Moet ik van baan wisselen of niet? | Carrièrekeuzes

“Ik dacht: carrière maken, dat wordt typisch zo’n hype die overwaait”
Loesje

Ik dacht: als ik dan deel 1 van de serie over keuzes en keuzestress ben begonnen met een Loesje-quote, dan maken we er maar een gewoonte van. Deze bovenstaande greep m’n aandacht omdat hij grappig is en eigenlijk ook de kern weergeeft van dit artikel: het is maar net wat voor ‘gewicht’ je aan een onderwerp als carrière geeft.

Misschien denk je erover te stoppen met werken en weer te gaan studeren. Of zit je ‘eigenlijk wel goed maar toch niet helemaal op je plek’ in je huidige baan. Het schijnt dat vooral millennials zich nogal druk maken over de keuzes die ze (moeten) maken rondom werk en studie. Begrijpelijk, want het zijn beslissingen met een grote impact.

Maar let’s look at the big picture. Is het allemaal wel ZO ENORM BELANGRIJK?

Wat wil je worden?

Ik ben na de middelbare school begonnen met een studie toerisme, maar wist vrij snel na m’n diploma dat ‘dit het niet was voor de rest van m’n leven’. Na een korte tijd gewerkt te hebben, stapte ik over naar voeding. Daar vond ik m’n voldoening en het paste bij mijn leven op dat moment: parttime werken in een kleine praktijk, het was heel fijn om te doen.

Na een paar jaar kwam ik erachter dat ik toch wel méér wilde doen met mijn gevoel voor taal, maar ook met mijn kennis en creativiteit op het gebied van marketing en communicatie. Ik maakte de stap naar gezondheidscommunicatie en leerde bij. Toen ik daar de stap naar managen maakte, merkte ik dat ik het schrijven en creëren begon te missen. En dus begon ik een blog, naast mijn vaste zakelijke werkzaamheden.

En dat allemaal in een tijdsbestek van 15 jaar. En over vijftien jaar vanaf nu gerekend, zal daar vast weer een hele andere alinea aan toegevoegd kunnen worden. Wat ik hiermee bedoel te zeggen: je leven staat niet in steen gebeiteld en je carrière ook niet.

Loopbaanadvies

Ik schreef het al eerder: we hebben tegenwoordig moeite met tevredenheid en het is niet snel ‘goed genoeg’. We hebben toegang tot alle informatie en daardoor weten we maar al te goed hoe het perfecte plaatje eruit ziet. Het lukt ons alleen niet om dat te bereiken. Een gevoel van falen en tekortkomen kan ontstaan. Er is veel twijfel: waar doe ik goed aan?

Terug naar de originele vraag: wanneer is het goed om van baan te wisselen? Of misschien opnieuw te gaan studeren, een carrièreswitch te maken? Voor vrijwel alle grote beslissingen geldt: stap uit je twijfel door eerst criteria op te stellen: waaraan moet jouw werk voldoen? Wat moet het je brengen? De meeste mensen kiezen voor werk, omdat het ze een combinatie van deze vier dingen brengt:

 1. Aanzien/status
 2. Plezier (en verhouding inzet vs. outcome)
 3. Voldoening
 4. Financieel gewin

Hoe belangrijk deze punten zijn, verschilt per individu. Bepaal dus eerst voor jezelf hoeveel belang je hecht aan de genoemde punten hierboven. Dat kun je doen door het op te schrijven of te mindmappen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Wil je trots over je beroep vertellen op een verjaardag?
 • Ben je geëindigd met een diploma van een studie die ‘praktisch was’ maar dodelijk saai?
 • Wat zijn je passies/hobby’s/bezigheden waarvoor je (nu) niet betaald krijgt?
 • Is geld belangrijk voor je?
 • Heb je behoefte aan collega’s of werk je liever alleen?

En als je in je huidige baan of in de deze sector niet op je plek zit, dan zie je waarschijnlijk met bovenstaande antwoorden al waar de schoen wringt. Pluk je de vruchten van de energie die jij in je werk stopt of is deze verhouding scheef? Doe je iets waar je geen bal aan vindt, ook al krijg je ervoor betaald? Vind je dat je te weinig verdient? Trek je de onregelmatige uren eigenlijk niet? Met die informatie kun je aan de slag: je kunt kijken of je baan meer passend bij jou kan wórden. En als blijkt dat dat niet zo is, dan is het waarschijnlijk tijd voor iets anders.

De baan die toch past

Misschien merk je dat je baan momenteel niet perfect is, maar er wel heel erg in de buurt komt en je je hebt laten leiden door het ‘ideale plaatje’? Je bent niet de enige; het is goed om over deze zaken na te denken, maar blijf bij jezelf. Vroeger werd je gevraagd: wat wil je later worden, stel jezelf nu de vraag: wie wil je nu zijn? Om met één van mijn favoriete Loesjes te eindigen:

“Ja maar, wie ben ik om aan mezelf te twijfelen?”

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

12 reacties op ‘Moet ik van baan wisselen of niet? | Carrièrekeuzes

 1. Al tiener dacht ik altijd dat ik carrière wilde maken. Vooral omdat ik geen kinderen wilde en carrière leek dan waarschijnlijk de andere optie. Zodra ik begon met werken, ontdekte ik al snel dat ik gewoon een leuke baan wil hebben en goede balans tussen werk en privé. Het idee om carrière te maken, wat dat ook precies mag inhouden, liet ik al heel snel varen. Toevallig kwam ik wel terecht bij de baan waar ik altijd over droomde. Maar ook dan merk je dat mensen veranderen. Inmiddels werk ik er een paar jaar en zou ik best iets anders willen.

  Like

  1. Wat mooi gezegd, Shirley. Ik denk dat dat inderdaad de kern is voor heel veel mensen: de balans werk/privé. Al zullen er ook echt mensen zijn die een bepaald ideaal nastreven (een Porsche, een vrijstaand huis, stoppen op je 45e) maar ikzelf zie werk als toevoeging op m’n leven, niet als doel vóór het leven.

   Like

 2. Leuk geschreven, zet je weer aan het denken.
  Herkenbaar onderwerp. Werk is een groot deel van je leven, daarom vind ik het vaak belangrijker dat de secundaire dingen goed zitten, collega’s bijvoorbeeld. Ik wilde ook altijd carrière maken, naar de top. Maar nu ik echt aan het werk ben merk ik dat ik de dingen naast mn werk (vrije tijd, vrijwilligerswerk, familie, tuinieren) belangrijker vind. Wat ik toen heb gekozen als opleiding past eigenlijk niet meer. Dat wringt soms, maar ik heb het nu losgelaten en dat geeft zoveel rust. Want voor wie moet ik eigenlijk meer en beter? 🙂

  Like

  1. Dank je voor je openhartige antwoord, Sabine. Je hebt dezelfde ervaring als ik wat betreft opleiding; er werkt bijna niemand van mijn studiejaar nog in het toerisme. Maar het vormt je ook – en waar er ergens een deur dicht gaat… 🙂

   Like

 3. Heel mooi artikel en zeker een mooi onderwerp om over na te denken ook! De vragen die jij noemt, zijn ook iets waar ik eerder dit jaar veel over heb nagedacht. Ik zat op mijn oude werk niet echt op mijn plek. Ik vond schrijven wel heel erg leuk om te doen, maar merkte dat de bankenwereld niet zo mijn ding was. Nu heb ik een beleidsfunctie (met ook deels communicatiewerkzaamheden) op de universiteit en dat bevalt me heel erg goed. Ik had eerder nooit verwacht nog eens als beleidsmedewerker te gaan werken, maar ik merk nu hoe leuk ik het vind om over (taal)onderwijs na te denken, plannen te maken en daarover te discussiëren. Ik weet dat dit project eindig is en dat ik daarna iets anders moet zoeken. Soms denk ik “Ik moet wel een plan hebben voor na die tijd!”, maar nu probeer ik het wat meer los te laten. Ik denk op dit moment dat ik nog wel een tijdje in de universitaire wereld wil blijven werken, maar zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Ik zie wel wat er daarna op mijn pad komt 🙂

  Like

 4. Ik heb een paar verschillende banen gehad en iedere keer miste ik wel iets. Of iemand ooit echt 100 procent tevreden kan zijn weet ik niet, maar ik denk wel dat werk waarin jij je ei kwijt kunt en fijne collega’s hebt verschrikkelijk belangrijk zijn. Vooral goede collega’s hecht ik tegenwoordig enorm veel waarde aan. Maar alleen werken (wat ik drie dagen per week lekker thuis doe) vind ik ook heerlijk.Ben momenteel bezig met het van de grond krijgen van mijn freelance-carriere en ik denk echt dat dat ‘het’ is voor mij. Maar goed, al doende leert men, dus we zullen zien!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.