Je bureau écht netjes houden | Clean Desk

Om de zoveel dagen ruim ik mijn bureau op. Ja, dat is nog steeds nodig, het is hier echt niet altijd zo netjes als op de foto’s 😉 Maar de dagen dat ik er niet eens een kopje kon neerzetten zonder omval-gevaar, zijn gelukkig voorbij. Ik weet dat een opgeruimd bureau voor mij gewoon veel lekkerder werkt. Daarom vandaag dit blogartikel, met tips die net zo goed een reminder zijn voor mijzelf #sloddervos.

Niet organiseren maar wegdoen

Als je zoekt naar inspiratie op het gebied van een opgeruimde werkplek krijg je tips voor de leukste opbergbakjes, de vrolijkste pennenhouders en handige lectuurbakken. FOUT! 🙂 Zoals ik al eerder schreef is organiseren – hoe netjes en gestructureerd ook – gewoon een manier van hoarden. Een net bureau begint met wegdoen wat je niet nodig hebt. Hoe leuk die bakjes ook zijn, ze nodigen alleen maar uit tot prulletjes verzamelen.

Lege ruimte

Kijk eens met andere ogen naar je bureau: hoeveel lege ruimte is er? Tel eens hoeveel spullen er staan en liggen (ja: elke pen is één). Hoeveel daarvan is er echt nodig? Momenteel liggen er bij mij ook fruitsnoepjes en een digitale camera. Die horen hier dus niet, hè. Maak het leeg. Beweegruimte, ook al betreft het je bureaublad, is fijn. Maar zet ook één ding op je bureau waar je blij van wordt: een mooie plant, een grappige beker, een gekke foto.

Op zoek naar visuele inspiratie voor een mooie, nette werkplek? Zie mijn Pinterest board.

Kabels opbergen

Kabels en snoeren vind ik echte eye sores. Het lijkt nooit netjes. Ik werk met een laptop en gebruik daarbij liever niet het netsnoer, maar dan kan ik uiteraard maar een paar uur werken; daarna is de accu leeg. Verminder het aantal elektrische apparaten op je bureau en probeer de snoeren weg te werken, eventueel met een kabelbox, snoerenclips of houders. Je kunt ze ook door of langs een bureaupoot leiden.

Wel: een goede lamp

Goede verlichting is uiteraard van belang. Een bureau in de buurt van een raam (maar niet met direct zonlicht) vind ik het fijnst. Goede verlichting is ook van belang, zeker als je ’s avonds of ’s morgens vroeg werkt. Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel voor een mooie vintage bureaulamp: een leuke manier om je persoonlijkheid uit te drukken zonder meteen je bureau vol te zetten met freubels.

Ik heb zelf geen prullenbak in de buurt van mijn bureau. Het klinkt vreemd, maar opruimen gaat daardoor veel beter.

Paperassen

De waarheid is dat er op mijn bureau nog regelmatig printjes liggen. Verslagen. Of facturen die nog betaald/gescand moeten worden. Bonnetjes ter declaratie. Je kent het wel. Papier veroorzaakt niet alleen visuele troep, het is ook beter voor het milieu om zoveel mogelijk digitaal te doen. De dooddoener ‘please consider the environment before printing this email‘ is toch best een goed uitgangspunt. Go digital!

Einde-dag-opruimen

Op je werk is het einde van de dag veel meer gedefinieerd en opruimen gaat gemakkelijker. Het is immers het einde van de dag en het is prettig om morgen aan een opgeruimd bureau te beginnen. Werk je echter thuis, of betreft het je privé-bureau, dan is dit een wat lastiger punt. Maak daarom van het ‘stoppen’ een echt momentje. Sluit alle programma’s af, zet je computer uit, werk je koffiekopje weg en recycle de papieren. As I said, dit is ook een goede reminder voor mijzelf 🙂

Hoe houden jullie je bureau netjes? Is je werkbureau netter dan je bureau thuis?

xAnja

Meer lezen of kijken?