Variëren in de herfst met de Capsule Wardrobe

Vaste volgers van mijn blog weten het inmiddels: ik werk al een poosje met een capsule garderobe. Voor wie er niet bekend mee is: dit is een kleine collectie kledingstukken die je met elkaar kunt combineren. Ik heb ook een eigen systeem bedacht wat voor mij heel goed werkt: de capsule wardrobe piramide.

Sommige mensen denken dat een dergelijke werkwijze je teveel beperkt. Dat je dan alleen maar dezelfde saaie dingen draait. Dat het een kast vol zwart-wit-grijs wordt. Na-ah. Neem maar van mij aan dat het echt heel fijn is (je kunt hier lezen waarom). Vandaag een andere twist: ik laat zien dat je prima kan variëren binnen zo’n capsule.

Een 365-dagen kledingkast

Voor deze herfst-capsule suggestie werk ik met heel veel stukken die in de voorbeeld Capsule Wardrobe Piramide (van 28+2 kledingstukken) zitten:

 1. medium-dikke trui
 2. longsleeve (hier met streepjes)
 3. spijkerblouse met lange mouw
 4. witte blouse met lange mouw
 5. jeans (hier donkerblauw)
 6. pantalon (grijs en oker)
 7. blazer
 8. singlet (hier met streepjes)

Let op, dit zijn voorbeelden. Je kunt met de eerdere beschrijvingen zelf kiezen wat jij in je kast hebt hangen, wat bij elke piramide-laag past. Shoppen in je eigen kast voor jouw ideale capsule!

Kleding in je basisgarderobe combineren

Deze 8 stukken leveren minimaal 21 combi’s op:

CW_Herfstcombi-1

De eerste ideeën zijn redelijk algemeen: gewoon de verschillende tops uit de piramide met verschillende broeken. Zoals je ziet, passen ze eigenlijk allemaal wel bij elkaar – ondanks de verschillende patronen en stoffen en zelfs het feit dat er een broek in een opvallende kleur (in dit geval: oker) bij zit. Afhankelijk van de temperatuur kun je deze met een simpel hemdje of basis t-shirt eronder dragen. Je kunt de blousjes instoppen, of juist ‘loose’ er overheen dragen. Een riem kan het plaatje ook heel anders maken.

Ook de schoenen zijn algemeen genoeg om te kunnen combineren. Voor deze ‘najaarscollectie’ koos ik voor 3 van de 7 schoenen uit de onderste piramide-laag:

 • sneakers/gympen
 • veterschoenen (bijv. Oxfords)
 • enkellaarsjes (of Chelsea boots)

3-delige outfit samenstellen

CW_Herfstcombi-2

Ideeën 12 t/m 16 zijn gecentreerd rondom toch wel het fijnste item voor de herfst, als je het mij vraagt: de blazer. Mooi als jasje op een zonnige dag (14), fijn als extra laag als het al echt kouder is (16). Ook met dezelfde schoenen kun je hier goed combi’s maken.

CW_Herfstcombi-3

De laatste rij is steeds 4-delig: zo kun je de spijkerblouse open dragen (als vestje) met het gestreepte topje eronder; een prima outfit voor een luie zaterdag. Met de okergele broek (18) is het weer een wat chiquere combi. De spijkerblouse kan ook onder de trui (19), net als dat de blouse (20) en de lichte trui (21) dat kunnen – dat geeft weer 3 hele andere setjes. Zo fijn, van alles uit de kast trekken zonder al te veel na te denken – en er toch stylish uit te zien!

Dus, heb je je ook wel eens afgevraagd hoeveel kleding een vrouw eigenlijk nodig heeft? Het antwoord is: niet veel! Heb ik je al overtuigd om ook een capsule garderobe te gaan gebruiken?

xAnja

 

Meer Capsule Wardrobe inspiratie?