Is minder kleding in je kast saai? | Capsule Wardrobe

Met een capsule wardrobe heb je minder kleding in je kast dan de gemiddelde Nederlandse vrouw (dat zijn er namelijk zo’n 103). De meeste capsule wardrobe-aanhangers brengen dat getal terug naar halverwege de 30, naar 33 of 37 ofzo, al is dat getal ook geen must of doel op zich.

Een capsule wardrobe gaat om het samenstellen van een minimalistische, maar efficiënte garderobe. Het bestaat daardoor voornamelijk uit basisstukken die je met elkaar kunt combineren. Sommige mensen kiezen niet voor zo’n capsule-systeem, maar minimaliseren bewust de hoeveelheid kleding in hun kast.

Maar als je altijd dezelfde kleding draagt, wordt het dan niet een beetje saai? Heb je met zoveel basisstukken nooit zin in een uitspatting? Waarom zijn capsule wardrobes vaak in saai zwart/wit/grijs? En schreeuwt dit niet heel erg geitenwollensokkenvrouwtje?

Nou, nee. Juist niet, zou ik willen zeggen. Maar dat komt omdat ik een capsule wardrobe heb die ik per seizoen verander. Ik heb dus meer kledingstukken dan je in eerste instantie ziet hangen in mijn kledingkast. Die liggen alleen elders opgeslagen.

Aan het begin van elk nieuw seizoen (ik gebruik gewoon de vier jaargetijden, je zou het ook met 2 – winter en zomer – afkunnen hier in NL) kijk ik wat ik in de opslag heb liggen en wat past bij de stijl die ik voor dat seizoen leuk vind. Daarbij blijven er een aantal basics in mijn kast, maar vul ik ze aan met ‘nieuwe’ kleuren en items die beter passen bij het weer van dat seizoen. Die ‘shop’ ik dus uit mijn eigen voorraad. En ja, af en toe koop ik ook iets nieuws. Maar dat moet dan wel écht bij de rest passen.

Ik merk dat doordat ik mijzelf limiteer qua kleding, ik creatiever word en echt weet welke kledingstukken mijn favoriet zijn.

Zo heb ik nu in de lente ook twee zomerse jurkjes in mijn capsule gestopt. Samen met een vestje een prima outfit op warmere dagen. Maar er ligt ook nog steeds één winterse trui – want april doet nog steeds wat ‘ie wil. En ik ben zo blij met mijn opgeruimde kast vol “nieuwe” looks!

De reden dat veel capsule wardrobes in monochrome of natuurtinten zijn, is omdat dit veilige kleuren zijn die makkelijk met elkaar combineren en niet snel vervelen. Maar je kunt het zo gek maken als je wil. Waarom niet donkerrood kiezen als basiskleur? Als je er voor zorgt dat de stukken met elkaar matchen, ben je prima bezig.

Momenteel is de trend licht, pastel, kant, zachtblauw en roze. Ik heb mijn donkerblauwe en witte basics daarom aangevuld met een lichtroze top met kant. Veel zwarte en donkergrijze items zijn juist de opslag ín gegaan. Even weer een frisse, zachte, sierlijke vrouwelijke touch – waar mijn winterse garderobe juist vrij casual en unisex was. Een capsule wardrobe saai? Integendeel!

Hoe kijk jij naar je kledingkast? Is het een haat/liefde verhouding of succes story? Is het een overvolle kast of juist helemaal naar je zin?

xAnja

Meer lezen over kleding minimaliseren?