Een agenda die je dromen omzet in dagelijkse doelen? | Review

Je wilt fitter worden, maar in de praktijk ben je vooral sportschool-donateur. Je zou werk en privé graag beter in balans willen hebben, maar hebt geen idee hoe je dat aan moet pakken. Of je ergert je al maanden aan de kapotte badkamertegeltjes en weet dat je eigenlijk zou moeten gaan sparen voor een nieuwe?

Wat ‘het’ dan ook is, het’ komt er gewoon niet van.

Herkenbaar? Voor mij wel. Maar het gaat steeds beter. Minimalisme is voor mij daarin een goede tool gebleken. Ik moet minder van mijzelf. Ervaar echt dat ik méér tijd heb en meer vrijheid. Nee, het is geen heilige graal, maar het geeft mij de mogelijkheid om te focussen.

Bullet Journaling

Er zijn ook praktische tools die je kunnen helpen met het visualiseren van je wensen, je dromen, je doelen. Ik gebruik zelf notitieboeken die ik als een soort bullet journal inzet. De Purpuz Planner wil ook zo’n tool zijn. Bedenker Clen Verkleij lanceerde in 2016 deze planner voor het eerst: een gewone agenda met iets extra’s. Hij zat zelf met een burn-out thuis en wist niet meer welke kant hij op wilde. Hij nam een coach in de arm, bedacht z’n eigen methode en merkte dat hij de nu-gestelde-doelen wél haalde.

Inmiddels is de 2019 editie van de Purpuz Planner te koop en ik wilde wel eens weten waar iedereen zo lyrisch over was. Vandaag dus een uitgebreide review. Allereerst is de Planner een flinke jongen: hij meet zo’n 25 x 20 cm en is zo’n 2 cm dik. Gaat niet zo gemakkelijk in je handtasje dus, maar begrijpelijk is dat wel: deze agenda is méér dan een jaarkalender. Het bevat de uitleg over de Purpuz methode en een stappenplan hoe-maak-ik-mijn-doelen-voor-2019-concreet.

PurpuzPlanner_review2

Acht tools

Er staan citaten bij elke week, er is een maand-check in, er zijn to-do lijstjes, er is ruimte voor creativiteit. Ook sluit elke maand af met een aantal vragen aan jezelf en wordt je gevraagd stil te staan bij het ‘nu’ en je volgende maand. De mooie foto’s (van de Purpuz fotowedstrijd) complementeren het geheel. Qua design verdient de planner absoluut een 10: zachte kleuren, duidelijk lettertype, veel wit – erg goed gedaan (zie de foto’s hier).

Ik ben aan de slag gegaan met het plannen en visualiseren van m’n eigen doelen voor 2019. De acht tools in het boek helpen je daarbij. Je ordent je wensen en kiest er één uit. Die verdeel je onder in stappen en je maakt er een tijdspad voor. Dit tijdspad koppel je aan de agenda. Dat is dan ook het grote succes van de Planner: waar de meeste tools stoppen bij het visualiseren of eindigen met een lijstje ‘to do’s’, pen én plan je met de Purpuz Planner elke maand en week je doelen in.

Je verliest daardoor je doelen niet uit het oog en je ziet concreet wat je hebt gedaan en wat je nog moet doen om je doel te bereiken. De Planner is vooral geschikt voor vrij concrete doelen, omdat je zelf werkt aan het ordenen en opdelen in stappen van die grotere wens. Sparen voor de badkamerverbouwing is bijvoorbeeld een goeie. Maar als we het voorbeeld van de balans werk-privé nemen, kan het lastiger zijn om zelfstandig aan de slag te gaan. Weet jij wanneer je een prettigere balans hebt? Wat je daarvoor zou moeten ondernemen? Welke keuzes je moet maken?

PurpuzPlanner_review3

#LifeHappens

Ook kan het voelen alsof je alleen succesvol bent als je je doelen behaald. Of als je alleen aan het behalen van je doelen wérkt. Het leven is niet altijd zo eenvoudig – en er zijn natuurlijk nog veel meer belangrijke dingen die je aandacht nodig hebben. Je moet ook kunnen ‘falen’; het zou zomaar kunnen dat je je doel niet haalt. Deze planner legt daar wel sterk de nadruk op.

De planner is met een aankoopprijs van € 34,99 niet goedkoop. Toegegeven: daarmee krijg je wel veel meer dan alleen een agenda; het is ook een coachend boek waar je mee aan de slag gaat. Het reflecteren geeft je inzichten waar je ook na 2019 nog wat aan hebt. Ook tof is dat de Planner CO2-neutraal geprint is op FSC-papier.

Al met al vind ik het idee én de uitvoering van de Planner erg goed. Ik ga er zeker mee aan de slag voor 2019. Als bullet-journaling je aanspreekt, maar je vindt het too much, is deze planner ook een goed alternatief. Dus mocht je nog niets hebben voor je december verlanglijstje, is dit best een aanrader. Hij is er in ’t grijs en roze. Wil je de Purpuz Planner zelf bestellen of cadeau doen, dat kan hier.

xAnja

 

Meer lezen over mindfulness en doelen behalen?

Ik heb de Purpuz Planner ontvangen ter review. Dit doet niets af aan mijn eerlijke mening over het product, die je hier leest. De organisatie achter dit product heeft niet de mogelijkheid mijn artikelen te beïnvloeden.
Deze post bevat affiliate links.
Anja

14 reacties op ‘Een agenda die je dromen omzet in dagelijkse doelen? | Review

 1. Leuk artikel! Wat handig zo’n purpuz planner. Is wel wat voor mij. Ik ben bezig met het behalen van doelen maar vind een bujo inderdaad too much. Wellicht komt de purpuz planner op mijn verlanglijst dit jaar. Bedankt Anja voor je handige en leuke artikel. Je hebt een superblog. Lees bijna al je artikelen! 😘 Mentje

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind dit ook een hele mooie! Het plannen is voor mij echt een beetje een work-in-progress; ik wil het graag, maar vergeet het halverwege ook weer. Daarom ben ik vorig jaar eens begonnen met planner reviews, om te kijken wat echt bij mij past. De laatste maanden van 2017 heb ik de Purpuz gebruikt. Dit jaar gebruik ik de Happiness Planner. Dat gaat ook nog goed; met uitzondering van een stevige periode in de zomer, staat er toch vrijwel elke (werk)dag wat in. Maar: ik mis daarin wel een beetje het overzicht, om toe te werken naar grotere doelen. Voor volgend jaar ben ik nog bezig met de ‘keuring’, maar ik geloof dat ik al wel een klein beetje een favoriet begin te krijgen…

  Like

  1. Dank voor je info, Adine – ik kan je goed volgen. Ik vind het kiezen van een groot doel ook best wel een dingetje. Maar ben benieuwd hoe lang ik het vol ga houden!

   Like

 3. Ik ben absoluut een planner fan, ben dol op lijstjes en boekjes en agenda’s. En ik heb ook wel eens gekeken naar deze planner. Persoonlijk vind ik ‘m erg veel weg hebben van de Passion Planner, en die vind ik handzamer qua formaat.

  Like

  1. Goeie tip – de Passion Planner is ook per jaar te krijgen? Ik snap wel waarom deze zo groot is, hoor: er staat echt veel in – naast dat je veel agendaruimte hebt.

   Like

 4. Wat een handige planner! Thanks voor de tip! Wist je dat je de Purpuz planner ook gratis kan downloaden als PDF? Hij doet hem digitaal cadeau. Aangezien ik op mijn iPad plan en review is dat ideaal! Ik kan de planner importeren in GoodNotes en daar vervolgens aan de slag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.