Opruimmethode: De #MinsGame

Dit artikel is geüpdatet op 31-08-2018.

De 30-Day Minimalism Challenge, beter bekend onder zijn hashtag MinsGame, is een manier van opruimen bedacht door The Minimalists: Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus. Het is een eenvoudig methode met een flink resultaat, want na 30 dagen heb je ongeveer 500 items weggegooid.

En jij kunt er morgen (1 september) heel goed mee beginnen!

Hoe werkt het?

Je speelt dit spel samen met iemand die zich ook van een teveel aan spullen wil ontdoen, maar dat hoeft niet: solo kan het ook. Als je het samen speelt, zijn jullie gedurende het spel zowel elkaars steun als opponent. Begin bij voorkeur op de eerste van de maand – morgen! – en gooi op elke dag net zoveel items weg als het cijfer van de maand. Dus op dag 1 is dat één item, op dag 4 zijn het 4 dingen en op dag 16, jawel: zestien overtollige zaken.

Alles mag de deur uit en je hoeft ook niet in een speciale volgorde te werken. Het is wel de bedoeling dat je de spullen ook direct verwijderd, dus verkoopt, doneert, recyclet of weggooit. Wat je er ook mee doet, elk item moet uit je huis zijn – en uit je leven – om middernacht. Anders telt het niet 😉 ! Je spelpartner doet precies hetzelfde en jullie houden elkaar op de hoogte via foto’s of berichtjes.

Allebei de hoofdprijs

De opzet van het spelletje lijkt eenvoudig en dat is het ook. De uitvoering is echter een ander verhaal. Het begint makkelijk met slechts een handjevol items en daarom is de start ook laagdrempelig. Maar als je in week 3 zit en 21 spullen bij elkaar moet vinden én naar buiten moet werken, dan kan dat er behoorlijk inhakken.

De winnaar van het spel? Dat is de persoon die het langste in de race blijft en elke dag de opdracht volledig uitvoert. Spreek van tevoren iets af voor de winnaar: een lunch, een bioscoopje op kosten van de verliezer. Redden jullie het allebei? Dan zou ik samen de overwinning vieren met zoiets als een luxe diner of een dagje weg. Maar de grootste winst is natuurlijk dat je minimaliseert:

  • na 5 dagen – 15 items
  • na 10 dagen – 55 items
  • na 15 dagen – 120 items
  • na 20 dagen – 210 items
  • na 25 dagen – 325 items
  • na 30 dagen – 465 items!

En daarmee bewuste keuzes maakt tussen wat er maar ligt te slingeren en wat er voor jouw écht van waarde is. De dingen die je wegdoet, hoeven niet perse fysieke items te zijn – afhankelijk van wat je samen afspreekt natuurlijk. Foto’s in je telefoon of e-mails kunnen ook een onderdeel zijn. Geen idee waar te beginnen? Wat dacht je van één van deze 70 items?

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van deze opruimmethode is dat je een flink resultaat kunt behalen in een relatief korte tijd. Je bepaalt zelf wát en wanneer er weggaat. Je spelpartner is een steun en tegenstander tegelijk, wat het een sociaal karakter geeft. Je begint klein en daarmee is deze methode ook heel goed te doen voor de beginnende minimalist. Het is een leuke uitdaging voor jezelf en gedurende de maand ervaar je wat het opruimen met je doet.

Aan de andere kant is het niet altijd even makkelijk om dertig dagen lang gemotiveerd te blijven, zeker niet wanneer de nadruk/zwaarte ligt op de latere dagen in de maand. Als je later in de maand een dag of twee mist, moet je in één keer heel veel spullen ‘bij halen’. Daarbij moet je elke dag tijd vrij maken voor het uitzoeken van de spullen én het verwijderen van de spullen. Als je dit spel solo speelt, is consistent blijven je grootste uitdaging. Je kunt dit oplossen door je ervaringen online te delen, bijvoorbeeld op Facebook of Instagram met de hashtag #MinsGame.

Dus: ga jij morgen aan de slag? Solo of met een vriend(in)? Ik ga zelf ook de uitdaging aan en plaats de foto’s elk dag op mijn Instagram – zie ik je daar met foto’s van spullen die bij jou de deur uit gaan?

xAnja

Ps. als je online zoekt op het spelletje en je ziet dat men er ‘round 1’ of ‘ronde 3’ bij plaatsen, betekent dat simpelweg dat zij het spelletje al eerder hebben gedaan en het nu dus voor de (respectievelijk) eerste of derde keer spelen.

Anja

12 reacties op ‘Opruimmethode: De #MinsGame

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.