Wat te doen als je totaal geen zin hebt in opruimen?

…maar toch wel een net huis wil?

Oké. Je huis is niet bepaald het toonbeeld van organisatie en netheid en je hebt besloten – misschien wel voor eens en altijd – om daar wat aan te doen. Geïnspireerd door Marie Kondo misschien, of door de docu van The Minimalists, of gewoon… omdat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Of het nu gaat om die garage, de bijkeuken, de zolder of misschien wel je hele huis: je bent klaar voor een schone lei, een plek zonder zooi.

Ik heb geen zin

Maarrrrr… daar komt het motivatiemonster om de hoek kijken. Misschien ben je ergens zomaar gestart en na een halve dag gedemotiveerd geëindigd: wat is het véél! En waarom oogt het nog zo zo’n zooitje als je al uren bezig bent geweest?

Of je bent nog niet eens begonnen; je hebt gewoon geen idee waar of hoe je het beste kunt starten. En dus gebeurt er niets. Ook geen fijn gevoel. Hoe graag je het ook wilt, de motivatie of drive om écht aan de slag te gaan, ontbreekt.

Ja, een kamer of ruimte volledig doorbuffelen, opruimen en organiseren is een enorme klus. Een heel huis zover krijgen al helemaal, of je nu op 65 m2 of 150m2 woont. Ik herken het, weet hoe het voelt. En ik ben ook geen heilige: de foto hierboven is de huidige stand van zaken bij ons op zolder. Life ain’t perfect, people.

Omdat ik zelf al aardig wat heb ontdekt tijdens mijn opruim- en minimaliseeracties, kan ik vandaag schrijven over de manieren waarop je gemotiveerd raakt om toch de boel aan te pakken. Even goed helpen ze ook om die zin vast te houden, als je alweer een poosje bezig bent.

1 Weet waarom je het doet

Je kunt natuurlijk zeggen dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, en meer van die oneliners. Ja, een net huis zorgt voor minder stress en is meestal ook hygiënischer. Maar dat zijn allemaal algemeenheden. Dé manier om je motivatie te vinden is weten waarom jij het precies wilt doen. Welke voordelen zitten er aan een opgeruimde zolder / garage / speelkamer?

Wees specifiek. Écht specifiek. Een chaotische werkplek / chaotisch bureau in het hoekje van je appartement is niet fijn om te zien. Het is zo’n “ohja dat moest ook nog” dingetje in je hoofd. Maar dat niet alleen. Omdat je die plek niet op orde hebt, betaal je de rekeningen vaak niet op tijd. Dat kost je extra geld, want: te laat. Van dat geld zou je hele leuke andere dingen kunnen doen.

Iedereen die wel ‘ns een babykamer heeft ingericht, weet hoe het werkt: je wilt een fijne plek voor je kleintje, het moet op tijd af zijn, dus hop in de actie.

Ik zeg niet dat je met elke zone / ruimte die je wilt aanpakken zo specifiek te werk moet gaan. Maar zeker als je voelt dat je er totaal geen zin in hebt, is het maken van een lijstje met plussen (in je hoofd of op papier) een makkelijke en doeltreffende manier om, zoals dat zo mooi heet, momentum te creëren.

Je zal zien: uiteindelijk kom je op een soort puntenlijstje met antwoorden op de vraag “wat is er belangrijk voor mij”? En ja, “geen geld weggooien” kan daarop het antwoord zijn. Of “opladen in een Zen badkamer na een lange werkdag.”

2 Maak een plan

“Hoe eet je een olifant?” grapte ik vroeger tegen mijn zoon als hij een grote klus had voor school. “Hapje voor hapje”. Een groot project opdelen in kleinere delen maakt het behapbaar ( 😉 ). Als het je doel is om je hele huis aan te pakken (kudos!), kies dan eerst één kamer of zone. Heb je een bepaalde ruimte die je wilt organiseren? Verdeel deze dan in kleinere stukken of groepeer de troep: in de garage eerst het gereedschap aanpakken, daarna de tuinspullen uitzoeken enzovoorts.

Kies vervolgens een vast moment in de week (of eens per twee weken) waarop je een vast aantal uur werkt aan dit project. Je kunt er ook een toespitste planning van maken met een bepaalde harde deadline: op 14 juni moet de zolder netjes zijn. Je kunt er dan op verschillende momenten aan werken (af en toe een uurtje, soms juist een dag) maar de deadline staat. Zoals met een studie-opdracht of werkproject inderdaad.

3 Doorgaan is beter

Niemand heeft zin, tijd en/of energie om langdurig bezig te zijn met opruimen en/of minimaliseren. Zoals ik al heel wat keren heb geschreven: minimaliseren is een proces. In de eerste ronde bewaar je misschien iets, waar je later wel afscheid van kunt nemen. Dat je na dag één niet je hele huis op orde hebt, betekent niet dat je niets hebt gedaan.

Van 100% zooi naar 96% zooi is nog steeds behoorlijk rommelig, maar toch echt 4% minder. Elke dag 15 minuten bezig zijn komt neer op één hele werkdag (7,5 u) per maand. Het grootste succes komt niet door één of twee avondjes knallen, maar door consistent en volgens een plan aan de slag te gaan. En te blijven gaan. De troep is er ook niet in één week gekomen.

4 Focus op oppervlakken

Zoals ik al schreef in mijn post met de toepasselijke titel ‘waarom je wel opruimt, maar je huis toch een zooitje (b)lijkt‘: vaak zijn het juist de oppervlakken in huis die het rommelig doen ogen. De eettafel, het bureau, de leuning van de bank, het kookeiland. Het zijn van die dumpzones en ja, die worden gebruikt zodra het kan.

Maar dat is óók goed nieuws. Het aanpakken van die dumpzones geeft ook meteen zichtbaar resultaat. Zeker als je je huisgenoten kunt aansporen om die zones netjes (oké, netter) te houden. En dat motiveert als een tierelier!

5 Prikkel jezelf

We zijn geboren copycats en dat is iets goeds, want hé, zo leren we bijvoorbeeld praten. Verrekte handig. Dit feitje kun je ook als volwassene voor je laten werken. Iedereen kent wel de drive om iets lekkers te koken, nadat je net Jamie Oliver op 24Kitchen hebt gezien.

Dus:

  • Lees een opruimboek of een boek over organiseren in huis
  • Maak een Pinterest-board met inspiratieplaatjes
  • Luister naar een minimalisme en/of opruim-podcast
  • Kijk declutter with me video’s op YouTube
  • Of kijk Marie Kondo’s serie op Netflix. Succes gegarandeerd.

6 Geef jezelf iets cadeau

Ik shop niet veel, maar toen het einde van het klussen in mijn werkkamer in zicht was, heb ik mezelf een middagje klus-vrij gegeven en ben ik de stad in gegaan om wat snuisterijen (ja je leest het goed!) te kopen. (Zes winkels van boven tot onder gezien… en ik kwam thuis met een kussenhoes + vulling en een letterlampje. Dat was het resultaat van mijn wilde shopping spree...)

Het resultaat doet er niet toe, het was het moment waarop ik mezelf iets gaf, of eigenlijk: bewust iets in het vooruitzicht had gesteld. Dat maakte het ernaar toe werken gemakkelijker. Of het nu een shopsessie, een dagje spa of een weekendje weg is: zorg dat er iets leuks op je wacht bij de finish.

7 Doe het samen

Van de week zat ik in de tram en hoorde ik een dame van middelbare leeftijd het volgende zeggen: “Mandy strijkt de overhemden van haar vriend niet. Ik strijk die van Ron altijd, hij kan het zelf voor geen meter.” En toen moest ik toch zo op mijn tong bijten. Ik denk dat ik wel weet waarom Ron zijn overhemden niet kan strijken…

Hetzelfde geldt voor opruimen. Wij vrouwen hebben nogal eens de neiging dit naar ons toe te trekken, te zien als onze taak. Maar dat slaat natuurlijk nergens op: de troep wordt (ook) door andere huisgenoten gemaakt. Dus is samen opruimen de oplossing, ook al gaat het misschien niet helemaal zoals je het zelf graag zou willen. Laat partners, roomies, kids gewoon meehelpen. Dan voorkom je dat er een Ron in je leven ‘ontstaat’.

Tot zover mijn trial & error tips. De vraag van vandaag: Welk groot project ligt er op jou te wachten?

xAnja

Anja

7 reacties op ‘Wat te doen als je totaal geen zin hebt in opruimen?

  1. Oei, die nummer 5 Prikkel jezelf is wel een gevaarlijke hoor. Voordat je het weet spendeer je uren aan YouTube video’s kijken hoe anderen opruimen. En jouw huis blijft ondertussen in dezelfde staat. Dus: wel inspiratie opdoen, maar ook even een kookwekker zetten voor een halfuur en gewoon dat halfuur volmaken en aanpakken die handel. Plank voor plank, lade voor lade. Moet je eens kijken hoeveel je gedaan kunt krijgen in die tijd. (En dan ga je ondertussen checken – staat die timer eigenlijk wel aan? Ik ben al zooo lang bezig…).

    Zelf heb ik geen grote projecten meer te doen. Maar opruimen is nooit af en ik heb mijn maandelijkse klus, zoals ik die noem. Elke maand ga ik door een andere ruimte. Deze maand de grote slaapkamer (kledingkast is bijna klaar / ramen gewassen / vitrages gewassen enz). Volgende maand de keuken. Voor mij is het nu een kwestie van bijhouden.

    Like

  2. Wat een verademing om die foto van jouw zolder te zien. Die van mij is namelijk ook nog lang niet af. Net zoals dat vloerloze deel van mijn slaapkamer en nog een paar van die plekken waar ik liever even niet naar kijk….

    Volgende week misschien. Of zo. 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.