Energievreters vs. energiewinners: ontdekken wat goed voor je is

Op de blog van Moeders Minimalisme las ik over het definiëren van energiewinners en energievreters, oftewel: waar krijg je energie van en wat kost je juist energie? Dat kunnen grote en kleine dingen zijn. Je leest hier het artikel wat ik bedoel. We hebben allemaal wel van die overduidelijke NO! dingen, maar ik wilde er graag wat dieper op ingaan.

Ik besloot die winners en vreters – zoals zij tipte – een week lang op te schrijven en heb het ietsje breder getrokken, het zijn vooral dingen die ik leuk vind,  waar ik blij van word, die me een positief gevoel geven vs. de ‘bleh’ dingen, de irritante zaken, grr-dingen. Ik nam voor beide punten 5 minuten om erover na te denken, ik wilde namelijk dat het ging om dingen die zo in me opkwamen.

Here we go!

Zondag

WIN: geen wekker hoeven zetten // lekker chill blogjes bijlezen // met een muziekje op koken // een feestje plannen // lijstjes maken // niets moeten // gezond eten // de gordijnen opendoen ’s morgens // een knuffel krijgen // ontbijt op bed krijgen

BOE: te lang in bed blijven liggen // ‘troep’ eten // zorgen maken // alles perfect willen doen // te lang met je telefoon pielen //

Maandag

WIN: een extra dagje vrij // precies datgene vinden wat je zocht // inspirerende TED talk // de tijd aan jezelf hebben // cadeautjes aandachtig en mooi inpakken // de gedachte aan het familie- Sinterklaasfeest // in je uppie dansen met lekkere latin muziek op je oren

BOE: de kattenbak verschonen // afspraken die niet doorgaan // auto’s die voor de deur blijven staan met draaiende motor //

Dinsdag

WIN: een vrolijke berichtje op de app // geen overdaad aan e-mails in je mailbox // lunchen met je beste vriend // goede, warme koffie // sporten // zen muziek // een warm huis

BOE: vieze koffie // mensen die ‘pushen’ voor een antwoord // file als je haast hebt // koude vingers //

Genieten van zon in de natuur

Woensdag

WIN: het zonnetje // zin om aan het werk te gaan // je inbox opruimen // dingen ‘voor elkaar krijgen’ // puzzelstukjes die in elkaar vallen // lekkere huisparfum

BOE: zeurende mensen // huizen boven budget // spannende plannen die niet te overzien zijn // onrust van binnen

Donderdag

WIN: Positieve statistieken op Pinterest // de zon! // leuke vergaderingen (die bestaan!) // iets liefs doen voor een ander // acteren met de toneelgroep // het gevoel dat alles wel goed komt // een Bossche bol delen met m’n lief // een rustige treincoupé

BOE: Mensen die hun afspraken niet nakomen // slecht slapen // katten die ruzie hebben //

Vrijdag

WIN: De dag iets later beginnen // knuffelen // lekker werken // het meevieren van goed nieuws voor anderen // mooie bos bloemen op tafel // een schoon en opgeruimd huis // een tof feestje waarbij het ineens *laat* is

BOE: Zeurende mensen (ja alweer) // dichtinspiratie die niet komt // kkkkou //

Zaterdag

WIN: gezelligheid met de familie & de Sint // lekker kokkerellen // lieve gedichten krijgen // creatief bezig zijn // een gerecht dat helemaal lukt // plannen maken voor kerst

BOE: niets!

Zon in Park Energie Genieten

Waarom heb ik dit bijgehouden?

Met name om te zien waar ik in het leven van alledag blij van word en energie van krijg.

Het antwoord? Goede koffie.

Hahaha (’t is waar hè). Oké, oké, niet alléén van koffie. Het bijzondere is dat je na zo’n weekje steeds even bijhouden je er een samenvatting van kunt maken. Ik word blij van:

  • (Leuke) Mensen: ik ben echt een sociaal dier en word chagrijnig als ik niet leuk op stap kan, gezellig een drankje kan doen, een berichtje krijg of lekker kan uitslapen met m’n lief
  • Een Beetje Regelmaat: ik houd niet van volledig vol geplande dagen, maar ben ook geen fan van de ‘laat maar waaien’ strategie. Ik werk het prettigst als ik voor mezelf blokken inrooster. Soms een dagje zonder wekker is fijn, maar dat moet zeker niet elke dag, want dan ben ik niet vooruit te branden.
  • Rust: OMG ja, toch wel. Doe me gerust een tof feestje, maar ik houd ook van tijd voor mijzelf. Blogjes lezen, koken, een TED talk kijken, zen muziek draaien, een boek lezen. En m’n huis hoeft geen spic-en-span showroom te zijn, maar moet wel redelijk aan kant zijn, anders vreet het aan me (badkamer vol haren, iemand?!)

Bijzonder om te zien dat deze punten redelijk overeenkomen met mijn persoonlijke waarden. Ik heb de neiging om alles perfect te willen hebben en dit soort blogposts geven me inzicht en overzicht; goed om het op een rijtje te zetten. De tijd gaat soms zo snel!

Waar ik absoluut niet happy van word, zijn eigenlijk maar relatief kleine dingen. Ik kan er moeilijk tegen als mensen moeilijk doen, zeuren om hun zin te krijgen. Dat vind ik echt energievretend pur sang. Verder – jaja cliché – is er gewoon heel veel wat goed is in mijn leven; en dat is iets om dankbaar voor te zijn. Een mooie om mee af te sluiten, dacht ik zo!

Zo’n lijstje bijhouden kan ik trouwens erg aanraden. Fijne zondag nog!

xAnja

Ps. Meer happiness vind je via de categorie ‘Blijmakers‘ hier op de blog.

 

 

Anja

11 reacties op ‘Energievreters vs. energiewinners: ontdekken wat goed voor je is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.