Tsja, wie denkt er niet graag na over de tijd dat ‘ie achter de spreekwoordelijke geraniums zit? :[ Op het moment van schrijven ben ik 33 jaar (niet doorvertellen). Als het in mijn omgeving over pensioenen gaat, of als ik erover lees op blogs, is mijn reactie meestal *blank*. Als in: grote ogen en stilte. En ik blijk niet de enige te zijn, want millennials blijken sowieso weinig te doen voor later (2).
Dat wil niet zeggen dat ik er nooit over nadenk. Als zzp’er bouw ik geen pensioen op via een werkgever, daarom ben ik enkele jaren geleden gestart met het sparen van een ‘pensioenpotje’. Ik heb nu doelen voor de jaren 30-35 (al gehaald) en voor 35-40 jaar. Maar die bedragen zijn eigenlijk nergens op gebaseerd. Tijd voor wat denkwerk, meer overzicht en uiteindelijk: een simpel, maar strak plannetje.
Waar ben ik gestart?
Sinds een aantal jaar is er MijnPensioenoverzicht.nl. Daar moet je inloggen met je DigID en na het invullen van wat vragen en wat geklik, zie je in één oogopslag wat je AOW leeftijd is en bij welke pensioenmannetjes of -vrouwtjes je nu vermogen opbouwt om straks van te rentenieren. Ik mag van de Staat met pensioen vanaf 70 jaar en 9 maanden. Oftewel: op 3 mei 2055 krijg ik voor het eerst geld van de overheid. Voor zover nu bekend, natuurlijk. De AOW-leeftijd is namelijk gekoppeld aan de levensverwachting. Daarom zou het zomaar kunnen dat ik pas op m’n zevenenzeventigste of 80e voor het eerst een bedragje krijg. Of nevernooitniet.
Als jij geboren bent na 1955, krijg je ook na minimaal 67 jaar en 3 maanden AOW.
En dan?
Oké, dat weten we nu. Je leest waarschijnlijk al tussen de regels door dat ik mijn bestedingsruimte niet ga laten bepalen door de politiek. Dus: hartstikke leuk die extra centen, maar ik ga er niet vanuit.
Ook weet ik helemaal niet of ik in november 2051 wil stoppen met werken. Mezelf kennende – niet een workaholic, maar ook zeker geen stilzitter – ga ik minder werken, mits mijn gezondheid dat toelaat. Misschien denk ik er over tien jaar heel anders over, wil ik in 2040 al nooit meer een voet over de kantoordrempel zetten.
Knopen doorhakken
Maar als ik zo vaag blijf, is een plan maken ook geen optie. Dus, in plaats van me zorgen te maken en te twijfelen, maak ik van de zomerweken gebruik om een toekomstvisie te vormen, persoonlijke antwoorden te vinden op deze vragen:
- Tot wanneer denk ik door te kunnen en willen werken?
- Hoe wil ik leven na pensionering? Hoe ziet dat eruit (niet financieel)?
- Werk ik dan nog en zo ja, hoeveel?
- Hoeveel verwacht ik uit te geven na pensionering?
- Welke andere inkomsten heb ik dan (nog)?
Wil je ook zulke stappen zetten? Fijn, dan ben ik niet de enige die hiermee hakkelt 🙂 Als je trouwens een partner hebt, is het handig hem/haar ook hierin mee te nemen. Dat is natuurlijk van invloed op je levensinrichting, maar heel sec gezien op het AOW-bedrag / je te besteden geld.
In september kom ik met deel 2 en de next steps. Tot die tijd ben ik oprecht benieuwd naar jullie regelingen / overwegingen / gedachtes hierover, waarvoor bij voorbaat heel hartelijk dank!
xAnja
Meer lezen?
- Hoe het nu gaat met Budgetteren | #NoSpendMonth
- Waarom en hoe je met Minimalisme geld bespaart
- Energievreters vs. Energiewinners: Ontdekken wat goed voor je is
Ja, dat is een lastige. Ik ontvang inmiddels het langgespaarde pensioen. Maar het wordt niet geïndexeerd en nu en dan zelfs gekort. Zo neemt de waarde van deze duur betaalde investering snel af. En ik kan daar niets aan doen.
Mijn beste pensioeninvestering tot nu toe was niet het van overheidswege verplichte pensioen, maar de niet verplichte aankoop en afbetaling van een eigen huis. Daardoor spaar ik iedere maand de kosten van huur uit. Terwijl de woonkosten blijven stijgen, stijgt deze de waarde van deze investering mee.
Tot natuurlijk iemand op het idee komt om daar ook eens een stokje voor te steken – onbetrouwbare overheid.
LikeLike
Ja, het is een onduidelijk geheel – bedankt voor je inspiratie mbt het huis. Zoiets zie ik ook wel voor me, in de praktijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed dat je erover nadenkt, zeker als zzp’er is dat nog iets belangrijker. Ik moet er ook echt over na gaan denken, aangezien ik ga verhuizen naar België. Per jaar dat je niet in NL woont, loop je 2 procent AOW mis. Dat tikt dus best wel aan en voor ik het weet, ben ik de sloeberige bejaarde van de toekomst. Hoeft allemaal niet vandaag, maar is wel iets om rekening mee te houden natuurlijk.
LikeLike
67 jaar en 3 maanden? Ik verwacht dat je pas iets later met pensioen mag… op de website van de SVB staat een tooltje dat dit voorspelt. Ik ben een jaar of 15 ouder dan jij, en ik mag ‘pas’ met 69 jaar en 6 maanden.
LikeLike
Het is heel raar – als ik inlog via DigID staat dat er – als je op de SVB tool kijkt kom ik op veel later uit inderdaad. Bedankt voor je reactie!
LikeLike
De pensioenfondsen gaan uit van de huidige regels, de SVB gaat uit van de wetgeving. En die zegt dat de AOW-leeftijd mee gaat bewegen met de levensverwachting. En uiteindelijk beweegt de pensioenleeftijd daar ook op mee. We worden voor de gek gehouden….
LikeLike
Dankjewel voor de aanvullende info.. Ik heb het artikel aangepast. Het is maar weer duidelijk dat we daar niets van hoeven te verwachten/op moeten rekenen.
LikeLike
Ik studeer nog, dus ik hoef gelukkig hier nog niet over na te denken. Het is inderdaad wel iets belangrijks. Ik ga er zeker voor zorgen dat ik genoeg spaar om niet meer te hoeven werken dan goed voor me zou zijn. Verder kan ik me totaal nog niet voorstellen of ik langer door zou willen werken dan mijn pensioenleeftijd, of ik een goedbetaalde baan zal krijgen of mijn hart zal liggen bij iets minder lucratiefs… ik zie het nog wel.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel goed dat je je bewust bent van sparen voor je pensioen. Je bent hierin echt een voorbeeld voor elke ZZPer vind ik persoonlijk.
LikeGeliked door 1 persoon