Elke dag je Handtas / Werktas leeg maken

Sinds een week doe ik het elke dag probeer ik het elke dag: m’n tas leegmaken zodra ik thuiskom. En bijna elke dag ging dat goed, op één keer na toen ik ‘m gewoon op de grond zette en dacht “dahaaag”. Maar goed, je tas leegmaken dus. Een kleine actie met een groots effect.

Het waarom

Een tas is er om dingen in mee te nemen (ohjajoh!). Ik gebruik twee tassen het meest: mijn gewone, zwarte handtas en mijn rode werktas. Aangezien je de tas vrijwel elke dag voor hetzelfde doel gebruikt, lijkt het onzin om hem ’s avonds leeg te maken en ’s morgens weer alles erin te doen. Maar dat is niet het geval.

In je handtas zitten niet alleen de dingen die jij er ’s morgens in verzamelt, omdat ze handig zijn (denk aan lipstick, deo, portemonnee), maar ook de dingen die er in de loop van de dag bij komen: bonnetjes, losse treinkaartjes, zakdoekjes, boodschappenbriefjes enzovoorts. Als je je tas bij thuiskomst níet leeg maakt, blijven die er dus gewoon inzitten.

Als je je tas af en toe ‘rust’ geeft, gaat hij waarschijnlijk ook veel langer mee.

Je tas uitpakken zorgt er ook voor dat je wéét wat erin zit/zat. Dat klinkt als een ja dûh, maar weet jij werkelijk wat er allemaal in je tas zit? In een gemiddelde handtas zitten namelijk 40 dingen. Als je elke keer je tas uitpakt, is de kans groot dat er niet alleen minder in zit, de kans op ‘dubbelen’ vermindert ook: je hoeft geen extra pen/aansteker/lippenbalsem te kopen/pakken als je zeker weet dat er al eentje in zit.

Het hoe

Elke dag je tas leegmaken voorkomt het grote ‘uitmesten’, waarmee ik bedoel dat je eens per zoveel weken de sjaak bent om toch maar iets te doen aan die bende bonnetjes/uitgekauwde kauwgom in een papiertje/snotlapjes/opgedroogde of juist gesmolten lippenbalsem enzovoorts.

Het belangrijkste hier is dat er een plek is die deze dagelijkse actie vergemakkelijkt: zorg ervoor dat je je tas op een vaste plek kwijt kunt en dat je de vaste inhoud (sleutels, portemonnee) ook op een passende, vaste plek kan neerleggen. Bij mij is dat de lade van de oude werkbank, ergens vlakbij de deur is namelijk wel praktisch. Daarin staan drie bakjes: ééntje voor mijn pasjes (die ik niet dagelijks gebruik), eentje met overige zaken, zoals mijn portemonnee, een pen en zakdoekjes en een sleutelbakje. Elke keer als ik mijn tas nodig heb, pak ik wat ik voor die dag / dat moment nodig heb. En elke keer als ik thuiskom, zo is althans het plan, maak ik de tas in kwestie dus weer leeg. Helemaal leeg? Ja, Grote Smurf, helemaal leeg.

Heb je veel papieren voor je werk bij je, werk dan in twee stappen: aan het einde van de dag haal je de zakelijke paperassen uit je tas terwijl je nog op je werk bent. Je legt deze zaken daar op hun plek terug. Thuis haal je de overige dingen eruit.

Dus: vindt een ‘slaapplek’ voor je handtas én je handtasspullen en maak er een gewoonte van. Nooit meer zoeken naar sleutels/je telefoon/oordopjes!

xAnja

Meer lezen?

Anja

13 reacties op ‘Elke dag je Handtas / Werktas leeg maken

 1. Ik moet dit ook doen! Maakte toevallig gisteren mijn werktas eens leeg na twee maanden (erg erg) en de hele bodem was bedekt met allerlei prul. Haha. Schaamtelijk eigenlijk om alles zo te zien liggen. Nam me meteen voor om het ook op regelmatige basis te doen.

  Like

  1. Haha, toeval bestaat niet, zeggen ze dan! En ik schrijf dit stukje ook echt uit eigen ervaring hoor. Had pas nog een sleutel vastgeplakt met kauw… nou ja, je snapt het wel 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Toppunt van minimalisme: ik heb maar één tas, en die heeft maar 2 vakken. Ik kan uit mijn hoofd opnoemen wat erin zit en dat is iedere dag hetzelfde. Het gaat er weleens over dat spullen hun eigen plek hebben (ergens wonen): nou, de spullen die ik in die tas heb, wonen in die tas. Alleen mijn sleutels en telefoon liggen op een plankje en doe ik in de tas als ik de deur uit ga. Maar mijn portemonnee, agenda, pennen, lippenbalsem, kauwgum, spork, waterfles: die zitten gewoon altijd in die tas. En voor werk stop ik dan nog een ander schrift, een etui, laptop en lader erbij. Ik vind het wel handig zo 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.