11 dingen die je kunt doen op zondag voor een relaxte start van de week

Zondag. Zo’n dag die vaak ineens voorbij is en waarbij je dan ’s avonds om 10 uur denkt: oké, dat was mijn weekend alweer. Niets mis mee, maar het kan een stuk productiever. Wat uiteindelijk alleen maar voordelen heeft voor jezelf (en je huisgenoten): je zondag gebruiken als ‘slimme dag’ met zowel inspanning als ontspanning geeft mij de fijnste resultaten en de beste start van de week. Hierbij mijn 11 tips.

Alle opties die je hieronder vindt zijn slechts suggesties. Ik zou zeggen: “pick & mix”: kies eruit wat er voor jou het meest zinvol en waardevol is en voel je absoluut niet verplicht – of een slechte volwassene – als je helemaal niets van dit rijtje uitvoert en je zondag met Netflix of een goed boek spendeert 😉 Laten we wel wezen, deze 11 dingen bij elkaar voelen meer als een werkdag en dat is zeker niet de bedoeling. You’ve got the power! Ah, lekker nummertje.

1 – Kleding klaarhangen

Je dag begint vaak met de vraag “wat trek ik aan?”. Er zijn mensen die een persoonlijk uniform dragen, dat wil zeggen: ze dragen vrijwel altijd hetzelfde – een wit overhemd en een jeans, altijd hetzelfde pak, een zwart t-shirt en een grijze rok. Het overhemd wordt misschien soms een trui en de grijze rok heeft misschien een panty eronder in de winter, maar dat is het dan ook wel. Bekende mensen zoals Obama en Mark Zuckerberg doen dit omdat ze hiermee hun dagelijkse keuzes beperken en dus meer head space overhouden voor de belangrijke beslissingen. Je kleding voor een hele week klaarhangen zorgt dus voor minder beslis-moeheid. Plus: het is gewoon veel makkelijker en prettiger en bespaart tijd in de ochtend!

2 – De week plannen

Niet iedereen wordt er blij van om op zondag de agenda erbij te pakken en het werk voor die week in te plannen. Prima, maar als je liever je echte werk tot maandag laat liggen, kun je in ieder geval ook je persoonlijke (of gezins-) planning maken voor de week. Denk aan de verjaardagen, doktersafspraken, cadeaus of kaartjes die je wilt versturen, boodschappen-dag, oppas enzovoorts. Fijn om aan het begin van de week dit overzicht te hebben en te regelen wat er geregeld moet worden. Bonuspunten voor wie het weekbord / memobord / de hangende weekplanner bijwerkt.

Plan trouwens niet alleen de inspanning (werk enzo), maar ook je ontspanning (sport, vrijetijd, luierdagje).

3 – Menu plannen en/of boodschappen regelen

Volgers van mijn blog weten dat ik fan ben van weekmenu’s en het maken van boodschappenlijstjes: ze komen regelmatig voorbij op de blog. Ik vind het prettiger dat ik weet dát en wát er in huis is – en ook mijn vriend vindt hiermee zijn weg op de dagen dat hij kookt (soms met wat advies als mijn handschrift weer eens onleesbaar is, haha). Op zondag het menu voor de week plannen en eventueel direct bestellen of naar de supermarkt rijden scheelt je tijd en onrust in de rest van de week. En het is gezonder dan “ik bel wel voor pizza”!

4 – Dubbele porties koken

Spreekt voor zich, neem ik aan: door op zondag een dubbele (of driedubbele) portie te koken, kun je in de rest van de week met simpel opwarmen of opbakken. Ik doe dat zelf vooral bij soep: kook een grote pan en vries dat dan in porties voor 2 à 3 personen in. Gemak dient de mens, en als je toch kookt, waarom dan niet nét dat beetje meer. Ik weet van lezers die twee of drie keer in de week koken en daar dan de hele week van eten.

5 – In alle rust ontbijten

Dit is geen productiviteitstip, maar een opstekertje voor jezelf en/of je huisgenoten. Waar we doordeweeks vaak wat gehaast ontbijten, meestal niet met z’n allen aan een tafel zitten of half-bellend in de auto toch nog even een halve boterham wegwerken, is het weekend het moment voor een ochtendmaal in rust. Of nou ja, afhankelijk van eventuele aanwezige kiddoos en hun leeftijd, in ieder geval een maaltijd die bewust en met elkaar wordt genuttigd 😉

Ook als je geen huisgenoten hebt, is het rustig nemen van je maaltijd echt iets om even de tijd voor te nemen. Door rustig te eten, kauw je beter; wat een positief effect heeft op je vertering. Ook ben je eerder verzadigd.

6 – DE STOEL leegruimen

Wie heeft er niet een stoel met daarop de kleding van de week, alles wat amper (of niet) gedragen is en nog wel een keertje kan, of wat naast de wasmand is beland? Ikke wel hoor. Zondag is de dag om DE STOEL leeg te ruimen. Zodat er maandag weer wat naartoe geslingerd kan worden, natuurlijk.

7 – Werktas / sporttas uitruimen

Een snel-klaar klusje met veel effect: ik schreef er eerder al over. De zondag is er de perfecte dag voor.

8 – Het ontbijt mealpreppen

Als je nog minder keuzes wilt maken in de ochtend, maar toch gezond wilt ontbijten, is een mealprepdagje van je zondag maken een goed idee. Google op Pinterest naar ‘breakfast meal prep’ of probeer mijn suggesties voor overnight oats: met één keer havermout koken en een aantal toppings (ik tip er 14) heb je genoeg keuze en elke dag iets anders! Andere opties om in één keer in een grote hoeveelheid te maken voor de hele week:

 • Volkorenpannenkoekjes bakken
 • Bananenbrood bakken
 • Yoghurt-parfaits maken (yoghurt en fruit afwisselen in een glaasje, eventueel muesli toevoegen voor je het gaat eten)
 • Kaneelbroodjes bakken

9 – Weekbudget plannen / maandbudget bijwerken

Niet de leukste taak, maar wel fijn als het gedaan is, zeker als je werkt aan financiële vrijheid of schuldenvrij wilt worden. Zie je er tegenop en heb je echt geen zin om te starten, check dan deze blogpost. Inspiratie gegarandeerd!

10 – Actief zijn

Ik vind zondag geen dag om eens even als een beest tekeer te gaan in de sportschool (kuddoos voor jou als dat wel jouw ding is hoor!). Ik denk meer aan een simpel fietstochtje of een wandeling in de buurt, of in het bos. Een nieuwe trend zijn de Soul Strolls, een wandeling die je maakt met een bepaalde meditatie-podcast of een herhaald mantra in/op je oren. Deze wandeling is dan dus goed voor je lijf en voor je mentale gezondheid. Ik ben nog op zoek naar dé podcast of de mantra’s die ik hier het meest geschikt voor vindt, tips zijn welkom!

11 – Unpluggen

“Sometimes the most productive thing you can do, is relax,” is een quote op mijn Pinterest board. Ik geloof hier heilig in. Hoe lekker is het om een dagje te unpluggen en niet online te zijn. Een boek te lezen, in de tuin te werken, niet naar de nieuwste berichtjes of de zoveelste keer de Nu.nl app te openen. Eén van de fijnste zondagochtenden vind ik zelf dan ook: een boek of tijdschrift in het zonnetje op de bank, langzaam ontbijt maken met een goede zondagochtend playlist en dan in alle rust ontbijten. Daarna zien we wel weer 🙂

That’s it, folks. De 11 acties om te doen in het weekend om een prettige, rustige en overzichtelijke manier je week te beginnen. Wat is jouw zondagse ritueel? Wat helpt jou om de week makkelijker door te komen? Laat het weten in de comment box hieronder!

xAnja

Fotocredits: Jess Bailey

Anja

8 reacties op ‘11 dingen die je kunt doen op zondag voor een relaxte start van de week

 1. Sinds ik ooit een heerlijk verzorgd ontbijt heb genoten in een bed & breakfast, eet ik elke zondag een heerlijk ontbijtje met een gekookt eitje, wat sap, broodje, koffie. Super verwennerij elke week weer.

  Verder houd ik erg van de zero inbox van de gmail. Ik heb er laatst een interessante video over gezien op Youtube en begreep dat ik veel functies nooit gebruikte. Nu wel! Ik snooze emails en maak gebruik van het archief van gmail. Ook iets voor de zondag.

  Like

  1. Oh, wat heerlijk zeg. Mooi dat dit je zo bijgebleven is. Een lekker rustmomentje.
   Wel benieuwd naar die video met Gmail functies, trouwens. Ik denk dat ik er ook niet voldoende gebruik van maak – of dat er meer opties inzitten dan ik weet 🙂

   Like

   1. Hoi Anja, ik heb even gezocht voor jou over die YT video betreffende zero inbox gmail: Foojee – How to Solve EMAIL with Inbox Zero. Hij legt het op een grappige manier uit. Cindy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.