Later als ik arm ben… :) | Pensioen deel 2

Voor de vakantie begon schreef ik een artikel over je zorgen maken over later 😉 a.k.a. je pensioen. Daarin vertelde ik eerlijk dat ik er nog niet echt goed had nagedacht over mijn ‘grijze jaren’ (niet te verwarren met grijze haren, daar heb ik er namelijk al een paar van). Jokes aside, het was tijd voor een serieuzere aanpak.

Want hoewel ik al wel een bedragje opzij had staan, had ik verder nog geen idee van m’n leven ná pakweg 50 jaar werken. En eigenlijk maakte ik me daar toch wel zorgen over; ik wilde een plan waar ik me voorlopig in kon vinden. En dus gebruikte ik de zomerweken om een toekomstvisie te vormen.

Ik wilde antwoord op de volgende vragen:

 • Tot wanneer denk ik door te kunnen en willen werken?
 • Hoe wil ik leven na pensionering? Hoe ziet dat eruit (niet financieel)?
 • Werk ik dan nog en zo ja, hoeveel?
 • Hoeveel verwacht ik uit te geven na pensionering?
 • Welke andere inkomsten heb ik dan (nog)?

Vandaag dan ook een update. En nee, nog lang niet alles is concreet.

Tot wanneer werken?

In augustus 2054 word ik 70 jaar (whaaaaat!). Hoewel ik waarschijnlijk wel minder wil gaan werken na m’n zestigste ofzo, denk ik dat dat een mooi moment is om te stoppen met ‘geld verdienen omdat het moet’. Maar met pensioen gaan is voor mij niet een specifieke datum in de toekomst, het is een bepaald bedrag (hierover later meer; voor het overall beeld houd ik nu even deze datum aan). Werken vind ik over het algemeen leuk, ik vind het ritme fijn. Ik wil blijven deelnemen aan de maatschappij als ik dat nog een beetje kan, nieuwe mensen wil leren kennen en mijn kennis en ervaring delen. Dat denk ik nu dan hè, als 34-jarige.

Hoe ziet mijn leven uit als ik met pensioen ben?

Geraniums. 40 katten. Me boos maken over mijn parkeerplek die ingepikt wordt 😛

Dit is natuurlijk koffiedik kijken. Ik weet helemaal niet of ik dan nog samen ben (helaas moet je wel eens afscheid nemen van elkaar, bewust of onbewust). Misschien ben ik wel oma! I really have no idea. Maar met de levensvisie die ik nu heb, denk (hoop) ik dat de lief en ik samen in een niet al te groot huisje wonen, ergens in de buurt van de stad, maar niet in het centrum. ’n Tuintje. We zijn ouder, maar gezond. Hebben toch wel twee katten en de tram op afstand zodat we een drankje kunnen doen. Een compact auto, voor als we naar de kleinkids gaan. En af en toe op reis, omdat het kan. Ja, zoiets… 🙂

EXT.inspiratie: twee manieren om je vrije leven te verlengen.

Hoeveel gaat dat kosten?

Tsja, ook dit is een lastige. Ik weet niet eens of we in 2054 nog met euro’s betalen, haha. Stel dat ik nu (2018) 70 zou zijn en dit plannetje zou werkelijkheid zijn, dan gok ik dat we met z’n tweeën zo’n 2200 euro per maand nodig hebben. Dat bedrag bestaat grofweg uit:

 • € 1.000 woning + hierbij horende vaste lasten (hypotheeklast: max € 700)
 • boodschappen à € 200
 • auto, benzine etc: € 150
 • medische kosten, zorgverzekering: € 200 p.p.
 • overige kosten (sport, cadeaus, kleding, uitjes, dieren etc): € 250
 • € 200 in het potje voor onverwachte uitgaven auto/huis/zorg of om te sparen.

De financiële toekomst

Verder fantaserend/inschattend: in 2054 is het huis niet groot, maar wel fijn, de hypotheek is al gedeeltelijk afbetaald. We hebben wat aandelen en gevulde spaarpotjes en omdat we kleiner zijn gaan wonen, hebben we een huis verkocht met wat winst. We leven niet sober, maar wel financieel bewust. Een snel rekensommetje leert dat in elk pensioenjaar mijn partner en ik € 26.400 nodig hebben uit de verschillende inkomsten. Voor het gemak bedenk ik nu dat mijn lief en ik dit 50/50 doen, en ik dus moet zorgen dat er € 13.200 per jaar vanaf mijn rekening te halen is.

Hoe ik dat ga doen? Goeie vraag! Dat financiële stuk, daar ga ik me nu op richten. See you in deel 3, dus. (En een dikke thank you voor iedereen die meedacht/reageerde op m’n deel 1!)

xAnja

 

Meer lezen over pensioen- en geldzaken?

Ik ben absoluut geen financieel adviseur en schrijf over mijn persoonlijke ervaringen en ontdekkingen. Ga daarom altijd te rade bij iemand met verstand van zaken. En zie je een fout? Meld het dan via de comments.
Anja

4 reacties op ‘Later als ik arm ben… :) | Pensioen deel 2

 1. Ik heb deel 1 gemist precies. Interessant om eens over na te denken. Als ik er van uit ga dat wij in dit huis blijven wonen (mag dan wel niet kreupel worden) is onze lening afbetaald (YEEEES). Wij sparen elke maand op een speciale pensioenspaarrekening. Als ik goed gerekend heb, kunnen wij dan, als we met 65 al met pensioen zouden kunnen gaan, elke maand €1100 van onze spaarrekening afhalen om te overleven, gedurende 5,5 jaar. En dan laat ik het pensioen dat we eventueel zouden krijgen even achterwege. 1100 EUR wordt wel gezien als het minimum bedrag dat je moet hebben om met twee mensen een beetje comfy van te leven. Ik ben niet van plan om tegen mijn 70ste dood te gaan dus we zullen ook nog wel wat extra centjes moeten sparen om wat langer vooruit te kunnen. Langs de andere kant vind ik het soms wel moeilijk om al zo ver vooruit te denken. Maar ’t is wel belangrijk! En plus is mijn vriend zelfstandige en moet hij zo goed als zijn hele pensioen zelf zien te fixen. Wij proberen nu ook gewoon elke maand zoveel mogelijk geld over te schrijven naar onze spaarrekening. En we gaan uiteraard ook meer kunnen sparen als die lening afbetaald is. Dat is geld dat dan eigenlijk integraal gespaard kan worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.