Wat ik merk van Minimalisme

Dit is een verouderd bericht. De nieuwe versie van dit bericht vind je hier.

To live is the rarest thing in the world. Most people just exist – Oscar Wilde

Ik ben als ‘nieuwe no-nonsense minimalist’ en ‘minimalist light‘ nog onwijs in de ontdekfase (let’s face it: ik kom echt nét kijken) maar merk bij mijzelf al een flinke verandering in hoe ik denk, me gedraag, leef. Dat klinkt als *teiltje*, maar ik vind het bijzonder.

Het gaat sinds de start ook vrijwel vanzelf; het voelt als natuurlijk. Dat bedoel ik niet in religieuze zin of om iedereen maar te bekeren, (dear Lord!) het is letterlijk wat er bij mij gebeurt. De grootste veranderingen / meeste impact tot nu toe:

 • Ik mediteer tenminste één keer per dag (zonder “oh shit ik ben vergeten te mediteren, snel nog even doen *eyeroll*”)
 • Mijn huis is netter, ik ruim op (daarover later meer)
 • Ik heb één enkele aankoop gedaan in de afgelopen twee weken: een boek. Als hij uit is gaat ‘ie terug naar de tweedehandsboekenwinkel waar hij vandaan kwam. Boodschappen koop ik uiteraard wel. Needles to say: dat niet-kopen heeft een effect op je bankrekening
 • Facebook en andere nutteloze apps zijn van mijn telefoon af, de huidige apps geven geen notificaties meer (behalve mijn persoonlijke Gmail en Whatsapp)
 • Ik laat mijn telefoon vaker (thuis) liggen
 • Ik werk aan een opgeruimd bureau – dat geeft me opvallend veel rust in mijn werk!
 • TV-kijken gaat bewust: ik kies zowel het moment als de duur en de invulling
 • Ik lees meer (boeken, de krant, online-artikelen)
 • Ik luister ineens naar podcasts (say whaaaaat?!) en lichte muziek tijdens werken, opruimen, schoonmaken, autorijden
 • Mijn werkdagen hebben vaste tijdsblokken. Pauzeren doe ik op een piepje, zodat ik niet steeds naar de tijd kijk en aandachtig kan werken
 • Ik kus mijn lief met volle aandacht 😉

Aan de andere kant heb ik gemerkt dat door je leven rustiger te leven, er nog een stukje onrust in mijzelf zit. Opgebouwde stress, langdurige druk, onverwerkte ervaringen: ze komen naar boven. Dat is een keerzijde van dit verhaal, maar wel nodig om ook intern ‘schoon schip’ te maken. En hoe lastig ook – óók dat is mooi meegenomen.

Ps. ik schreef l

Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.