70 Dingen die je kunt minimaliseren zonder spijt achteraf

Eén van de meest gestelde vragen aan een minimalist is waarschijnlijk: “ben je niet bang dat je spijt krijgt van wat je weg doet?” Nu ik een aantal maanden actief minimaliseer (pff…) kan ik met gerust hart zeggen: nee! Ik heb nog geen ene keer mis gegrepen of gedacht: had ik dat nog maar.

Dit weekend heb ik weer flinke stappen gezet en vandaag deel ik ze!

Al doende leert men

Het was ook wel een beetje een angst van mijzelf toen ik startte, absoluut. Ik merk dat ik nu nog steeds bepaalde dingen bewaar (op een ‘tijdelijke’ plek), omdat ik denk dat ik het ga missen. Zo heb ik recent mijn schoenencollectie aangepakt en een aantal paar niet naar de recycling gebracht, maar in een zak gestopt. Daar ligt het nu onderin mijn kast.

Volstrekt nutteloos.

Ik heb er nog niets uitgehaald en als je me nu vraagt welke schoenen daar precies inzitten, zou ik lang moeten nadenken. I rest my case – er is zoveel wat we kunnen weg doen, zonder het te missen. Het is mijn mindset die me soms tegenhoudt.

De lijst

Ziehier dan ook de aanleiding voor de blogpost van vandaag. Ik ging rond door mijn huis en maakte een soort boodschappenlijstje van spullen, items, producten die je zó – hup – naar buiten kunt zetten. Sans scrupules, geloof me 🙂 . Ik ben zelf al begonnen met afstrepen.

Kleding & Persoonlijke verzorging

 1. Oude make-up en andere beautyproducten die over de datum zijn
 2. Versleten ondergoed, bh’s die niet passen, ondergoed wat je niet draagt…
 3. ‘Single socks’, waarvan de ander zoek is. Sokken met gaten. Sokken die niet matchen bij kleding…
 4. Medicijnen en vitaminen die over de datum zijn/niet meer gebruikt worden
 5. Kleding die je niet (meer) past
 6. Oude (bad)handdoeken, washandjes en ander badkamertextiel
 7. Haarelastiekjes, kammen, haarborstels, clipjes die je niet gebruikt of die niet elastisch meer zijn
 8. Brillen die niet op de juiste sterkte zijn
 9. Schoenen die je nooit (meer) draagt
 10. Parfum anders dan je lievelingsgeur
 11. T-shirts van die band/artiest/dat concert waar je niets meer mee hebt
 12. Sieraden die je niet draagt, kapot is, ‘single’ oorbellen…
 13. Alles boven de 2 zonnebrillen
 14. Nagellak die niet meer smeert
 15. Oude make-up borstels of applicators
 16. Extra knopen, ritsen, kledingapplicaties…
 17. Oude en/of extra tandenborstels
 18. Schoenpoetsspullen, extra veters…
 19. Alles boven de één paar handschoenen
 20. Extra jassen
 21. Oude of ongebruikte bad- en douchegels
 22. Kleding die niet jouw stijl is
Handig_Hack_Snoeren_Opbergen
Kwam ik tegen op Pinterest. Gewoon een wc-rolletje!

In huis

 1. Boeken die uit elkaar vallen – of schakel over naar een e-reader en bewaar alleen de boeken je niet online kunt lezen
 2. Schoenendozen en andere lege verpakkingen
 3. Oude adresboeken, dagboeken, schetsboeken, agenda’s
 4. Magazines en tijdschriften
 5. Oud keukentextiel: handdoeken, theedoeken, stofdoeken, schoonmaakdoekjes
 6. Oud, versleten beddengoed en dekens. En als het nog goed is: heb je echt 6 sets nodig? Doneer ze!
 7. Reisboeken en -brochures. Je kunt veel meer én up-to-date info online vinden.
 8. Papierwerk (ouder dan 7 jaar)
 9. Nota’s/bonnetjes/oude boodschappenbriefjes…
 10. Ongebruikte of kapotte snoeren
 11. Verlopen kaartjes en coupons van concerten, vliegtickets, entreetickets musea/pretpark…
 12. Wenskaarten, brieven en andere lieve kaartjes. Kies er bijvoorbeeld voor om één schoenendoos (hey die moest toch weg?!) te gebruiken voor ‘emotionele aandenken’
 13. Reclamefolders, restaurantmenu’s, kortingscouponnen etc: alles is online te vinden
 14. Verjaardagskalender. Zet ze in je telefoon(agenda), evt. met een handige reminder
 15. Cd’s. Zie boeken (1.)
 16. Dvd’s. Zie boeken (1.)
 17. Videobanden, je kunt ze waarschijnlijk niet eens meer afspelen. Laat ze digitaliseren als het persoonlijke video’s betreft
 18. Elektronica die je niet gebruikt, denk aan oude spelcomputers, oude laptops, oude mobieltjes
 19. Voedingsmiddelen die over de datum zijn
 20. Voedingsmiddelen die niet goed meer zijn (vriezer, koelkast)
 21. Levensmiddelen die jij toch niet (meer) gebruikt
 22. Producten die liggen te rotten wachten tot ermee gekookt wordt
 23. Cadeaupapier – laat cadeautjes inpakken bij het kopen of geef een ervaring cadeau
 24. Meubels en accessoires die eigenlijk gewoon in de weg staan/niet jouw smaak zijn
 25. De firma Oud nieuws. Pardon: de krant
 26. Serviesgoed wat stuk is/wat je niet gebruikt
 27. Onscherpe messen
 28. Keukenproducten en -gadgets die je niet of zelden gebruikt
 29. Ongespeelde games, games die je ook online kunt spelen
 30. Snoeren van elektronica die je niet meer gebruikt
 31. Producthandboeken en manuals: je kunt alles online vinden
 32. Gezelschapsspellen die niet compleet zijn
 33. Alles meer dan één vaas
 34. Plastic tasjes
 35. Ongebruikte of zelden gebruikte schoonmaakmiddelen
 36. (Een overdaad aan) sierkussentjes
 37. (Half)dode planten
 38. Kookboeken. Zie boeken (1.)
 39. Lege batterijen
 40. Onscherpe of onflatteuze (print) foto’s. Of digitaliseer je foto’s allemaal en gooi de printversie weg.

Op kantoor/werkplek

 1. Memo’s/gebruikte post-its
 2. Kies 3 prettige pennen/schrijfwaren, gooi de rest weg
 3. Printjes die niet relevant (meer) zijn
 4. Visitekaartjes: houd je contacten digitaal bij, connect bijvoorbeeld via LinkedIn – dan blijf je nog up-to-date ook
 5. Studieboeken die je niet meer nodig hebt + (werk)schriften
 6. Gebruikte notitieblokken en -boeken
 7. Bureaukalenders. Muurkalenders. Kalenders in general
 8. Zakelijke magazines, productgidsen etc. Allemaal online te vinden!

Let op met personal stuff

Zeker bij persoonlijke items kan er soms veel gevoel zitten aan ‘het ding in kwestie’. Je kunt er dan voor kiezen om het te houden, of om er een foto van te maken en het dan weg te doen of om er iets over in je nieuwe dagboek/journal over te schrijven of te schetsen/tekenen. Voor alles geldt: bedenk of het voor jou van waarde is of niet.

En mocht je nu met een stapel spullen zitten die je weg wilt hebben? Gooi het niet oldskool in de kliko, maar probeer zoveel mogelijk te recyclen. Ik schreef eerder 17 manieren om op te ruimen zonder weg te gooien – één van mijn meest gelezen blogposts. Als ik je nu heb geïnspireerd om aan de slag te gaan, laat je dat dan weten? Ik ben er heel benieuwd naar!

xAnja

Ps. De bank in de woonkamer is weg, hoor! 🙂

Anja

30 reacties op ‘70 Dingen die je kunt minimaliseren zonder spijt achteraf

 1. Zo waar… Ik sta op het punt om de doorslaggevende klik te maken naar ‘ik heb het al in geen eeuwigheid gebruikt en dus niet meer nodig’. Ik blijf nog te vaak hangen en denken dat dingen ooit nog wel eens een nut zullen hebben, maar dat ís gewoonweg niet zo. Dan maak ik er liever anderen (lees: De Kringwinkel) blij mee. Een project voor op zeer korte termijn!

  Like

 2. Vooral te veel oude of versleten kleding en verzorgingsproducten maak ik schuldig aan. En toch blijf ik het bewaren. Ik moet echt eens kritischer worden als ik aan het opruimen ben.

  Like

  1. Ik heb gemerkt dat er aan kleding behoorlijke herinneringen kunnen zitten. Ik heb gisteren een t-shirt weggedaan wat ik had sinds mijn 15e (ben nu 33) en wat elke vakantie mee ging. Zoveel in beleefd dus ik begrijp je helemaal!

   Like

 3. Leuke lijst!
  Zijn nog een paar categorieën waarin ik meer kan doen. Reisgidsen (en ik ben niet eens een reiziger) is er zeker een.

  Ook grappig om te zien dat het voor iedereen anders is. Mijn schoenpoetsspullen, kadopapier (voor zelfgemaakte kado’s) en drie vazen zijn regelmatig in gebruik. Sinds ik geen kado’s meer wil krijg ik veel vaker bloemen 😉

  Pas ontdekte ik dat ik een flink vorraadje inbussleutels had (zo ongeveer van elk Ikea meubel wat ik ooit heb gekocht).

  Like

 4. Dit lijstje ga ik is goed doornemen, thnx!! ik ben ook stevig aan het opruimen en ik hou een blog bij om mezelf extra te motiveren. Ik ben nu bij dag 5 opruimen en ik heb vandaag 102 spullen weggedaan. De spullen van de eerste dagen zijn al bij de kringloop. 🙂

  Like

 5. Deze lijst ga ik nog vaak raadplegen denk ik! Mooi om minimaliseren te starten! Ik wil dit jaar echt meer duurzaam gaan leven, investeren in dingen die echt langer meegaan en afstand doen van de snelle maar korte bevredigende aankopen. Oa om meer ecologisch te gaan leven, zo wil ik ook een deel plastiek uit ons huis bannen. Het wordt een uitdaging maar ik ben heel benieuwd 🙂

  Like

 6. Heerlijk om dat allemaal zo te lezen maar jullie zijn vast nog allemaal jong en hebben geen oorlog en watersnoodramp meegemaakt (gelukkig maar).
  Ik kan me nog zo’n arme tijd herinneren dat mijn ouders geen onderbroeken voor ons hadden en dan de hemden aan de onderkant tussen onze benen met veiligheidsspelden vast moesten spelden.
  Of dat je schoenen zo te klein waren geworden dat je geen sokken kon dragen en je tenen krom groeiden.
  Het is te hopen dat zulke tijden nooit meer terug komen want wij, oude mensen, zijn erg vindingrijk en creatief geworden met hergebruik maar kunnen jullie dat ook?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.