Pensioen? Je bewust zorgen maken voor ‘Later’?

Tsja, wie denkt er niet graag na over de tijd dat ‘ie achter de spreekwoordelijke geraniums zit? :[ Op het moment van schrijven ben ik 33 jaar (niet doorvertellen). Als het in mijn omgeving over pensioenen gaat, of als ik erover lees op blogs, is mijn reactie meestal *blank*. Als in: grote ogen en stilte. En ik blijk niet de enige te zijn, want millennials blijken sowieso weinig te doen voor later (2).

Dat wil niet zeggen dat ik er nooit over nadenk. Als zzp’er bouw ik geen pensioen op via een werkgever, daarom ben ik enkele jaren geleden gestart met het sparen van een ‘pensioenpotje’. Ik heb nu doelen voor de jaren 30-35 (al gehaald) en voor 35-40 jaar. Maar die bedragen zijn eigenlijk nergens op gebaseerd. Tijd voor wat denkwerk, meer overzicht en uiteindelijk: een simpel, maar strak plannetje.

Waar ben ik gestart?

Sinds een aantal jaar is er MijnPensioenoverzicht.nl. Daar moet je inloggen met je DigID en na het invullen van wat vragen en wat geklik, zie je in één oogopslag wat je AOW leeftijd is en bij welke pensioenmannetjes of -vrouwtjes je nu vermogen opbouwt om straks van te rentenieren. Ik mag van de Staat met pensioen vanaf 70 jaar en 9 maanden. Oftewel: op 3 mei 2055 krijg ik voor het eerst geld van de overheid. Voor zover nu bekend, natuurlijk. De AOW-leeftijd is namelijk gekoppeld aan de levensverwachting. Daarom zou het zomaar kunnen dat ik pas op m’n zevenenzeventigste of 80e voor het eerst een bedragje krijg. Of nevernooitniet.

Als jij geboren bent na 1955, krijg je ook na minimaal 67 jaar en 3 maanden AOW.

En dan?

Oké, dat weten we nu. Je leest waarschijnlijk al tussen de regels door dat ik mijn bestedingsruimte niet ga laten bepalen door de politiek. Dus: hartstikke leuk die extra centen, maar ik ga er niet vanuit.

Ook weet ik helemaal niet of ik in november 2051 wil stoppen met werken. Mezelf kennende – niet een workaholic, maar ook zeker geen stilzitter – ga ik minder werken, mits mijn gezondheid dat toelaat. Misschien denk ik er over tien jaar heel anders over, wil ik in 2040 al nooit meer een voet over de kantoordrempel zetten.

Knopen doorhakken

Maar als ik zo vaag blijf, is een plan maken ook geen optie. Dus, in plaats van me zorgen te maken en te twijfelen, maak ik van de zomerweken gebruik om een toekomstvisie te vormen, persoonlijke antwoorden te vinden op deze vragen:

  • Tot wanneer denk ik door te kunnen en willen werken?
  • Hoe wil ik leven na pensionering? Hoe ziet dat eruit (niet financieel)?
  • Werk ik dan nog en zo ja, hoeveel?
  • Hoeveel verwacht ik uit te geven na pensionering?
  • Welke andere inkomsten heb ik dan (nog)?

Wil je ook zulke stappen zetten? Fijn, dan ben ik niet de enige die hiermee hakkelt 🙂 Als je trouwens een partner hebt, is het handig hem/haar ook hierin mee te nemen. Dat is natuurlijk van invloed op je levensinrichting, maar heel sec gezien op het AOW-bedrag / je te besteden geld.

In september kom ik met deel 2 en de next steps. Tot die tijd ben ik oprecht benieuwd naar jullie regelingen / overwegingen / gedachtes hierover, waarvoor bij voorbaat heel hartelijk dank!

xAnja

 

Meer lezen?

Ik ben geen financieel adviseur en schrijf over mijn persoonlijke ervaringen en ontdekkingen. Ga daarom altijd te rade bij iemand met verstand van zaken. En zie je een fout? Meld het dan via de comments.
Aan de hand van de opmerking van Geldnerd is dit artikel geüpdate.