Wat ik merk van Minimalisme (2)

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over mijn eerste stappen als nieuwbakken minimalist. Ondanks dat ik er net een paar weken mee bezig was, merkte ik al vrijwel direct behoorlijke verschillen. Ik ontwikkelde een andere manier van gedrag, met name richting kopen/consumeren. Maar dat niet alleen. Ik schreef:

“Het gaat sinds de start ook vrijwel vanzelf; het voelt als natuurlijk. Dat bedoel ik niet in religieuze zin of om iedereen maar te bekeren, (dear Lord!) het is letterlijk wat er bij mij gebeurt.”

Daarna volgde een rijtje met de grootste veranderingen die ik had gemerkt. Vandaag vertel ik je of die nog steeds gelden en óf en hoezeer ze veranderd zijn:

 • Ik mediteer tenminste één keer per dag. Nou, dat is er dus mooi af. Het is niet zo dat ik niet mediteer, zeker niet. Meditatie- en ademhalingstechnieken pas ik vaker toe ‘tussendoor’; als ik een pittig momentje ervaar of als er veel op me afkomt.
 • Mijn huis is netter, ik ruim op. Ja, dit is alleen nog maar beter geworden. Kasten kunnen weer dicht, haha. Het is lang niet altijd perfect, maar ik heb hier echt grote stappen gezet. Bijkomend voordeel: schoonmaken gaat sneller!
 • Ik heb één enkele aankoop gedaan in de afgelopen twee weken: een boek. Ook hierover hebben jullie kunnen lezen via de budgetplannen en -updates. Ik heb nog nooit zoveel financieel overzicht gehad en zo weinig nieuwe spullen gekocht in mijn leven.
 • Facebook en andere nutteloze apps zijn van mijn telefoon af, de huidige apps geven geen notificaties meer. Ook nog steeds true. Ik deed een digitale detox en heb nu twee pagina’s met apps, waarvan de meeste ‘verplichte kost’ zijn, zoals je DigID en Google Play Store.
 • Ik laat mijn telefoon vaker (thuis) liggen. Deze is ‘mwah’; af en toe heb ik ineens genoeg van het ding. Vaak denk ik: da’s toch verrekte handig. Nog iets om een modus in te vinden.
 • Ik werk aan een opgeruimd bureau. Momenteel is het qua werk bizar druk en liggen er allemaal creatieve ideeën naast m’n laptop. Maar nadat ik gisteren hét idee pitchte, kan dat nu weer opgeruimd worden. Ik houd het tegenwoordig echt veel netter.
 • TV-kijken gaat bewust: ik kies zowel het moment als de duur en de invulling. Yep! Dit is ook zeker één van de grootste veranderingen. Mindful tv kijken jongens, het bestaat.
 • Ik lees meer (boeken, de krant, online-artikelen). Ook deze is ’n true story. De krant dan niet zo meer, maar boeken des te meer. Fictie en non-fictie door elkaar. En blogs vind ik heerlijk om te lezen.
 • Ik luister ineens naar podcasts en lichte muziek tijdens werken, opruimen, schoonmaken, autorijden. Podcasts blijven favoriet tijdens simpele klusjes. Ik luister o.a. naar Optimal Living Finance en The Minimalist Podcast. Binnenkort een artikel hierover!
 • Mijn werkdagen hebben vaste tijdsblokken. Pauzeren doe ik op een piepje, zodat ik niet steeds naar de tijd kijk en aandachtig kan werken. Ehm, nee. En toch weer ja. Ik maak vrijwel elke werkdag een to-do lijstje. Dan lees ik m’n mail door en reageer ik eerst een uur op alle mailtjes die 3 minuten of minder kosten om af te handelen. De rest van de dag spendeer ik aan grote(re) projecten en mails met meer werk.
 • Ik kus mijn lief met volle aandacht 😉 Ja, ook die geldt nog steeds. Echte aandacht voor elkaar (in de breedste zin van het woord) wordt schaarser, door alle afleidingen die we hebben. Aan tafel eten, samen leuke dingen doen, een avondwandelingetje; zomaar wat ideeën om écht oog te hebben voor elkaar.

Wat zijn voor jou de grootste veranderingen sinds je minimaliseert, opruimt of meer mindful leeft?

xAnja

 

Meer lezen?