zet het erbij, maar verwijder dan een ander ding uit je huis (1 erin, 1 eruit principe).
  • Heb je van iemand anders een souvenir gekregen, maar weet je niet of je het wilt houden? In een eerder artikel schreef ik over de stappen die je kunt nemen om afscheid te nemen (of niet).

Foto’s en video’s

  • Plan voor jezelf een chilldagje waarop je door de foto’s en video’s gaat. Digitaal ontspullen dus. Wees kritisch en bewaar alleen de foto’s die je in een fotoalbum zou plaatsen.
  • Spreek met jezelf af dat je volgend jaar alleen maar foto’s en video’s maakt die je in een album zou willen plaatsen, dat scheelt je uitzoeken!
  • Maak binnen vier weken na thuiskomst een fotoboek, anders ben je de details alweer vergeten. Zo maak ik snel en gemakkelijk een minimalistisch fotoboek.

Memorabilia

Denk: tickets, entreebewijzen, kaartjes, menu’s, instax-foto’s

  • Moet je alle items die je op vakantie hebt gekocht en gekregen, bewaren? Zijn ze van nut in je dagelijks leven? Is de herinnering er “groter” of “belangrijker” door?
  • Wil je het gebruiken voor een fotoboek of online herinneringenalbum? Scan de toegangskaartjes / foldertjes / vakantieknipsels na thuiskomst in en gooi de daadwerkelijke print-items weg.

Duplicaten

Denk: Je hebt iets op reis gekocht omdat je het niet bij je had en nu heb je het dubbel of in veelvoud.

  • Vergelijk bij thuiskomst het nieuwe ding met het item wat je al had. Heb je bijvoorbeeld een dik vest gekocht omdat het ’s avonds toch koud was? Wil je deze dan ook dragen als het weer hier in Nederland slechter wordt? Welke is het beste? De andere kan weg (doneren!).

Waarom ontspullen?

Waar je bij alleen opruimen dingen weer terug zet op hun plek en zodoende dus elk jaar méér verzameld (en je huis langzaam dichtslibt), draait ontspullen om de vraag: wat bewaar ik (en wat niet)? Wat is er van waarde voor mij? Maar minimaliseren is meer dan ontspullen. Meer daarover hier.

Zo, met deze tips weet je hopelijk precies wat je wel en niet wilt houden als aandenken aan je zomervakantie 2022. Heb jij nog een gouden tip? Deel ‘m gerust via de reacties hieronder.

Anja

5 reacties op ‘Ontspullen na de vakantie: wat doe je weg en wat niet?

  1. Vooral dat fotoalbum herken ik zó. Ik begin vaak al als ik op vakantie ben, zodat ik het thuis alleen maar af hoef te maken. Als je het niet gelijk doet, blijft het veel te lang liggen, is mijn ervaring.

    Like

  2. Mijn “gouden tip” voor na de vakantie met de koffer uitpakken: raak alles maar 1 keer aan. Dus bij mij gaat de koffer eerst beneden open en ruim ik op wat op zijn plek hoort: de boeken op de plek in de boekenkast, de paraplu weer in de hal, schoenen op hun plek, jassen aan de kapstok, etc.
    Daarna gaat de koffer naar boven op bed en trek ik de wasmanden ernaast. Alle vuile was gaat in de wasmanden en wat schoon is gaat terug in de kasten. Daarna spullen in de badkamer. Als je alles meteen opruimt op zijn plek, gaat de koffer opruimen supersnel, vind ik.

    Like

  3. Heb dit jaar maar één ding gekocht tijdens onze week vakantie in Noordwijk als souvenirtje, trots op mezelf. Een magneetje met de zee er op. Die gaat op mijn magneetbord. En verder ben ik al begonnen met mijn fotoalbum. Maak altijd hetzelfde formaat, dat oogt zo opgeruimd in de boekenkast. Heerlijk nagenieten!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.