9x opruimen: De Grote Pre-Christmas Clean Out

6 December! De Sint is naar Spanje en dus is het tijd voor lichtjes, bomen, duizend-en-één ballen en een HUIS VOL cadeaus en eten en nog meer kerstprullaria. Of niet? Ehmmm. Ja, ’t is best leuk hè. Maar aan de andere kant ook een beetje stressy. En ik vind het vaak ook zo’n drukke tijd… moet het huis dan ook vol?

Daarom ben ik grote fan van een Pre-Christmas Clean Out. Een fenomeen in zowel oost (China, Japan) als west (Amerika), waarbij je je huis, voordat je het vol zet met kerstdeco en eten, eerst even goed aan kant maakt. Nu ben ik niet zo’n voorstander van dat meteen weer vol zetten, maar het principe van ‘eerst even de bezem erdoor’, daar kan ik me goed in vinden. Verrassend hè 😉

Dit is eigenlijk deel 1 in de serie ‘hoe-overleef-ik-kerst-als-minimalist’, haha.

Ster in een sneeuwlandschap kerst

Wat houdt het in?

Simpel gezegd ga je even door het hele huis én de bestaande kerstspullen heen en ruim je op wat niet langer een ‘bestaansreden’ heeft in jouw huis. De volgende onderdelen komen regelmatig terug in een Christmas Clean Out:

1 Speelgoedlades en -kasten

Omdat de kinderen met Sint én kerst vaak prima verwend worden, is het geen overbodige luxe om de speelgoedlades, -kasten, -manden, -dozen enzovoorts eens flink onder handen te nemen. Wat kan er weg en wat kan er blijven? Met oudere kinderen kun je dit goed samen doen, zeker als je de items die weg mogen, doneert aan een goed doel.

2 Boekenkast

Welke boeken wil je nog lezen, maar kom je maar niet aan toe? Welke kunnen eigenlijk best wel weg? Zeker als je een fervent lezer bent, is de kans groot dat iemand je in december een boek cadeau doet. Maak de planken schoon en laat een volgend iemand genieten van de mooie werken die je uit gelezen hebt.

Krijg je een boek cadeau of heb je net een boek gekregen? Gebruik dan de one in – one out regel: voor elk nieuw boek gaat er één ook weer naar buiten.

3 Kleding voor speciale gelegenheden

Ik had vroeger een bedbox met ‘speciale kleren’, denk aan glitterjurkjes, een kersttrui en een WK-sjaal. Vooral aan die laatste hebben we weinig meer (kuch). Ik heb bijna niets meer van die verzameling over en de bedbox is ook de deur uit. Dat ruimt op! Ik heb echt nog wel outfits voor speciale gelegenheden, maar dat zijn outfits voor méérdere gelegenheden *geeft zichzelf schouderklopje*.

Natuurlijke kerst achtergrond opgeruimd

4 Keuken(kastjes)

Als je zelf gaat koken, is het nu een goed moment om de keuken even flink onder handen te nemen, de koelkast uit te soppen en de vriezer te ontdooien. Mest de kasten uit, doe weg wat over de datum is en maak vooral weer even goed schoon en fris. Ook zo wat als men aan jouw kerstdiner een voedselinfectie overhoudt.

5 Voorraadkast

Zie 4. Je kunt er ook voor kiezen om in de weken naar kerst steeds iets te eten uit de voorraad, om zodoende in januari weer met een schone (lege) kast te kunnen beginnen. Wees kritisch: ga je echt nog 6 keer koken met die exclusieve sausmix? Zo’n tijdje voorraadkoken is trouwens ook goed voor het budget!

De betaalrekening even ontzien in deze dure maand? Ik puzzelde een weekmenu in elkaar voor nog geen 35 euro.

6 Logeerkamer

Niet een kamer die elke dag gebruikt wordt – en juist daarom goed om even flink aan te pakken. Afstoffen, schoon beddengoed, dweiltje over de vloer. Het is even wat werk, maar hoe fijn is het als je kerst- of oud & nieuw gasten kunnen slapen in een schone en opgeruimde kamer, waar ze zich welkom voelen? Pro-tip: spuit een beetje kerst-home-geur op de radiator in die ruimte. Bij het wakker worden ruikt het dan echt heerlijk!

7 Eettafel

Een mooi gedekte eettafel is voor velen hét hoogtepunt van kerst. Maak in de dagen voorafgaand aan het diner de tafel en omgeving van de tafel hygiënisch schoon. Een houten tafel kan nu nog even worden in geolied. Het kleed onder de tafel kan ook nog mooi behandeld worden. Veel werk? Ja, maar je hebt er ook weer een poos profijt van!

8 Je woonkamer (of overal waar versiering komt)

Waar de boom ook komt (als ‘ie er komt), en hoe groot/klein hij ook is, die kamer is de komende tijd een stuk voller dan je gewend bent. Maak deze ruimte van tevoren eerst even “extra leeg”. Haal een fauteuil weg, berg het grote kinderspeelgoed op. Haal wat van je ‘gewone decoratie’ weg. Zo wordt het niet snel over-vol en heeft je kerstversiering echt een plaats om te shinen.

9 Kerstspullen

Niet alles wat je ooit je huis in hebt gesleept voor de feestdagen, wil je weer opnieuw gebruiken. Neem eerst eens een kop thee en ga even zitten, vóórdat je de kerstdozen van zolder/uit de schuur/uit de berging haalt. Wil je je kerstdecoratie minimaliseren, voor of na de kerst? Probeer dan het volgende eens:

Bedenk je dan (of schrijf op) welke kerstitems je wéét dat er in die dozen zitten. Welke items doen jou aan kerst denken? Welke zitten elk jaar weer in de boom? Hoeveel dingen kun je benoemen? Vast maar een klein deel van wat je daadwerkelijk hebt. Deze handeling geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat je makkelijker kunt beslissen wat te houden en wat niet.

Kerst ster op groene tak

In de prullenbak?

In je Grote Christmas Clean Out kom je misschien wel spullen / items tegen die voor jou geen waarde meer hebben. Maar ze kunnen voor een ander natuurlijk nog prima nuttig zijn. Ik bedoel: weggooien kan altijd nog! Ik schreef eerder over maar liefst 17 manieren waarop je kunt opruimen, zonder dat je het hoeft weg te gooien.

Gisteravond heb ik zelf de keuken onder handen genomen. Ik had het nooit gedacht als puber, maar ik ben dus zo’n muts geworden die houdt van een schone koelkast en netjes ingericht kastjes. Weet niet hoe mijn 15-year-old-self daarover zou denken… nou eigenlijk wel… *kuch*oudwijf*kuch*.

Gaan jullie ook aan de opruim & aan de poets?

xAnja

Meer weten over een minimalistische manier van decoreren rondom Kerst? In dat geval tip ik dit blogartikel!

Anja

4 reacties op ‘9x opruimen: De Grote Pre-Christmas Clean Out

  1. Haha, misschien een huisvrouwkantje van mij, maar ik vind opruimen geweldig. Alsof ik mijn leven op orde heb of zo hahaha. Voor de rest is het dan weer wel heel slecht gesteld met mijn huishoudskills: enkel strijken vind ik leuk (ja, ik ben zo’n mens), maar voor de rest… Koken? Nope. Poetsen? Nope.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.