Wat ik merk van Minimalisme (2)

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over mijn eerste stappen als nieuwbakken minimalist. Ondanks dat ik er net een paar weken mee bezig was, merkte ik al vrijwel direct behoorlijke verschillen. Ik ontwikkelde een andere manier van gedrag, met name richting kopen/consumeren. Maar dat niet alleen. Ik schreef:

“Het gaat sinds de start ook vrijwel vanzelf; het voelt als natuurlijk. Dat bedoel ik niet in religieuze zin of om iedereen maar te bekeren, (dear Lord!) het is letterlijk wat er bij mij gebeurt.”

Daarna volgde een rijtje met de grootste veranderingen die ik had gemerkt. Vandaag vertel ik je of die nog steeds gelden en óf en hoezeer ze veranderd zijn:

 • Ik mediteer tenminste één keer per dag. Nou, dat is er dus mooi af. Het is niet zo dat ik niet mediteer, zeker niet. Meditatie- en ademhalingstechnieken pas ik vaker toe ‘tussendoor’; als ik een pittig momentje ervaar of als er veel op me afkomt.
 • Mijn huis is netter, ik ruim op. Ja, dit is alleen nog maar beter geworden. Kasten kunnen weer dicht, haha. Het is lang niet altijd perfect, maar ik heb hier echt grote stappen gezet. Bijkomend voordeel: schoonmaken gaat sneller!
 • Ik heb één enkele aankoop gedaan in de afgelopen twee weken: een boek. Ook hierover hebben jullie kunnen lezen via de budgetplannen en -updates. Ik heb nog nooit zoveel financieel overzicht gehad en zo weinig nieuwe spullen gekocht in mijn leven.
 • Facebook en andere nutteloze apps zijn van mijn telefoon af, de huidige apps geven geen notificaties meer. Ook nog steeds true. Ik deed een digitale detox en heb nu twee pagina’s met apps, waarvan de meeste ‘verplichte kost’ zijn, zoals je DigID en Google Play Store.
 • Ik laat mijn telefoon vaker (thuis) liggen. Deze is ‘mwah’; af en toe heb ik ineens genoeg van het ding. Vaak denk ik: da’s toch verrekte handig. Nog iets om een modus in te vinden.
 • Ik werk aan een opgeruimd bureau. Momenteel is het qua werk bizar druk en liggen er allemaal creatieve ideeën naast m’n laptop. Maar nadat ik gisteren hét idee pitchte, kan dat nu weer opgeruimd worden. Ik houd het tegenwoordig echt veel netter.
 • TV-kijken gaat bewust: ik kies zowel het moment als de duur en de invulling. Yep! Dit is ook zeker één van de grootste veranderingen. Mindful tv kijken jongens, het bestaat.
 • Ik lees meer (boeken, de krant, online-artikelen). Ook deze is ’n true story. De krant dan niet zo meer, maar boeken des te meer. Fictie en non-fictie door elkaar. En blogs vind ik heerlijk om te lezen.
 • Ik luister ineens naar podcasts en lichte muziek tijdens werken, opruimen, schoonmaken, autorijden. Podcasts blijven favoriet tijdens simpele klusjes. Ik luister o.a. naar Optimal Living Finance en The Minimalist Podcast. Binnenkort een artikel hierover!
 • Mijn werkdagen hebben vaste tijdsblokken. Pauzeren doe ik op een piepje, zodat ik niet steeds naar de tijd kijk en aandachtig kan werken. Ehm, nee. En toch weer ja. Ik maak vrijwel elke werkdag een to-do lijstje. Dan lees ik m’n mail door en reageer ik eerst een uur op alle mailtjes die 3 minuten of minder kosten om af te handelen. De rest van de dag spendeer ik aan grote(re) projecten en mails met meer werk.
 • Ik kus mijn lief met volle aandacht 😉 Ja, ook die geldt nog steeds. Echte aandacht voor elkaar (in de breedste zin van het woord) wordt schaarser, door alle afleidingen die we hebben. Aan tafel eten, samen leuke dingen doen, een avondwandelingetje; zomaar wat ideeën om écht oog te hebben voor elkaar.

Wat zijn voor jou de grootste veranderingen sinds je minimaliseert, opruimt of meer mindful leeft?

xAnja

 

Meer lezen?

Anja

12 reacties op ‘Wat ik merk van Minimalisme (2)

 1. Ik zou niet zeggen dat ik heel actief minimaliseer, maar de afgelopen paar jaar heb ik wel mijn mindset aangepast. Ik koop minder nieuwe spullen en doe makkelijker dingen weg (verkopen, weggeven en soms echt weg). Als ik iets al heel lang niet gebruik, gaat dat meestal ook niet meer gebeuren.

  Like

 2. Ik minimaliseer niet echt bewust want ik vraag me steeds af of je nu zoveel gelukkiger wordt als je alles altijd tot een minimum houdt. Maar als ik jouw veranderingen lees, kan ik me voorstellen dat die zaken je net wel rust brengen in je hoofd. Misschien toch iets dat ik eens zou moeten proberen.

  Like

  1. Het is een terechte vraag – word je gelukkig van jezelf dingen ontzeggen. Ik denk dat ’t hem niet echt zit in het ontzeggen, maar meer in het bewust kiezen van de dingen waar je gebruik van maakt / die je in je omgeving hebt. Ik ben geen orthodoxe minimalist; er staan hier genoeg spullen (en in mijn ogen zelfs wat teveel maar er wonen hier meer mensen 😉 ) maar het zijn wel dingen waar ik blij van word of die functioneel zijn.

   Like

 3. Wat een mooie resultaten zeg, ook leuk om te zien dat sommige dingen gedurende het jaar dan beter blijven hangen dan andere. Ook mooi om te lezen dat minimaliseren gewoon positief is. Het klinkt voor mensen die er nog niet heel bekend mee zijn al snel negatief en beperkend, maar dat is het juist totaal niet!

  Like

  1. Ja, leuk om zo af en toe terug te kijken en te evalueren. Ik herken je opmerking dat minimalisme vaak als iets negatiefs wordt gezien – en ohja, arme mensen zijn minimalist zonder het te willen. Dat is nog wel ‘ns lastig, dan heeft men al zo’n negatief beeld ervan.

   Like

 4. Mooie veranderingen 🙂
  Ik merk vooral dat mijn keukenkastje leger is geworden, doordat ik verpakkingen leeggemaakt heb en alleen dingen koop waarvan ik weet dat ik ze in de komende week of twee weken ga eten. Ik vind het fijn dat het overzichtelijker is en makkelijker schoon te houden.
  Ik heb niet per se minder kleren nu, maar ik heb wel een groter deel van mijn kleren dat ik daadwerkelijk draag. De dingen die ik niet meer draag heb ik weggedaan. Ik moet alleen nog even moed verzamelen om mijn lievelingsshirt, dat op twee plaatsen gaten heeft en waarvan de stof echt lelijk geworden is, weg te gooien 😦
  Ik denk dat mijn leven over het geheel genomen overzichtelijker is geworden. Niet alleen door minder spullen te hebben, maar ook door dingen bij elkaar te bewaren en door gedachten en lijstjes op dezelfde plekken te ordenen. Ik heb laatst zelfs een programma gedownload om dubbele bestanden te verwijderen van mijn computer 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.