Waarom je wél opruimt, maar je huis toch een zooitje (b)lijkt

“Creatieve mensen kennen geen rommel, die hebben overal ideeën liggen,” las ik pas op Pinterest. Het zou een reden kunnen zijn om maar niet teveel op te ruimen, je bureau vol te leggen met knipsels, projectjes en notities en je huis vol te zetten met inspirationele quotes. Ofzo.

Nouuuu nee. Take it from me, creatieve professional pur sang – I don’t roll that way. Ik word gék van een onopgeruimd huis en aan een messy bureau kan ik me niet goed concentreren. Niet dat het altijd 100% netjes, schoon en opgeruimd is; een huis moet wel een beetje leefbaar zijn. Maar als ik bij het binnenstappen al drie keer struikel over schoenen, de kat en een doos oud papier nog vóór ik bij de keuken ben, kan ik echt ontploffen.

Or is that just me? Ik denk het niet. ‘Opruimen’ is een populaire zoekterm met 10K hits per dag.

Het is meestal niet zo dat we niet aan opruimen en schoonmaken doen. Maar waarom wordt het huis dan toch een chaos? Is het wel zo’n zooitje? Waarom lijkt het snel een puinhoop? Vandaag een aantal suggesties en ideeën. En mijn simpele, praktische tips om ze aan te pakken. Want elke dag uren opruimen? Ain’t nobody got time for that.

Waarom het een zooitje is

Als je een super-super minimalist bent, heb je hoogstens een slaapmatje en één vork, toch? Maar nee, zo’n minimalist ben ik niet en jij waarschijnlijk ook niet. Slingeren dezelfde spullen regelmatig door het huis dan heeft dat vaak één van deze redenen:

 1. Je hebt teveel spullen (meer dan in je huis past)
 2. Je hebt niet de juiste plek voor het ding
 3. Je hebt niet voldoende opbergruimte

De oplossingen zijn dan ook vrij duidelijk:

Eerst minder spullen bewaren, meer weg doen. Dan alles een vaste, passende plek geven (zegt de blogster die zojuist haar dweil-met-stok de tuin in heeft geflikkerd, omdat ‘ie steeds uit de trapkast kwam lazeren) en/of voor meer opbergruimte zorgen. Marie Kondo zegt dat alles een ‘eigen huisje’ moet hebben. Maar daar krijg ik een beetje de kriebels van.

Waarom het een zooitje lijkt

Als je wel voldoende opbergruimte hebt en je houdt alles redelijk netjes op orde, maar je merkt dat het er toch steeds rommelig uitziet, dan komt dat waarschijnlijk door iets als dit:

 1. Er hangen snoeren in het zicht (die ook nog eens in elkaar gekronkeld en half over de vloer of in de ruimte hangen)
 2. Er hangen scheve posters/foto’s etc. aan de muur of de koelkast/het prikbord puilt uit van de kindertekeningen, rekeningen…
 3. Er brandt te felle verlichting. Of er is juist te weinig verlichting.
 4. Er zijn ‘dump zones’ waar iedereen alles maar laat liggen: sleutels op het aanrecht, huiswerk op de eettafel, de ‘kledingstoel’ naast het bed.
 5. Er hangen opbergplanken zonder ‘design’. Er staat maar gewoon wat op, het oogt altijd rommelig, de bedoeling was een leuke touch, maar het is… eigenlijk…?
 6. Je planten zijn een eigen leven gaan leiden, ze zijn onverzorgd of te groot geworden. Of je hebt er teveel.
 7. De meubels zijn niet de juiste maat, passen niet bij elkaar, staan niet op een fijne plek in de ruimte
 8. Het vloerkleed / het behang heeft / de gordijnen / de kussentjes  / de vloertegels hebben een chaotisch, schreeuwerig motief.
 9. Er is geen ‘way out’ systeem -> een routing voor de spullen die je snel weer wegdoet, zoals glaswerk, kapotte kleding en oud papier.

In het geval van 1, 2, 4 en 5 lijkt het niet alleen rommelig, het is ook zo (sorry… don’t shoot the messenger). De oplossingen van hierboven zijn hier dan ook van toepassing. Zelf probeer ik de dump zones te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld het kastje uit je gang verwijderen. Ik heb ook geen stoel in de slaapkamer (past niet). En als ze er zijn, probeer ze dan zo leeg mogelijk te houden; elke dag even een dumpzonerondje.

Foute verlichting, lastige motieven, meubels die niet op maat zijn: dat zijn design-issues die je alleen rigoureus aan kunt pakken. Je kunt een interieuradviseur inschakelen, maar je kunt ook gewoon eens gaan schuiven met je meubels. Of een wandje in een andere kleur schilderen. Stap 1 is waarschijnlijk die halfdode plant weggooien 😉 Denk groot!

Wat betreft puntje 9: daar komt een aparte blogpost over!

Keep it real

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze. Ik weet het: dit klinkt altijd makkelijker dan het is. Ga ook niet voor perfectie, dat slaat nergens op. In een huis wordt geleefd, horen spullen en eigendommen. En als een opgeruimd huis gelijk staat aan een opgeruimd hoofd, dan staat een leeg huis voor… u snapt ‘m 😉

xAnja

 

Ben je op zoek naar verschillende opruimmethodes om mee aan de slag te gaan? Wat dacht je van deze:

Anja

19 reacties op ‘Waarom je wél opruimt, maar je huis toch een zooitje (b)lijkt

 1. Goede punten. Die dumpzone is heel herkenbaar. Bij ons is dat de eettafel. Het liefst wil ik hem leeg, maar over de dag verzamelen er spullen op. Post wat nog gelezen moet, sleutels, notitieblokjes, pennen, horloges, laptops en kabeltjes 😣. Alles heeft een vaste plek, toch beland het weer daar. Gemak ofzo.

  Like

  1. Ja, dat is inderdaad zo’n alles-verzamel-punt. En de eettafel weghalen is ook weer zo’n ding 😀 Misschien een kom of schaal op tafel waar alles in verzameld kan worden, zodat je het makkelijker weer terug naar de originele plekken kan brengen?

   Like

 2. Wat een handig en informatief artikel! Dat lijstje van waarom iets als een zooitje oogt, is helemaal waar. Ik moet mijn (veel) kamerplanten ook altijd in het gareel houden qua bladeren en stekjes 😂 En een dumpplek, bij ons was dat de eettafel. Daar staat nu alleen nog een vaas met bloemen in 🙂 Heerlijk is dat, als het rustig oogt. Ik heb zoals ik zei veel kamerplanten dus dan moet ik helemaal oppassen dat het geen uit-de-hand-gelopen jungle wordt. Daarom pas ik veel kleine truucjes toe, zoals twee dezelfde kleur vloerkleden en nergens losse spulletjes.
  Qua beautyspullen ben ik ook gigantisch aan het opruimen geweest. Ik heb onlangs een giga doos van 5 kilo beautyspullen gedoneerd en alles wat ik niet gebruik, ben ik flink aan het opmaken. Wat een heerlijk gevoel. Ik vind dit een heel fijn artikel, bedankt ervoor!

  Like

   1. Ik heb gedoneerd aan het Blijf van mijn Lijf huis. Omdat ik over beauty blog, zeker voor mijn huidige blog, kreeg ik heel vaak spullen thuisgestuurd. En ik was ook niet vies van zelf veel kopen! Maar met honderd douchegels was op gegeven moment de maat vol. Ik heb toen alles wat dicht, 1x getest of gewoon nog vol zit in een grote doos gedaan. Nagellak, testers, handcrème, douchegel, maar ook parfums die ik gekregen had of ooit in de aanbieding had gekocht. Eigenlijk ‘moet’ je van elke categorie kiezen om 10 of 15 dingen te houden 🙂

    Like

 3. Het klopt dat verschillende studies een correlatie aanwijzen tussen rommel en creativiteit. Ik denk dat dat vanuit het stellen van prioriteiten te verklaren is. Zij die ervoor kiezen op te ruimen spenderen hun tijd daar meer aan,waardoor er minder overblijft voor scheppen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Alles leuk en aardig als je alleen woont kun je alles opgeruimd hebben, als je tenminste een georganiseerd persoon bent. Zo gauw je met 2 of meer bent wordt het al moeilijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.