Wanneer is een Capsule Garderobe geen goed idee?

Lyrisch ben ik erover 😉 mijn capsule wardrobe, een praktische vorm van een minimalistische garderobe, waarbij je dus met een beperkt aantal kledingstukken altijd iets hebt om aan te trekken. Ik ben zo’n fan dat ik eerder al het artikel schreef met 8 redenen waarom een capsule wardrobe een goed idee is.

Vandaag laat ik echter een andere kant zien: er zijn namelijk ook situaties waarin een capsule wardrobe en/of minimalistische garderobe eigenlijk niet echt handig is. Ik schets hieronder verschillende scenario’s:

Als je totaal niet weet wat je stijl is

Binnen een capsule garderobe is het handig om een bepaalde stijl aan te houden. Klassiek, sportief, casual, edgy, romantisch… of een combinatie van twee stijlen: casual doordeweeks en sportief in het weekend. Als je niet goed weet wat je stijl is, heb je waarschijnlijk veel verschillende kledingstukken in je kast en is het moeilijker combineren. Als je dit herkent en je naar een minimalistische kledingkast streeft, gooi dan nog niet alles weg – maar zoek eerst uit waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Als je lichaam verandert

Omdat ik lezers heb van 8 tot 88 jaar, pak ik allerlei situaties even onder één kopje. Misschien schommel je veel in je gewicht of heb je een ander gewicht voor ogen. Misschien ben je nog in de groei. Of zwanger of net bevallen. Of merk je dat je lichaam verandert na de overgang. In al deze gevallen zal je meerdere kledingstukken nodig hebben. Je kunt natuurlijk de principes van een minimale garderobe toepassen: veelzijdig, neutraal, goed-te-combineren.

Als je veel verschillende stijlen leuk vindt

Ben je de ene dag Sporty Spice met je adidasgympen, de volgende dag strak in pak en in het weekend de boho princess? Dan zeg ik: lekker van genieten! Een capsule garderobe is dan niet echt een optie, tenzij je voor al die verschillende stijlen een soort mini-capsule maakt. Maar you be you!

Als je geen tijd wilt besteden aan je garderobe

Het opzetten van een capsule garderobe kost tijd. Je hebt het niet van de ene op de andere dag en het is een proces om te ontdekken wat je leuk vindt, wat je goed staat, welke kleding multifunctioneel is en welke merken er matchen met jouw stijl en bij je lichaamsbouw. Heb je daar helemaal niets mee en is elke minuut die je eraan spendeert al teveel? Laat dan zo’n minimale kledingkast aan je voorbijgaan.

Wanneer je maar eens per week / 2 weken de was doet

Doordat je vrijwel al je kleding draagt, ben je na anderhalve week door het gros van je kleding heen. Als je meermaals van kleding wisselt op een dag, dan is dat nog sneller. Een goed was-systeem is daarom handig. Breng je je was naar de wasserette (je moeder) eens per week, dan zul je meer kleding in je kast nodig hebben. Simpelweg om het te kunnen overbruggen.

Als trends echt jouw ding zijn

Ben je iemand die elk seizoen graag iets totaal anders aan wilt? Het belangrijk vindt om je trendy te kleden? Een capsule wardrobe is vaak wat basic (hoeft niet!) en legt de nadruk op het kopen van kwalitatief goede kleding die langer dan een seizoen meegaat. Ook maak je met elk kledingstuk in een C.W. gemakkelijker combinaties. Met uitgesproken, trendgevoelige items gaat dat simpelweg minder snel. Of ben je ze snel weer zat.

Heb jij een grote kledingkast of ben je ook voorstander van een kleinere garderobe? Is een capsule garderobe iets voor jou? Deel gerust je ervaringen!

xAnja

 

Meer lezen over een Capsule Wardrobe?