De 12-12-12 Challenge | Opruimmethode

Soms kan minimaliseren en opruimen een beetje voelen als een “moeten”. Ook al weet je dat het een fijn resultaat geeft, kan het lastig zijn om écht te beginnen. Als de opruimklus ook nog groot is, kun je er zelfs behoorlijk tegenop zien. Het gevolg is dat je het maar blijf uitstellen. Waar moet je beginnen? En hoé in godsnaam?

Herkenbaar? Yep, voor mij ook. Daarom schrijf ik regelmatig over de verschillende methodes, manieren en systemen om het opruimen en organiseren een beetje gemakkelijker en/of leuker te maken. Eerder schreef ik al over de #MinsGame en de 90/90 Regel. Voor elke ruimte/elk gebied is er namelijk wel weer een andere tactiek die je kunt inzetten. Dat houdt het nog een beetje interessant.

Hoe werkt het?

Maar goed, de 12-12-12 Challenge vandaag dus. Deze challenge heeft drie onderdelen. Je start door deze dingen te zoeken in je eigen huis:

 • 12 dingen die je gaat weggooien
 • 12 items die je wilt doneren
 • 12 items die naar hun eigen plek terug moeten

In totaal dus 36 spulletjes.

Je verzamelt deze items zo snel mogelijk en je moet er ook zo snel mogelijk voor zorgen dat alle 12 dingen hun eindbestemming hebben gevonden. De weggooi-dingen moeten écht weg (je huis uit). De doneer-items moeten naar het donatieadres en de eigen-plek-dingen moeten naar hun eigen plek. Met een stopwatch houd je de tijd van het verzamelen bij. De volgende dag (of week, of maand) doe je dezelfde truc en probeer je je eigen tijd te verbeteren. Je gaat net zo lang door tot je niets meer hebt.

Je kunt de 12-12-12 Challenge heel goed per kamer doen. Da’s sneller dan je hele huis doorrennen.

Dat maakt deze opruimmethode ook meteen anders dan de twee voorgaande. Het is inderdaad echt een challenge en niet zozeer een opruimsysteem. Er zit een spelletjeseffect in en de 12-12-12 Challenge heeft ook een ‘organiseer’ element door het ‘terugbrengen’. En het is met recht een uitdaging, want hoe vaker je het speelt, hoe moeilijker het wordt om passende spullen te vinden.

Wat kies je?

Zomaar wat ideetjes uit de verschillende categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld wat dingen om “weg te gooien“:

 • voedingsmiddelen die over de datum zijn
 • make-up die over de datum is
 • kapotte lampenbolletjes (recyclebak)
 • panty’s en pantykousjes met ladders of gaten
 • email die je niet hoeft te bewaren

En dit zijn dingen die je zou kunnen kiezen om te doneren:

 • kleding die je niet meer past of die je niet leuk meer vindt
 • geld
 • kerstdecoratie waar je op uitgekeken bent
 • boeken
 • werk-, rug- en handtassen die je niet gebruikt / over hebt

Voor de ’12 items naar hun eigen plek‘ ligt er natuurlijk aan hoe opgeruimd jij (en je huisgenoten) normaal gesproken zijn. Maar ook hier wat suggesties:

 • ‘single’ sokken bij elkaar verzamelen en terugleggen waar ze horen
 • rondslingerende papieren/facturen
 • geleende items terug naar hun eigenaar
 • digitale foto’s in de juiste bestandsmap
 • huis/auto/fietssleutels terug op/aan het rekje

Nadeel

Best een leuke challenge – met snel resultaat. En je leert opruimen op verschillende manieren. Er zit echter ook wel een nadeel aan. Omdat het gaat om de tijd waarop je de artikelen verzamelt, kun je vergeten dat je de spullen ook echt weg moet brengen. Naar de kringloop, naar de originele eigenaar, naar de vuilstort. Dat kost ook tijd, en meestal meer dan het opruimspelletje. Zet daarom alvast de kringloopspullen in je auto of fiets een extra blokje om, om zodoende de boel echt aan kant te krijgen. En dat er dus niet, 3 maanden na de challenge, nog een doos met ‘kringloop’ erop in de garage staat te verstoffen.

Samen spelen

Net als met de #MinsGame is deze challenge ook heel leuk om samen met iemand te doen. Live, dus in hetzelfde huis als een soort race tegen elkaar. Met je kids bijvoorbeeld of je vriend(in)/man/vrouw. Maar het kan ook door middel van foto’s of berichtjes met een vriendin in haar eigen huis, met als resultaat dat jullie allebei lekker de boel aanpakken!

Dus: wie gaat er aan de slag? Goede manier of onzin?

xAnja

 

Meer lezen over opruimen & organiseren?

Anja

13 reacties op ‘De 12-12-12 Challenge | Opruimmethode

 1. Wat een leuke challenge zeg. Ik ben ook flink aan het minimaliseren geweest. Heb eigenlijk geen spullen meer die ik niet nodig heb. Enkel wat decoratie items die ik cadeau heb gekregen en niet weg kan doen. Leuk blog hoor! Xxx

  Like

  1. Da’s een beetje de opruim-paradox hè, haha. Ik heb het ook hoor. Kom je het tegen en denk je: waarom heb ik dit in godsnaam de vorige keer bewaard, hahaha. Maar goed, beter dán weg dan helemaal niet!

   Like

 2. Wat een leuke manier om aan het opruimen te slaan! Ik kan me voorstellen dat dit zeker met kinderen wel een leuke methode is, hoewel het wegbrengen van spullen inderdaad ook nog tijd kost. Je artikel brengt me overigens op het idee dat ik vandaag echt eens mijn panty’s moet uitzoeken en de exemplaren met ladders eens moet weggooien… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.