8 Redenen waarom een Capsule Wardrobe een goed idee is

Het is nu al één van de meest gelezen blogs dit jaar, en ik schreef hem nog maar 2 maanden geleden: mijn artikel over de Capsule Wardrobe Piramide. Mijn praktische systeem voor een capsule garderobe; echt heel down-to-earth en Hollands. Voor wie er niet bekend mee is: dit is een kleine collectie kledingstukken die je met elkaar kunt combineren, capsule wardrobe in het Engels.

Vandaag vertel ik je waarom ik denk dat bijna iedereen baat heeft bij zo’n capsule garderobe. Zo’n garderobe is overigens één van de beste manieren om je kleding te minimaliseren – maar daar heb ik het vandaag eens niet over!

1 – Meer rust en overzicht

Ik heb nog nooit zo weinig kleding in mijn kast gehad. En ik ben er blij mee. Raar? Ik snap dat je dat denkt. Maar een kast die uitpuilt van de kledingstukken waarvan je ook nog eens de helft niet draagt – dat geeft je stress. Meer dan je in eerste instantie denkt. Door aan de slag te gaan met een capsule wardrobe, ontdek je de kleding waar je blij van wordt, die je goed staat, waarin je jezelf bent.

2 – Beter ‘wasmanagement’

Vroeger deed ik de was wanneer de manden uitpuilden en er niets fatsoenlijks meer lag om aan te trekken. Als je minder kleding in je kast hebt liggen, kún je niet langer wekenlang de volle wasmand laten staan. Je denkt waarschijnlijk dat je met weinig kleren in je kast de hele tijd de was moet doen. Het grappige is: het heeft juist een omgekeerd effect. Ik draag kleren bewuster, doe een schort voor als ik kook, hang ze buiten en draag bijvoorbeeld m’n broeken twee of meer keer voor ik ze was.

Maar ik wacht inderdaad niet meer tot de mand overvol is. Juist omdat ik niet pas ga wassen als er een berg was ligt, is de hoeveelheid kleding die ik moet wassen, ophangen, vouwen, strijken (haha, ja hoor) en opbergen ook minder.

3 – Tijd besparen

Hoe vaak sta jij voor je kast met de gedachte ‘wat moet ik nu weer aan?’ En hoe lang duurt dat dan voor je de keuze hebt gemaakt? En mis je niet die basis kledingstukken die je vrijwel altijd (ongeacht het weer en de gelegenheid) kan dragen?

Een capsule garderobe is een manier van keuzebeperking. Het is gewoon gemakkelijker om te beslissen wat je gaat dragen als er niet zoveel in je kast ligt/hangt. Ook als het gaat om feestjes of uitjes. En om een all-time favorite uit de kast te trekken als je haast hebt.

weather-1611702_1920

4 – Geen keuzestress

Je bespaart niet alleen tijd door het beperken van je keuzes, je hersenen worden ook moe van het maken van veel beslissingen gedurende de dag. En hoe meer keuzes je moet maken, hoe minder de ‘kwaliteit’ van die keuzes. Barack Obama en Steve Jobs zijn slechts twee voorbeelden van mensen die dit begrepen.

Zij gingen/gaan ook bewust voor een zeer beperkte kledingstijl of een zelfgekozen ‘uniform’ voor elke dag. Met 6000 keuzes per dag is dat een goede zet. Met een capsule garderobe verminder je het aantal items om uit te kiezen – en omdat er alleen maar prettige en goed te combineren stukken in je kast hangen, is de keuze sneller gemaakt: je vindt ze allemaal fijn!

Inspiratie:Always wear the same suit, Presidential productivity secrets” – Barack Obama.

5 – Financieel

Voel je je schuldig over de kleding die in je kast ligt, waar je geld aan hebt uitgegeven en die je bijna nooit draagt? Als je weet wat je stijl is, en wat er bij de rest van je kledingkast past, doe je ook niet zo snel een miskoop meer. Je bent minder in de verleiding om te gaan winkelen en dan zomaar vijf of tien kledingstukken in je mandje te gooien. Iets te kopen waar je ‘zomaar tegenaan loopt’ of wat toevallig in de uitverkoop was.

Je zult favoriete items ook beter onderhouden, en eerder laten repareren dan dat je iets nieuws koopt.

Minder kopen betekent niet alleen meer geld in jouw portemonnee, maar uiteindelijk ook een lagere kledingproductie en dus minder milieubelasting. En het bedrag dat je voorheen uitgaf aan 2 of 3 kledingstukken kun je ook uitgeven aan één mooi passend, kwalitatief hoogstaand stuk, wat bijvoorbeeld van biologisch of gerecycled materiaal is gemaakt en/of eerlijk geproduceerd.

6 – Milieubewust

Fast fashion’ is de term die gebruikt wordt voor kleding van grote winkelketens die trendy is en goedkoop geproduceerd wordt. De meeste van deze stukken worden slechts een paar keer gedragen, waarna ze verwassen of niet meer hip zijn (of vergeten worden, ergens achterin de kast liggen). Maar voor elk kledingstuk zijn uiteraard wel grondstoffen nodig. En man-uren (meestal vrouwuren). Transport. En ga zo maar verder.

Mode is, na olie, de grootste vervuiler ter wereld. Zoals eerder gezegd: omdat je alle stukken in je capsule graag draagt, waardeer je je kleding meer en verzorg je ze beter. In plaats van je kleding te zien als wegwerpprul, wil je dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Als je bewust kiest welke kleding jij in je kast brengt of houdt, en niet meedoet aan de fashion rat race – ben je ook goed bezig voor het milieu.

7 – Zelfvertrouwen

Wanneer je alle stukken van je minimale garderobe prettig vindt om te dragen, krijg je meer vertrouwen in jezelf en je stijl. We voelen ons allemaal het allerbeste als we iets fijns dragen: of dat nu killer heels, een power suit of die heerlijke yogapants zijn. Kleding die bewust is gekozen en mooi zit, heeft een positief effect. En je krijgt er vaak ook nog complimentjes over ook. Happy days!

8 – Dankbaar en blij

Last but not least: als je minder items hebt, waardeert je de kleding die je wél hebt méér, je bent er dankbaar voor. Je hebt je garderobe zorgvuldig opgebouwd en elk deel dat je hebt opgenomen, is iets waar je blij van wordt. Je kleding laat je stralen, past letterlijk en figuurlijk goed bij je, is een onderdeel van wat jou jou maakt. En dat voel, merk en zie je (en anderen trouwens ook! 😉 ).

Kan jouw kledingkast wel een opruimrondje gebruiken? Wat vind je van een capsule garderobe?

xAnja

Ps. Benieuwd hoe je zelf een capsule wardrobe kunt samenstellen? Check dan zeker mijn artikel over de piramide. Ook leuk: 8 Kledingstukken = 13+ Zomerse Outfits.