Je Dag starten met een Kleine Overwinning

“I am a series of small victories and large defeats and I am as amazed as any other that I have gotten from there to here.” – Charles Bukowski

Charles Bukowski heeft het in z’n leven niet gemakkelijk gehad. Het was een wereldvreemde, depressieve poëet die vaak dronken was, maar dit citaat heb ik altijd onthouden – juist omdat het ergens heel positief is. Z’n simpele grafsteen bevat de tekst “Don’t try“, voer voor speculatie en interpretatie.

Gecombineerd met de quote hierboven denk ik dat Charles fan was van een realistische blik: streef niet naar Grote Perfectie, maar vier de kleine overwinningen van elke dag. Een uitdaging in een leven vol Colgate-smiles, opgepoetste Instagramposts, FOMO en superkeigavemegavette life-changing events, #yolo.

Groots effect

Toch schrijf ik vandaag een pleidooi om de kleine dingen die elke dag al goed gaan te vieren. Om je dag te beginnen met een kleine overwinning, of met een stap om je leven een klein beetje beter te maken. En daarbij stil te staan. Juist die day-to-day dingen hebben een positief effect op de lange termijn. Om maar wat voorbeelden te noemen:

Je bed opmaken zorgt ervoor dat je een nette slaapkamer achterlaat en met een fijn gevoel ’s avonds in je bed kunt duiken. Met een gezond ontbijt heb je in ieder geval de eerste stap naar een gezonde maaltijd gezet die dag – wat er dan ook voor snacks/snoeperijen langskomen. Een verzorgende ochtendroutine geeft je een momentje voor jezelf, om in de spiegel te kijken en vast te stellen dat je er weer tiptop uitziet vandaag 😉 .

Andere small victories voor in de ochtend:

  • Een dagplanning maken
  • 15 min mediteren
  • Op tijd op je werk
  • Fiets i.p.v. auto
  • Ochtendgymnastiek
  • Je lunch voorbereiden/smeren
  • Niet meteen je telefoon pakken
  • Wakker worden zonder snoozen

Het bijzondere van kleine overwinningen is dat er geen einddoel is. Het is dan ook geen race. Niet tegen de klok en niet tegen jezelf.

Jezelf high-fiven

En zonder er meteen een heel mindvolle Boeddhistische therapiesessie van te maken, wil ik toch nog even aanstippen dat elke dag succesvol adulten behoorlijk wat van je vraagt. Wees trots op jezelf, of er nu 10 of 0 succesvolle momenten zijn die dag. Not one flower blooms all year long. Gaat het even niet zo lekker, is er morgen altijd weer een dag. Gelukkig maar!

Welke dagelijkse goede gewoontes zijn er bij jou al helemaal ingeslepen? En welke zou je nog best willen oppakken?

xAnja

Geniet van je weekend! Meer lezen?De volgende artikelen passen bij het blogje van vandaag: