1 september = Duurzame Dinsdag

(Yes, je hebt het goed gezien: de blog heeft een nieuwe look!)

Morgen, 1 september, is het weer Duurzame Dinsdag. Heb je daar nog nooit van gehoord? No worries, voor mij was het ook nog vrij onbekend. Maar ik vind het een actie die het promoten waard is en dus lees je er vandaag over op mijn blog. Kijk je morgen ook mee?

Duurzame Dinsdag wordt gehouden op de eerste dinsdag van september, dit jaar toevallig dus ook op de eerste dag van de maand. Het is een tegenhanger van de derde dinsdag in september, een dag die we natuurlijk allemaal kennen als Prinsjesdag. Net als op Prinsjesdag is er sprake van een koffer, van lintjes en van redes en speeches, uiteraard allemaal aangaande het klimaat, groen leven, energiebesparing en sociale duurzaamheid.

In het Duurzame Dinsdag-koffertje 2020 zitten meer dan 450 duurzame ideeën en initiatieven, zowel uit de zakelijke als de persoonlijke sfeer. Deze zijn aangedragen door particulieren, verenigingen, organisaties, bedrijven, stichtingen, scholen uit heel Nederland. Het koffertje wordt aangeboden aan een staatssecretaris, dit jaar is dat aan Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

De meest onderscheidende ideeën worden speciaal in de spotlights gezet en ontvangen een prijs om het initiatief een extra zetje in de rug te geven. Naast het overhandigen van het speciale koffertje worden er ook lintjes uitgereikt. Een lintje wat ik – in tegenstelling tot het echte lintje – best zou willen ontvangen omdat het een onderscheiding is voor mensen die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving (en laten we wel wezen, dat lintje is niet boeiend, het gaat erom dat je initiatief -in mijn geval leven met minder spullen – succes heeft).

En wat is een Prinsjesdag zonder troonrede? Ook dit onderdeel is gekopieerd naar Duurzame Dinsdag. Dit jaar spreekt hoogleraar Jan Jonker en ligt de focus op teruggaan naar het oude of de stap zetten om duurzamer en socialer uit de Covid-crisis te komen. Op de website van Duurzame Dinsdag staat het zo:

“Uit een analyse van deze initiatieven blijkt dat we economische groei niet langer meer als hét medicijn zien voor een beter leven. De mens is onlosmakelijk deel van de natuur. Er klinkt een roep om een ander fundament, andere uitgangspunten, dat gaat verder dan ‘verduurzamen van het bestaande’.”

En dat, lieve mensen, is prachtig gezegd en het waard om te promoten.

Vanwege corona is het hele Duurzame Dinsdag programma online te volgen vanuit Nieuwspoort. Het wordt gehouden van 14.15 tot 17.00 uur. Je vindt het hele programma hier. De live-stream is te volgen via de website DuurzameDinsdag.nl. Ben je beneuwd wat er is gebeurd met de initiatieven van eerdere jaren? Kijk dan hier.

xAnja

Anja

2 reacties op ‘1 september = Duurzame Dinsdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.