Tassencollectie Minimaliseren

I’ve never seen elegance go out of style. – Sonya Teclai

In 2006 kocht ik – van mijn eerste salaris wat ik kon ‘missen’ (na huur etc.) en met een paar extra euro’s verjaardagsgeld – mijn eerste Michael Kors-tas. Al eerder had ik De Bijenkorf bezocht om “onderzoek” te doen, ik had heel wat tassen aan een inspectie onderworpen en een flinke lijst met punten waaraan DE TAS moest voldoen.

Heel minimalistisch van mij, al wist ik dat op dat moment nog niet. En later heb ik dat ook weer helemaal ‘goedgemaakt’ met het kopen van allerhande prultassen; hand-, schouder-, winkel-, laptop- en zelfs rugtassen van slechte kwaliteit. Eergisteren besloot ik dat de hele tassencollectie moest eraan geloven. Go Anja! Ik deed dat zo:

Stap 1: Alle tassen verzamelen

Ik haalde ze alle tassen (op mijn travel backpack na) naar de woonkamer en stortte ze leeg: zowel de tassen als hun inhoud wilde ik declutteren. Het waren dus niet alleen clutches en handtassen, maar ook rugtassen, schoudertassen, die rare tasjes die net iets groter zijn dan een portemonnee (wat moet je daarmee?).

Stap 2: Kiezen

Wat bleef er over en waarom?

  1. De zwarte MK-tas is 11 jaar oud en heeft slechts kleine gebruikerssporen. En dat terwijl hij vrijwel elke dag wordt gebruikt. Een classic.
  2. Drie jaar geleden kreeg ik de ‘Primrose’ clutch van Matthew Harris cadeau. Ook een prachtige tas, niet voordelig en nog in perfecte staat, want als er een gelegenheid voor was kocht ik een bij-elke-jurk-apart-passende tas van slechte kwaliteit.
  3. Een donkerblauwe rugtas van Herschel voor weekendjes weg, vakanties, boodschappen, wandeltochten etc.
  4. Mijn rode werktas van Castelijn & Beerens kan ik niet missen, daarin past mijn laptop en A4-papier. De kleur is niet helemaal meer mijn stijl, maar het misstaat ook niet.

Eergisteren redeneerde ik zo: de Matthew Harris clutch in camelbruin en de zwarte Michael Kors handtas bieden samen voor vrijwel elke gelegenheid een opberg-accessoire. Twee verschillende tassen, in verschillend design/kleur, grootte en gebruik. Samen met één rugtas en een werktas ben ik voorzien in alle situaties. En niet te vergeten: dit zijn mooie, duurzame tassen.

Als je zelf voor de keuze staat: kies dan vooral voor een tas die meerdere doelen dient. Eén die als schouder- en handtas gebruikt kan worden (schouderband als optie) bijvoorbeeld. Pro-tip: investeer liever één keer in een duurder exemplaar. Dat hoeft geen leer te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook tassen van vegan leer (jaja) kopen.

Vier tassen, in plaats van 238293923 (oké, zoveel waren het niet maar you get the picture). Lege plekken in de kasten. Geen tassen meer aan stoelen, jashaken, op de vloer… wat een verademing.

handbag

Stap 3: De inhoud aanpakken

Vervolgens was het tijd voor de inhoud van de tassen (waarom het opzetborsteltje? nou, ik moest weten welk type ik moest kopen *rolt met ogen*). 70% kon meteen de prullenbak in, 20% hoorde ergens anders in huis. Toen weer inladen. De meeste tassen staan leeg te wachten op hun beurt. In mijn zwarte MK tas – die gebruik ik het meest – zit nu:

  • lippenbalsem
  • 1 pen
  • reserve-lenzen
  • deodorant-mini
  • parfum-verstuiver
  • portemonnee

Voilà, c’est tout! Meer heb ik niet nodig, zo heb ik besloten. Mobiel & sleutels gaan er nog bij als het nodig is.

Stap 4: Recyclen & netjes houden

Misschien is het een te grote stap om meteen alles weg te gooien. Mocht je erover twijfelen: handtassen recycle je via de textiel-inzamelbak. Als ze nog mooi zijn, kun je ze een andere bestemming geven (zoals Dress for Success) of verkoop ze via Marktplaats. Mijn overige handtassen zijn wel meteen gerecycled.

Om de inhoud ‘glad’ te houden heb ik een target in mijn kalender gezet: na een maand check ik opnieuw mijn handtas. Alles wat ik niet heb gebruikt in de afgelopen maand gaat eruit en in een klein tasje of bakje. Als ik het dan na een maand nóg niet nodig heb gehad, krijgt het een andere bestemming/recycle ik het.

Daarnaast wil ik elke week een opruimrondje doen om bonnetjes, briefjes, kaartjes en prulletjes eruit te houden. Maar of dat lukt… stay tuned, haha. Heb je nu zin om ook aan de slag te gaan met je eigen tassencollectie? Ik ben zo’n freak die het lekker vind om dan eerst wat YouTube inspiratiefilmpjes te kijken… iedere gek z’n gebrek hè 😉

En mocht je het je afvragen, het opzetborsteltje heb ik weggegooid hoor, net als het sigarenbandje (???!!!). Laat je een berichtje achter als je ook aan de slag bent gegaan? Ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips om je tas netjes te houden.

xAnja

Anja

7 reacties op ‘Tassencollectie Minimaliseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.