Moet ik van baan wisselen of niet? | Carrièrekeuzes

“Ik dacht: carrière maken, dat wordt typisch zo’n hype die overwaait”
Loesje

Ik dacht: als ik dan deel 1 van de serie over keuzes en keuzestress ben begonnen met een Loesje-quote, dan maken we er maar een gewoonte van. Deze bovenstaande greep m’n aandacht omdat hij grappig is en eigenlijk ook de kern weergeeft van dit artikel: het is maar net wat voor ‘gewicht’ je aan een onderwerp als carrière geeft.

Misschien denk je erover te stoppen met werken en weer te gaan studeren. Of zit je ‘eigenlijk wel goed maar toch niet helemaal op je plek’ in je huidige baan. Het schijnt dat vooral millennials zich nogal druk maken over de keuzes die ze (moeten) maken rondom werk en studie. Begrijpelijk, want het zijn beslissingen met een grote impact.

Maar let’s look at the big picture. Is het allemaal wel ZO ENORM BELANGRIJK?

Wat wil je worden?

Ik ben na de middelbare school begonnen met een studie toerisme, maar wist vrij snel na m’n diploma dat ‘dit het niet was voor de rest van m’n leven’. Na een korte tijd gewerkt te hebben, stapte ik over naar voeding. Daar vond ik m’n voldoening en het paste bij mijn leven op dat moment: parttime werken in een kleine praktijk, het was heel fijn om te doen.

Na een paar jaar kwam ik erachter dat ik toch wel méér wilde doen met mijn gevoel voor taal, maar ook met mijn kennis en creativiteit op het gebied van marketing en communicatie. Ik maakte de stap naar gezondheidscommunicatie en leerde bij. Toen ik daar de stap naar managen maakte, merkte ik dat ik het schrijven en creëren begon te missen. En dus begon ik een blog, naast mijn vaste zakelijke werkzaamheden.

En dat allemaal in een tijdsbestek van 15 jaar. En over vijftien jaar vanaf nu gerekend, zal daar vast weer een hele andere alinea aan toegevoegd kunnen worden. Wat ik hiermee bedoel te zeggen: je leven staat niet in steen gebeiteld en je carrière ook niet.

Loopbaanadvies

Ik schreef het al eerder: we hebben tegenwoordig moeite met tevredenheid en het is niet snel ‘goed genoeg’. We hebben toegang tot alle informatie en daardoor weten we maar al te goed hoe het perfecte plaatje eruit ziet. Het lukt ons alleen niet om dat te bereiken. Een gevoel van falen en tekortkomen kan ontstaan. Er is veel twijfel: waar doe ik goed aan?

Terug naar de originele vraag: wanneer is het goed om van baan te wisselen? Of misschien opnieuw te gaan studeren, een carrièreswitch te maken? Voor vrijwel alle grote beslissingen geldt: stap uit je twijfel door eerst criteria op te stellen: waaraan moet jouw werk voldoen? Wat moet het je brengen? De meeste mensen kiezen voor werk, omdat het ze een combinatie van deze vier dingen brengt:

  1. Aanzien/status
  2. Plezier (en verhouding inzet vs. outcome)
  3. Voldoening
  4. Financieel gewin

Hoe belangrijk deze punten zijn, verschilt per individu. Bepaal dus eerst voor jezelf hoeveel belang je hecht aan de genoemde punten hierboven. Dat kun je doen door het op te schrijven of te mindmappen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wil je trots over je beroep vertellen op een verjaardag?
  • Ben je geëindigd met een diploma van een studie die ‘praktisch was’ maar dodelijk saai?
  • Wat zijn je passies/hobby’s/bezigheden waarvoor je (nu) niet betaald krijgt?
  • Is geld belangrijk voor je?
  • Heb je behoefte aan collega’s of werk je liever alleen?

En als je in je huidige baan of in de deze sector niet op je plek zit, dan zie je waarschijnlijk met bovenstaande antwoorden al waar de schoen wringt. Pluk je de vruchten van de energie die jij in je werk stopt of is deze verhouding scheef? Doe je iets waar je geen bal aan vindt, ook al krijg je ervoor betaald? Vind je dat je te weinig verdient? Trek je de onregelmatige uren eigenlijk niet? Met die informatie kun je aan de slag: je kunt kijken of je baan meer passend bij jou kan wórden. En als blijkt dat dat niet zo is, dan is het waarschijnlijk tijd voor iets anders.

De baan die toch past

Misschien merk je dat je baan momenteel niet perfect is, maar er wel heel erg in de buurt komt en je je hebt laten leiden door het ‘ideale plaatje’? Je bent niet de enige; het is goed om over deze zaken na te denken, maar blijf bij jezelf. Vroeger werd je gevraagd: wat wil je later worden, stel jezelf nu de vraag: wie wil je nu zijn? Om met één van mijn favoriete Loesjes te eindigen:

“Ja maar, wie ben ik om aan mezelf te twijfelen?”

xAnja

 

Meer lezen?