Wanneer is een Capsule Garderobe geen goed idee?

Lyrisch ben ik erover 😉 mijn capsule wardrobe, een praktische vorm van een minimalistische garderobe, waarbij je dus met een beperkt aantal kledingstukken altijd iets hebt om aan te trekken. Ik ben zo’n fan dat ik eerder al het artikel schreef met 8 redenen waarom een capsule wardrobe een goed idee is.

Vandaag laat ik echter een andere kant zien: er zijn namelijk ook situaties waarin een capsule wardrobe en/of minimalistische garderobe eigenlijk niet echt handig is. Ik schets hieronder verschillende scenario’s:

Als je totaal niet weet wat je stijl is

Binnen een capsule garderobe is het handig om een bepaalde stijl aan te houden. Klassiek, sportief, casual, edgy, romantisch… of een combinatie van twee stijlen: casual doordeweeks en sportief in het weekend. Als je niet goed weet wat je stijl is, heb je waarschijnlijk veel verschillende kledingstukken in je kast en is het moeilijker combineren. Als je dit herkent en je naar een minimalistische kledingkast streeft, gooi dan nog niet alles weg – maar zoek eerst uit waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Als je lichaam verandert

Omdat ik lezers heb van 8 tot 88 jaar, pak ik allerlei situaties even onder één kopje. Misschien schommel je veel in je gewicht of heb je een ander gewicht voor ogen. Misschien ben je nog in de groei. Of zwanger of net bevallen. Of merk je dat je lichaam verandert na de overgang. In al deze gevallen zal je meerdere kledingstukken nodig hebben. Je kunt natuurlijk de principes van een minimale garderobe toepassen: veelzijdig, neutraal, goed-te-combineren.

Als je veel verschillende stijlen leuk vindt

Ben je de ene dag Sporty Spice met je adidasgympen, de volgende dag strak in pak en in het weekend de boho princess? Dan zeg ik: lekker van genieten! Een capsule garderobe is dan niet echt een optie, tenzij je voor al die verschillende stijlen een soort mini-capsule maakt. Maar you be you!

Als je geen tijd wilt besteden aan je garderobe

Het opzetten van een capsule garderobe kost tijd. Je hebt het niet van de ene op de andere dag en het is een proces om te ontdekken wat je leuk vindt, wat je goed staat, welke kleding multifunctioneel is en welke merken er matchen met jouw stijl en bij je lichaamsbouw. Heb je daar helemaal niets mee en is elke minuut die je eraan spendeert al teveel? Laat dan zo’n minimale kledingkast aan je voorbijgaan.

Wanneer je maar eens per week / 2 weken de was doet

Doordat je vrijwel al je kleding draagt, ben je na anderhalve week door het gros van je kleding heen. Als je meermaals van kleding wisselt op een dag, dan is dat nog sneller. Een goed was-systeem is daarom handig. Breng je je was naar de wasserette (je moeder) eens per week, dan zul je meer kleding in je kast nodig hebben. Simpelweg om het te kunnen overbruggen.

Als trends echt jouw ding zijn

Ben je iemand die elk seizoen graag iets totaal anders aan wilt? Het belangrijk vindt om je trendy te kleden? Een capsule wardrobe is vaak wat basic (hoeft niet!) en legt de nadruk op het kopen van kwalitatief goede kleding die langer dan een seizoen meegaat. Ook maak je met elk kledingstuk in een C.W. gemakkelijker combinaties. Met uitgesproken, trendgevoelige items gaat dat simpelweg minder snel. Of ben je ze snel weer zat.

Heb jij een grote kledingkast of ben je ook voorstander van een kleinere garderobe? Is een capsule garderobe iets voor jou? Deel gerust je ervaringen!

xAnja

 

Meer lezen over een Capsule Wardrobe?

Anja

9 reacties op ‘Wanneer is een Capsule Garderobe geen goed idee?

 1. Ik heb het uitgeprobeerd. Echt. Maar nee… ik heb toch echt wel wat meer kleding nodig. En de reden daarvoor heb jij genoemd: ik doe maar eens in de twee weken de was. Dan heb je wel (iets) meer nodig. Toch hoop ik dat je over de capsule wardrobe blijft schrijven: het motiveert me om de hoeveelheid kleding beperkt te houden!

  Like

  1. Ik beloof dat ik zal blijven schrijven 🙂 – het is voor mij ook steeds weer een leuke opsteker en een momentje om mijzelf tot de orde te roepen. Het is geen heilige graal, het is een tool om de wat-trek-ik-aan-keuze te vergemakkelijken. En wat heerlijk dat je maar eens per 2 weken hoeft te wassen!

   Geliked door 1 persoon

 2. Hoe toevallig is dit?! Ik ben bezig aan een post over waarom zoiets echt niets voor mij is. Haha 😀 Eigenlijk vooral ook doordat ik niet echt één stijl heb en te veel van printjes en kleren houd om me te beperken. Al spreekt het me langs de andere kant ook wel weer aan. En wij wassen dus ook maar 1 keer per week en dan nog niet alle was dus sommige dingen liggen er wel eventjes in. Maar ik vind je schrijfsels hierover ook heel inspirerend om wat beter na te denken over wat ik koop.

  Like

 3. Ik probeer een capsule wardrobe te creëren maar makkelijk vind ik het niet. Ook omdat ik gewoon van kleren hou 🙂 en ik eigenlijk niet altijd in dezelfde stijl wil rondlopen. Toch probeer ik wel kritisch te zijn met aankopen.

  Like

  1. Heb je ook een ‘1 in 1 uit regel’ ofzo? Het is in het begin even wennen, dat is zeker waar. Maar als je eenmaal een beetje op gang bent, is het kleding uitzoeken weer veel gemakkelijker!

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb niet echt een capsule wardrobe, maar wel gewoon weinig kleren. Ik heb bijvoorbeeld vier lange broeken waartussen ik afwissel (en geen jurkjes of rokjes of zo). Ik ben wel langzaam mijn kledingcollectie aan het uitdunnen (en zo nu en dan aanvullen) tot ik tevreden ben met alles. Nu zitten er nog te veel kledingstukken bij die niet goed passen of waar ik me niet mezelf in voel.
  Ik doe ook niet vaak de was – eens in de twee tot drie weken. Ik red het daar prima mee, omdat dingen bij mij niet zo heel snel vies worden. Ik draag shirts met korte mouwen onder mijn truien, dan blijven de truien beter fris dan wanneer je er hemdjes onder draagt. En bij mij thuis is het meestal best wel koud, waardoor ik daar eigenlijk altijd een grote trui over alles heen draag, en dan wordt die vies in plaats van mijn nette kleren. Dus ik denk dat je ook prima een capsule wardrobe kunt hebben als je niet vaak wast – het is sowieso goed voor het milieu om kleren niet na één keer dragen al in de was te gooien.

  Like

 5. Helemaal eens met Janne! Hier wel een capsule wardrobe: 2 broeken, 1 rok, 4 jurkjes, 2 vesten, 1 overgooier, 6 truien/tops, 2 paar schoenen en laarzen voor wandelen, 2 jassen en dat is t zo ongeveer. Alles moet met alles te combineren zijn en dan krijg je wel setjes voor 4 weken en ik kom dan ook prima toe met 1 keer wassen in de 1-2 weken. Kleding luchten en af en toe vlekjes eruit halen gaat prima. Beter voor milieu en voor kleding om t niet zo vaak te wassen.
  Je hebt me geïnspireerd door je pyramide om t met zo weinig te doen! Nu nog per seizoen wel, althans heb een winter- , een voor-/najaar- en zomergarderobe. Maar wordt steeds minder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.